Η μαύρη σελίδα στην ιστορία των ΗΠΑ - Ποιοι πρόεδροι δολοφονήθηκαν και ποιοι επιβίωσαν από απόπειρες

Αυτοί είναι οι ηγέτες των ΗΠΑ που έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων - Ποιοι τα κατάφεραν και ποιοι όχι
Associated Press
4'

H απόπειρα δολοφονίας του πρώην Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ ξυπνά μαύρες μνήμες για τις ΗΠΑ, που στη βραχύβια σχετικά ιστορία τους ως έθνος, έχουν καταγράψει αρκετές τόσο δολοφονίες, όσο και απόπειρες ηγετών τους.

Αυτοί είναι όσοι επέζησαν από δολοφονική επίθεση και όσοι δεν τα κατάφεραν σύμφωνα με το CNN.

Οι επιζήσαντες

Στην εποχή πριν από τον εμφύλιο πόλεμο, ο πρόεδρος Άντριου Τζάκσον πυροβολήθηκε ενώ παρακολουθούσε μια κηδεία στο Καπιτώλιο. Ο σκοπευτής πυροβόλησε δύο φορές, αλλά απέτυχε.

Ο πρώην πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ, όπως και ο Τραμπ, διεκδικούσε την επανεκλογή του. Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, το 1912 στο Μιλγουόκι, πυροβολήθηκε στον δρόμο από έναν φύλακα σαλούν. Ο Ρούσβελτ είπε αργότερα ότι ένα διπλωμένο αντίγραφο της 50σέλιδης ομιλίας του επιβράδυνε τη σφαίρα, η οποία παρέμεινε στο σώμα του για το υπόλοιπο της ζωής του. Έδωσε την ομιλία παρά τους πυροβολισμούς.

Ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ ήταν εκλεγμένος πρόεδρος όταν ένας επίδοξος δολοφόνος τον πυροβόλησε στο Μαϊάμι το 1933. Ο δράστης, αστόχησε στον Ρούσβελτ αλλά σκότωσε τον δήμαρχο του Σικάγο Anton Cermak. Καταδικάστηκε και εκτελέστηκε.

Ο Χάρι Τρούμαν, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία μετά το θάνατο του Ρούσβελτ, πυροβολήθηκε απέναντι από τον Λευκό Οίκο από Πορτορικανούς εθνικιστές το 1950.

Ο κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας, υπέρμαχος του διαχωρισμού που ήταν υποψήφιος για πρόεδρος για τρίτη φορά το 1972, πυροβολήθηκε μετά από μια προεκλογική εκδήλωση έξω από την Ουάσινγκτον. Οι πυροβολισμοί τον άφησαν παράλυτο από τη μέση και κάτω και αργότερα ξανασκέφτηκε την πολιτική του.

Ο Gerald Ford επιβίωσε από δύο διαδοχικές απόπειρες δολοφονίας το 1975.

Ο Ρόναλντ Ρίγκαν πυροβολήθηκε το 1981 έξω από το Χίλτον στην Ουάσινγκτον, μετά από μια ομιλία. Ο γραμματέας Τύπου του, Τζέιμς Μπρέιντι, τραυματίστηκε πιο σοβαρά από τον Ρέιγκαν και αργότερα έγινε ακτιβιστής για τον έλεγχο των όπλων. Ο σκοπευτής του Reagan, John Hinckley, πέρασε δεκαετίες σε ψυχιατρικό ίδρυμα. Αφέθηκε ελεύθερος από τη δικαστική επιτήρηση το 2022.

Ένας άνδρας από το Αϊντάχο κατηγορήθηκε για την απόπειρα δολοφονίας του Μπαράκ Ομπάμα όταν πυροβόλησε εναντίον του Λευκού Οίκου το 2011.

Όλοι οι πρόεδροι αντιμετωπίζουν απειλές και όλοι οι πρώην πρόεδροι λαμβάνουν επίσης ισόβια προστασία από τις μυστικές υπηρεσίες.

Οι 4 δολοφονημένοι Αμερικανοί πρόεδροι

Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο πρώτος πρόεδρος που δολοφονήθηκε. Πυροβολήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού το 1865 κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο Θέατρο Φορντ στην Ουάσινγκτον, από τον John Wilkes Booth, ηθοποιό στο έργο εκείνο το βράδυ και συμπαθούντα του Νότου. Ο δράστης εγκατέλειψε τη σκηνή και σκοτώθηκε όταν συνελήφθη εβδομάδες αργότερα στη Βιρτζίνια.

Ο Τζέιμς Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε σε σιδηροδρομικό σταθμό στην Ουάσινγκτον τον Ιούλιο του 1881. Πέθανε από τα τραύματά του μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ο Γκάρφιλντ πυροβολήθηκε από τον Charles Guiteau, έναν δυσαρεστημένο πρώην υποστηρικτή με ψυχική ασθένεια που ήταν θυμωμένος που δεν βρήκε δουλειά στη διοίκηση του προέδρου. Ο Guiteau καταδικάστηκε και απαγχονίστηκε.

Ο Ουίλιμ ΜακΚίνλεϊ πυροβολήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1901 στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης από τον Leon Czolgosz, έναν αναρχικό. Ο ΜακΚίνλεϊ έκανε μια εμφάνιση στην Παναμερικανική Έκθεση. Έμεινε για μέρες στο Μπάφαλο πριν πεθάνει από τα τραύματά του. Ο Czolgosz θανατώθηκε αργότερα.

Ο JFK σκοτώθηκε από έναν ελεύθερο σκοπευτή, τον Lee Harvey Oswald, στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963, ενώ βρισκόταν σε αυτοκινητοπομπή με μια ανοιχτή λιμουζίνα. Ο Όσβαλντ, ένας Σοβιετικός υποστηρικτής, συνελήφθη λίγες ημέρες μετά τους πυροβολισμούς. Ο ίδιος ο Όσβαλντ σκοτώθηκε από τον Τζακ Ρούμπι στο υπόγειο του αστυνομικού τμήματος του Ντάλας.

Ο αδελφός του JFK, Ρόμπερτ Κένεντι, ήταν γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη όταν ήταν υποψήφιος για πρόεδρος το 1968. Ο RFK πυροβολήθηκε στο ξενοδοχείο Ambassador στο Λος Άντζελες τη νύχτα που κέρδισε τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. Ο δολοφόνος του, Σιρχάν Σιρχάν, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή στην Καλιφόρνια και πρόσφατα απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισής του.