Οι Χριστιανοί ήταν η πιο διωκόμενη μειονοτική ομάδα στην Τουρκία το 2023

Αυτό προκύπτει από έκθεση της Πρωτοβουλίας Freedom of Belief για τις θρησκευτικές ελευθερίες - Οι επιθέσεις σε νεκροταφεία, χώρους λατρείας, σπίτια ή σχολεία που συνδέονται με θρησκευτικές κοινότητες είναι από τα πιο συχνά περιστατικά

Οι Χριστιανοί ήταν η πιο διωκόμενη μειονοτική ομάδα στην Τουρκία το 2023
2'

Οι Χριστιανοί είναι εκείνη η μειονοτική ομάδα, που αποτέλεσε το θύμα του μεγαλύτερου αριθμού (τεκμηριωμένων) θρησκευτικών επιθέσεων στην Τουρκία πέρυσι.

Αυτό προκύπτει από μια έκθεση που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Freedom of Belief Initiative , η οποία αναφέρει δεκάδες βίαια γεγονότα που συνδέονται με «εγκλήματα μίσους» που στόχευαν διάφορες θρησκευτικές ομάδες, αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα μεταξύ Χριστιανών και Εβραίων.

Στη μελέτη που σχετίζεται με το 2023 και με τίτλο «Εγκλήματα μίσους στην Τουρκία με βάση τη θρησκεία, την πίστη ή την μη πίστη», αναφέρονται τουλάχιστον 47 εγκλήματα ή περιστατικά με ομολογιακό υπόβαθρο. Η πιο διωκόμενη ομάδα είναι οι Χριστιανοί και ακολουθούν οι Εβραίοι, οι Αλεβίτες, οι Γιαζίντι και οι άθεοι. Βασίζεται σε δεδομένα από την παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης και ειδοποιήσεις από θρησκευτικές κοινότητες.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης μια «αύξηση» των περιπτώσεων βίας πέρυσι σε σύγκριση με το παρελθόν εναντίον Προτεσταντών και Εβραίων.

Η Funda Tekin, υπεύθυνη για τη μελέτη, υπογραμμίζει ότι τα εγκλήματα μίσους και θρησκευτικών εγκλημάτων κατά ατόμων, κοινοτήτων ή θεσμών που βασίζονται σε πεποιθήσεις ή αθεϊσμό εξακολουθούν να αποτελούν «σημαντικό πρόβλημα» για την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία σήμερα. Από αυτά τα εγκληματικά περιστατικά προκύπτει το μήνυμα ότι τα θύματα και οι ομάδες που συνδέονται με αυτά δεν απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, θέτοντας ουσιαστικό εμπόδιο στην κοινωνική ειρήνη.

Αναλύοντας τις διάφορες ομάδες και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι επιθέσεις το 2023 κατανέμονται ως εξής: για Χριστιανούς 22 περιστατικά. Εβραίοι 14 περιστατικά. Αλεβίτες επτά περιστατικά. Μουσουλμάνοι τέσσερα περιστατικά. Γιαζίντι 2 περιστατικά και άθεοι ένα. Σε 26 περιπτώσεις υπήρξαν απειλές ή απειλητικές συμπεριφορές, σε 11 βίαιες επιθέσεις, εννέα τεκμηριωμένες περιπτώσεις επιθέσεων σε χώρους λατρείας ή νεκροταφεία, τουλάχιστον επτά περιπτώσεις ζημιών σε περιουσία, τρεις λεκτικές επιθέσεις και ένα επεισόδιο σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή