BBC: Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ

Ο άμεσος αντίκτυπος της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ στην έκβαση των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου

BBC: Η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ανατρέπει το πολιτικό σκηνικό στις ΗΠΑ
The Associated Press
3'

Οι απίστευτες εικόνες με τον Ντόναλντ Τραμπ με τη γροθιά υψωμένη και το πλήθος να τον αποθεώνει, ενώ οι Μυστικές Υπηρεσίες τον φυγαδεύουν δευτερόλεπτα μετά την δολοφονική επίθεση σε βάρος του, δεν γράφουν απλώς ιστορία, αλλά μπορούν να αλλάξουν εντελώς την κούρσα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, γράφει το BBC.

Η σοκαριστική πράξη πολιτικής βίας θα έχει αδιαμφισβήτητα αντίκτυπο στην προεκλογική καμπάνια. Οι πράκτορες των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών σκότωσαν τον ύποπτο επί τόπου, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ανέφεραν στο βρετανικό δίκτυο ότι ερευνούν την υπόθεση ως ξεκάθαρη απόπειρα δολοφονίας.

Η εικόνα του υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ με αίματα στο πρόσωπο να οδηγείται εκτός σκηνής έκανε γρήγορα τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ και ο γιος του Έρικ την μοιράστηκε στο Χ, με τη λεζάντα «Αυτός είναι ο αγωνιστής που χρειάζεται η Αμερική».

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι ο στρατηγικός αναλυτής των Ρεπουμπλικανών Τζον Τόμας μιλώντας στο Sky News είπε αυτό που σκέφτονται πολλοί, ότι δηλαδή η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του θα μπορούσε να ωθήσει τον Τραμπ σε μία ολοκληρωτική νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Λίγη ώρα μετά την επίθεση ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, διαμηνύοντας ότι δεν χωράει πολιτική βία σαν αυτή στη χώρα. Εξέφρασε ανησυχία για τον πολιτικό του αντίπαλο ενώ ενημέρωσε ότι επιθυμούσε να επικοινωνήσει μαζί του. Αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ντόναλντ Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν διέκοψε κάθε πολιτική δράση και άμεσα κινήθηκε προκειμένου να αποσύρει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις όσο πιο άμεσα γίνεται, πιστεύοντας ότι θα ήταν «άκομψο» να ασκεί κριτική και να επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ τέτοιες ώρες και εστιάζει στην καταδίκη της αποτρόπαιας πράξης.

Την ίδια ώρα πολιτικοί από όλο το φάσμα, άνθρωποι που υπό άλλες συνθήκες συμφωνούν ελάχιστα, συσπειρώνονται για να τονίσουν ότι η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία. Οι τέως πρόεδροι των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, Τζόρτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ καταδίκασαν τη βία και εξέφρασαν την ανακούφισή τους για τον ελαφρύ τραυματισμό του Τραμπ.

Δυναμιτίζουν το κλίμα οι Δημοκρατικοί

Από την άλλη πλευρά βέβαια δεν λείπουν και οι φωνές συμμάχων και οπαδών του Τραμπ που κατηγορούν τον Τζο Μπάιντεν για την βία, με έναν βουλευτή των Ρεπουμπλικανών να κατονομάζει τον Αμερικανό πρόεδρο ως «υποκινητή μίας δολοφονίας». Ο Γερουσιαστής JD Vance ο οποίος θεωρείται ότι είναι στη λίστα για να γίνει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ, είπε ότι η ρητορική της εκστρατείας του Μπάιντεν οδήγησε στο συμβάν, με αρκετούς ακόμη βουλευτές των Ρεπουμπλικανών να συμφωνούν και να προχωρούν σε παρόμοιες δηλώσεις.

Μέλη των Δημοκρατικών ωστόσο προχώρησαν επίσης σε εμπρηστικές δηλώσεις, που δυναμιτίζουν το κλίμα, αχρείαστα, σε μία στιγμή που η πολιτική ζωή της Αμερικής μπαίνει σε κρίση, ενώ το βρετανικό δίκτυο εκτιμά ότι είναι δύσκολο ακομα να προβλεφθεί ο ακριβής αντίκτυπος των γεγονότων του Σαββάτου στην Αμερική και την έκβαση των εκλογών, την ώρα που έχουν ήδη γίνει εκκλήσεις για εθνική ενότητα από τους πιο ψύχραιμους.

Πάντως, οι γραμμές της μάχης ήδη χαράσσονται και μπορει να δούμε έναν άσχημο αγώνα, με φόντο ένα αποτρόπαιο περιστατικό, το οποίο όπως τονίζει και το BBC αναδιαμορφώνει πλήρως την εκλογική εκστρατεία και τους συσχετισμούς στις ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή