WSJ: Πώς ένας γάμος στην Ινδία έφερε στο προσκήνιο τους «μαχαραγιάδες»

Στη χώρα όπου εκτιμάται ότι γεννιέται ένας δισεκατομμυριούχος κάθε μήνα
AP
4'

Σήμερα γάμος γίνεται... στην Ινδία!

Πρόκειται για έναν από τους πιο πλούσιους και χλιδάτους γάμους των τελευταίων ετών, στρέφοντας το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των κοινών θνητών, λόγω του στάτους και της ισχύος της οικογένειας δισεκατομμυριούχων—των Αμπάνις.

Ο Ανάντ Αμπάνι, 29 ετών, ο νεότερος γιος του Μουκές Αμπάνι, επικεφαλής του βιομηχανικού ομίλου Reliance Industries και του πλουσιότερου ανθρώπου της Ινδίας, παντρεύεται τη Radhika Merchant , επίσης 29 ετών, γόνο μιας άλλης ινδικής επιχειρηματικής οικογένειας. Το τίμημα του γάμου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Ένας γάμος Αμπάνι μπορεί να ανήκει στη δική του κατηγορία, αλλά πλούσιες οικογένειες όπως αυτές δεν είναι τόσο σπάνιες όσο κάποτε στην Ινδία. Η χώρα «παράγει» εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους πιο γρήγορα από ποτέ, λένε οι διαχειριστές πλούτου και οι οικονομολόγοι, χάρη στην αναπτυσσόμενη οικονομία που κάνει τις μεγάλες επιχειρήσεις πλουσιότερες, ενώ παράλληλα διευκολύνει την έναρξη νέων.

«Σήμερα ένας δισεκατομμυριούχος γεννιέται κάθε μήνα στη χώρα μας», δήλωσε ο Himanshu Kohli, συνιδρυτής του πολυοικογενειακού επενδυτικού γραφείου Client Associates. «Κάθε 30 λεπτά γεννιέται ένας εκατομμυριούχος».

Σύγχρονοι μαχαραγιές

Η Ινδία είχε λιγότερους από 10 δισεκατομμυριούχους πριν από δύο δεκαετίες, όταν ο Mukesh Ambani και ο μικρότερος αδερφός του εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη λίστα δισεκατομμυριούχων Forbes μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ιδρυτή της εταιρείας, Dhirubhai Ambani. Τώρα, η χώρα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή δισεκατομμυριούχων στον κόσμο μετά την Κίνα και τις ΗΠΑ

Οι 200 ​​δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας έχουν συνολική καθαρή περιουσία περίπου 950 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Forbes.

Αυτοί οι σύγχρονοι μαχαραγιάδες κυβερνούν την οικονομία της Ινδίας και μερικοί από αυτούς ξοδεύουν όλο και περισσότερο με τρόπους που το δείχνουν, ανατρέποντας τις προσδοκίες μιας χώρας που από καιρό θεωρούνταν χώρα όπου μόνο οι οικονομικές προσφορές θα μπορούσαν να πετύχουν.

Ένας υψηλού επιπέδου ινδικός γάμος για περίπου 200 άτομα στην Ευρώπη μπορεί να κοστίσει σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο Chetan Vohra, επικεφαλής της Weddingline, μιας πολυτελούς συμβουλευτικής εταιρείας για τον σχεδιασμό γάμου. Στους εορτασμούς Ambani, πολλοί περισσότεροι καλεσμένοι και εκδηλώσεις έχουν εμπλακεί .

Η χρυσή εποχή της Ινδίας;

Η Ινδία έχει τώρα περίπου 850.000 εκατομμυριούχους, όταν υπολογίζεται σε δολάρια ΗΠΑ, σύμφωνα με την έρευνα της Credit Suisse για τον παγκόσμιο πλούτο, μια πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με πριν από μια δεκαετία. Το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας, εν τω μεταξύ, είναι μόνο περίπου 2.500 δολάρια.

Σε μια ευρέως αναφερόμενη ανάρτηση ιστολογίου πέρυσι, ο Saurabh Mukherjea , ιδρυτής της Marcellus Investment Managers με έδρα τη Βομβάη, περιέγραψε τις αυξανόμενες τάξεις των πλούσιων οικογενειών της Ινδίας ως μια νέα τάξη «χταπόδι» της οποίας τα πλοκάμια απορροφούν πλούτο από διαφορετικά εγχειρήματα και επενδύσεις και έχουν δεσμούς με την πολιτική τάξη της Ινδίας.

Ο όρος δεν προορίζεται να είναι υποτιμητικός, είπε ο Mukherjea. Αντίθετα, είναι μια αλληγορία για την ικανότητα ορισμένων παικτών να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που προκύπτουν στην Ινδία, καθώς η φυσική και ψηφιακή υποδομή συνδυάζουν την οικονομία της χώρας σε έναν μεγαλύτερο καμβά για επιχειρηματικές δραστηριότητες, παρέχοντας παράλληλα χώρο για μικρότερες εταιρείες με γνώσεις τεχνολογίας.

Λιγότερες από 1.000 εταιρείες αντιπροσωπεύουν τώρα περίπου το 60% έως 70% των εταιρικών κερδών της Ινδίας, είπε ο Mukherjea. Οι μεγαλύτερες ανάμεσά τους είναι η Reliance, ο Όμιλος Adani και ο Όμιλος Tata, που κερδίζουν χρήματα από τα πάντα, από μεγάλα, ακριβά έργα υποδομής μέχρι λιανική πώληση. Ταυτόχρονα, χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις στην Ινδία είναι ασύμφορες και αγωνίζονται να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια οικονομία δύο τροχών.

Στην Αμερική, η εξερεύνηση πετρελαίου, οι σιδηρόδρομοι και οι αυτοκινητόδρομοι επέτρεψαν στην οικονομία να ανθίσει. Στην Ινδία, το Διαδίκτυο, η έκρηξη των πληρωμών μέσω κινητού τηλεφώνου και η καλύτερη συνδεσιμότητα αεροπορικών εταιρειών έχουν παρόμοια αποτελέσματα, είπε.

Οι νέοι επενδυτές της Ινδίας με τη σειρά τους βοήθησαν να εκτιναχθεί η κεφαλαιοποίηση πολλών εταιρειών στα ύψη, κάνοντας τους ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών ακόμη πλουσιότερους. Οι δισεκατομμυριούχοι της Ινδίας περιλαμβάνουν τους κατασκευαστές ηλεκτρικών καλωδίων, οικιακών χρωμάτων και μιας εγχώριας μάρκας βότκας, Magic Moments.

Η καθαρή περιουσία του Mukesh Ambani, σύμφωνα με το Forbes, εκτινάχθηκε σε περίπου 116 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, από 80 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Υπό αυτό το πρίσμα, οι δαπάνες για το γάμο —είτε είναι τελικά σε δεκάδες εκατομμύρια είτε σε εκατοντάδες εκατομμύρια—θα μπορούσαν να θεωρηθούν λιτές.