Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Μπελάδες για τις Μυστικές Υπηρεσίες - Καλούν σε «απολογία» τη διευθύντρια

Η έρευνα από το FBI για την δολοφονική επίθεση σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ είναι σε πλήρη εξέλιξη 

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Μπελάδες για τις Μυστικές Υπηρεσίες - Καλούν σε «απολογία» τη διευθύντρια
AP
2'

Η Επιτροπή Εποπτείας, το κύριο διερευνητικό Συμβούλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έχει καλέσει την Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών Κίμπερλι Τσιτλ για να καταθέσει, σε ακρόαση στις 22 Ιουλίου, για την υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου και εκ νέου υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

«Οι Αμερικανοί απαιτούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ» γράφει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο ειδικός πράκτορας του FBI και επικεφαλής του γραφείου του Πίτσμπουργκ, Kevin Rojek δήλωσε ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο ένοπλος μπόρεσε να πυροβολήσει προς τη σκηνή πριν τον σκοτώσουν οι Μυστικές Υπηρεσίες.

Όταν ερωτήθηκε εάν πρόκειται για αποτυχία στην ασφάλεια, απάντησε ότι «δεν θα κάνουν εκτιμήσεις» με την έρευνα να είναι σε εξέλιξη.

Ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας

Το BBC σε ανάλυσή του θέτει σοβαρά ερωτήματα ως προς το τι έφταιξε και υπήρξε αυτό το κενό ασφαλείας στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ, που οδήγησε στο αιματηρό περιστατικό, που θα μπορούσε να ειχε καταλήξει πολύ χειρότερα.

Όπως γράφει ο ανταποκριτής ασφαλείας του βρετανικού δικτύου Φρανκ Γκάρντνερ «έχουν μία δουλειά, να προστατεύουν τους προέδρους της Αμερικής, τόσο τους εν ενεργεία όσο και τους τέως και σε αυτό απέτυχαν παταγωδώς εχθές το βράδυ».

Και είναι αλήθεια ότι ενώ την έρευνα διενεργεί το FBI, σε ό,τι αφορά την κύρια ευθύνη αυτή βαρύνει τις Μυστικές Υπηρεσίες.

Το BBC υπενθυμίζει ότι έχουν περάσει 43 χρόνια από την τελευταία απόπειρα δολοφονίας εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ριγκαν πυροβολήθηκε στον πνεύμονα, αλλά επιβίωσε.

Σήμερα, πολιτικοί των ΗΠΑ και το κοινό ζητούν απαντήσεις για το πώς ένας επίδοξος εκτελεστής μπόρεσε να συρθεί σε μία στέγη οπλισμένος με τουφέκι και να πυροβολήσει τουλάχιστον πέντε φορές προς το μέρος της σκηνής σε μία περιοχή που υποτίθεται ότι είχε ελεγχθεί και εκκενωθεί.

Στην έρευνα εκτός από το FBI συμμετέχουν και οι Μυστικές Υπηρεσίες και το Τμήμα Εσωτερικής ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή