Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και λάτρης των όπλων ο δράστης

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης, ενώ έπεσε νεκρός επί τόπου από ελεύθερο σκοπευτή των Μυστικών Υπηρεσιών. 
4'

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η έρευνα του FBI σε συνεργασία με την αστυνομία της Πενσιλβάνια για την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Μπάτλερ.

Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς ταυτοποιήθηκε ως ο δράστης, ενώ έπεσε νεκρός επί τόπου από ελεύθερο σκοπευτή των Μυστικών Υπηρεσιών.

Εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη του CNN ότι ο νεαρός ήταν μέλος του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, ενώ είχε κάνει δωρεά 15 δολαρίων σε ομάδα που στηρίζει τους Δημοκρατικούς, σύμφωνα με δημόσια αρχεία.

Θα ψήφιζε πρώτη φορά στις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς διέμενε στο προάστιο Μπέθελ Παρκ του Πίτσμπουργκ, γύρω στα 65 χιλιόμετρα νότια του χώρου που πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Τραμπ. Αποφοίτησε από το τοπικό λύκειο το 2022 σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και ένα βίντεο που έχει κυκλοφορήσει από την τελετή αποφοίτησης του σχολείου.

Ο Κρουκς ήταν στους καταλόγους των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με την βάση ψηφοφορων της Πενσιλβάνια που ταυτοποίησε το όνομα, την ηλικία και μία διεύθυνση στο Μπέθελ Παρκ, την οποία οι Αρχές ερεύνηασν τη νύχτα του Σαββάτου και συνδέεται με τον 20χρονο στα δημόσια αρχεία.

Οι φετινές προεδρικές εκλογές θα ήταν οι πρώτες στις οποίες θα ήταν σε ηλικία κατάλληλη για να ψηφίσει.

Τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής εμφανίζουν έναν δωρητή με το όνομα Τομας Κρουκς και την ίδια διεύθυνη με τον δράστη, να έχει δώσει 15 δολάρια σε πολιτική οργάνωση που συνδέεται με τους Δημοκρατικούς, με την ονομασία Progressive Turnout Project τον Ιανουάριο του 2021.

Ο πατέρας του δράστη, σε επικοινωνία με το CNN λίγες ώρες μετά την δολοφονική επίθεση δήλωσε ότι προσπαθούσε να καταλάβει «τι στο καλό έχει συμβεί» αλλά «περιμένω να μιλήσω με τις Αρχές» πριν μιλήσει για τον γιο του.

Την ίδια ώρα, στο διαδίκτυο έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο, το οποίο φέρεται να δείχνει τον δράστη να δηλώνει ότι μισεί τους Ρεπουμπλικάνους και τον Ντόναλντ Τραμπ και να προειδοποιεί ότι «τα βάλατε με τον λάθος άνθρωπο». Ωστόσο, οι γνώμες διίστανται για την αυθεντικότητα του βίντεο, αφού αρκετοί λένε ότι είναι πιθανό να πρόκειται για τρολ.

Λάτρης των όπλων ο 20χρονος

Ο 20χρονος δράστης της δολοφονικής επίθεσης κατά του Τραμπ φορούσε ένα μπλουζάκι το οποίο προωθεί ένα από τα πλέον δημοφιλή κανάλια στο Youtube αφιερωμένα στα πυροβόλα όπλα.

Συγκεκριμένα, στις φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει και δείχνουν τον Κρουκς, να κείτεται νεκρός στην στέγη του κτιρίου από όπου πυροβόλησε κατά του Τραμπ, φαίνεται το γκρι μπλουζάκι, με την αμερικάνικη σημαία στο μανίκι και γράμματα, τα οποία ωστόσο δεν διακρίνονται.

Το στυλ της μπλούζας ωστόσο ταιριάζει με μπλούζα που πωλείται στο e-shop του καναλιού Demolition Ranch του Youtube.

Ο ιδρυτής του καναλιού, αμέσως μετά την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα προχώρησε σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανεβάζοντας τις φωτογραφίες, με τη λεζάντα: «Τι στο δι@@@».

Το εν λόγω κανάλι έχει περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ δημοσιεύει συχνά βίντεο για διάφορους τύπους πυροβόλων όπλων.

Το χρονικό της επιθεσης

Ο Κρουκς άνοιξε πυρ κατά του Ντόναλντ Τραμπ από ταράτσα κοντινού κτιρίου στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, σημείο εκτός της περιμέτρου ασφαλείας της εκστρατείας, ενώ ελεύθερος σκοπευτής των Μυστικών Υπηρεσιών τον εξουδετέρωσε επί τόπου.

Δεν έφερε κάποιο στοιχείο ταυτοποίησης επάνω του, επομένως το FBI προχώρησε σε εξέταση DNA για να λάβει βιομετρική ταυτοποίηση, όπως ανέφερε ο Kevin Rojek, ο ειδικός πράκτορας του FBI, επικεφαλής του γραφείου του Πίτσμπουργκ.

Στην επίθεση εκτός από τον δράστη σκοτώθηκε ένας πολίτης και δύο ακόμη τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.