Σιτάρι: Μειωμένη η φετινή παραγωγή – Αυξάνονται οι τιμές παραγωγού και καταναλωτή

Αυξημένη θα είναι η τιμή μαλακού σίτου που προορίζεται για ψωμί και αρτοπαρασκευάσματα

Ψωμί
PIXABAY
1'

Την ανιούσα παίρνει η τιμή του ψωμιού για τους καταναλωτές, την επόμενη χρονιά, αφού οι χώρες που καθορίζουν τις τιμές στην αγορά έχουν μειωμένη παραγωγή.

Ειδικότερα, μειωμένη είναι η παραγωγή μαλακού σίτου στη Δυτική Ευρώπη γεγονός που αναμένεται να έχει συνέπειες την ερχόμενη χρονιά σε βασικά είδη κατανάλωσης, όπως είναι το ψωμί, τα αρτοπαρασκευάσματα, πίτες, ορισμένα γλυκά κ.ά.

Τα νέα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν πως οι εξαγωγές μαλακού σίτου της ΕΕ ανήλθαν συνολικά σε 31 εκατομμύρια τόνους την περίοδο εμπορίας 2023/24, από 31,6 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος.

Η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη - Πως επηρεάζεται το αλεύρι

Η Γαλλία εξάγει 9,1 εκ. τόνους και η Γερμανία 3,4 εκατ. τόνους. Η Πολωνία εξήγαγε 4,5 εκατομμύρια τόνους και η Ρουμανία εξήγαγε 6,4 εκατομμύρια τόνους σίτου, δηλαδή περίπου διπλάσια από τη Γερμανία.Η Ρωσία αυτή τη στιγμή κρατά τα σκήπτρα με 91,5 εκατομμύρια τόνους μαλακού σιταριού, παρουσιάζοντας μικρή κάμψη σε σύγκριση με πριν δυο χρόνια που η παραγωγή της ήταν 92 εκατομμύρια τόνοι.

Στοιχεία από την ευρωπαϊκή οργάνωση συνεταιριστών Copa-Cogeca δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή παραγωγή μαλακού σίτου θα ανέλθει σε περίπου 117,5 εκατομμύρια τόνους.

Αυτό σημαίνει πρακτικά μία μείωση της τάξης του 6,4% σε σύγκριση με πέρυσι, που η παραγωγή ήταν 125,5 εκατομμύρια τόνους. Όπως υπολογίστηκε η τιμή θα αυξηθεί γιατί οι αγρότες της Δυτικής Ευρώπης είχαν τη χειρότερη συγκομιδή από το 2018.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή