Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» των μυστικών υπηρεσιών

Πολλά είναι τα ερωτήματα που ανακύπτουν για τις αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες μετά τη δολοφονική απόπειρα κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο μεγαλύτερος «εφιάλτης» των μυστικών υπηρεσιών
Associated Press
5'

Η απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας για τις μυστικές υπηρεσίες εδώ και δεκαετίες, προκαλώντας έναν χείμαρρο ερωτημάτων σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβεί ο σοκαριστικός πυροβολισμός.

Η υπηρεσία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει αρκετές έρευνες στον απόηχο των γεγονότων στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, που άφησαν τον Τραμπ με ένα ματωμένο μάγουλο και πληγή στο άνω δεξί αυτί του. Ένας θεατής σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά.

Ο βουλευτής Τζέιμς Κόμερ, πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε μέσα σε λίγες ώρες από τους πυροβολισμούς ότι η επιτροπή του ξεκίνησε έρευνα και κάλεσε τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Κίμπερλι Κλέτλ, να εμφανιστεί στις 22 Ιουλίου.

Μεμονωμένοι πράκτορες έδειξαν τεράστια γενναιότητα, είπε, αλλά πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και οι Αμερικανοί απαιτούν απαντήσεις».

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δεν συμμετείχαν σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ του Σαββάτου, όπου οι αρχές δήλωσαν ότι θα διεξαγάγουν εξαντλητική έρευνα για να προσδιορίσουν τι πήγε στραβά.

«Δεν είμαστε σε θέση να αρχίσουμε να μαντεύουμε πώς ή γιατί ή οτιδήποτε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης της πολιτειακής αστυνομίας της Πενσυλβάνια, Τζορτζ Μπίβενς. «Είναι απίστευτα δύσκολο να υπάρχει ένας χώρος ανοιχτός στο κοινό και ασφαλής έναντι οποιασδήποτε πιθανής απειλής, εναντίον ενός πολύ αποφασισμένου επιτιθέμενου».

Η Μυστική Υπηρεσία εκπαιδεύεται τακτικά για διάφορα σενάρια, «συμπεριλαμβανομένου του χειρότερου σεναρίου μιας απόπειρας δολοφονίας εναντίον ενός προστατευόμενού της», δήλωσε ο Τσαρλς Μαρίνο, ο οποίος υπηρέτησε ως εποπτικός πράκτορας στις λεπτομέρειες της Μυστικής Υπηρεσίας του προέδρου Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του.

Ο Μαρίνο δήλωσε ότι μια επακόλουθη έρευνα από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών πιθανότατα θα επικεντρωθεί στον σχεδιασμό ασφαλείας για τη συγκέντρωση, «συμπεριλαμβανομένης της επανεξέτασης των πόρων και του τρόπου με τον οποίο ο σκοπευτής ήταν σε θέση να αναλάβει μια υπερυψωμένη θέση επίθεσης έξω από την ασφαλή περιοχή εκδηλώσεων χωρίς να εντοπιστεί και να εξαλειφθεί πριν από τους πυροβολισμούς».

Ο Ντόναλντ Μίχαλεκ, συνταξιούχος ανώτερος πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, χαρακτήρισε την απόπειρα δολοφονίας ιστορική, κάνοντας παραλληλισμούς με τον πυροβολισμό του Θίοντορ Ρούσβελτ το 1912 στο Μιλγουόκι. Ο Ρούζβελτ, τότε πρώην πρόεδρος που ήταν υποψήφιος για τρίτη θητεία στον Λευκό Οίκο, πυροβολήθηκε ενώ κατευθυνόταν σε μια προεκλογική εκδήλωση. Επέζησε από την απόπειρα κατά της ζωής του.

Συνήθως, η Μυστική Υπηρεσία έχει μια εκ των προτέρων ομάδα να αξιολογήσει μια τοποθεσία πριν από μια εκδήλωση εκστρατείας για να κάνει ένα σχέδιο ασφαλείας, δήλωσε ο Μίχαλεκ. Οι πράκτορες θα λάβουν φυσικά μέτρα της περιοχής, θα καθορίσουν το απαραίτητο προσωπικό και θα συνεργαστούν με ελεύθερους σκοπευτές για να εξετάσουν τα κοντινά κτίρια και τις αποστάσεις τους από το σημείο όπου θα βρίσκεται ο πρόεδρος ή ο προεδρικός υποψήφιος.

Ο Μίχαλεκ είπε ότι οι υπαίθριες εκδηλώσεις όπως αυτή στην Πενσυλβάνια, μπορεί να είναι προκλητικές, καθώς «δεν μπορείς να κλείσεις μια ολόκληρη πόλη».

Η προεκλογική περίοδος κάνει τη δουλειά ακόμη πιο δύσκολη, είπε. Ενώ το πρόγραμμα ενός προέδρου είναι συνήθως καλά χαρτογραφημένο, το πρόγραμμα ενός υποψηφίου μπορεί να είναι ακανόνιστο με γεγονότα της τελευταίας στιγμής που προστίθενται στην προεκλογική εκστρατεία. Αυτό δίνει στη Μυστική Υπηρεσία λιγότερο χρόνο για να σχεδιάσει, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Τα γεγονότα του Σαββάτου σηματοδότησαν ίσως τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας για τη Μυστική Υπηρεσία από τότε που ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν πυροβολήθηκε φεύγοντας από το Washington Hilton το 1981 από τον John Hinckley, Jr. Ο Ρέιγκαν πέρασε 12 ημέρες στο νοσοκομείο αφού χτυπήθηκε κάτω από τη μασχάλη.Ο Γκρεγκ Γκίτσιερ, πρώην πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας, επαίνεσε την ταχύτητα με την οποία οι πράκτορες κινούνταν μεταξύ του Τραμπ και της κατεύθυνσης των πυροβολισμών.

«Νόμιζω ότι οι πράκτορες αντέδρασαν πολύ καλά, πολύ γρήγορα. Τον περικύκλωσαν και τον κάλυψαν, προσπάθησαν να τον βάλουν στη θωρακισμένη λιμουζίνα, καθώς κρατούσε το χέρι του ψηλά υψώνοντας τη γροθιά του και τα πάντα. Γνωρίζοντας τον, δεν ξέρω αν θα τον περιορίσουν, αλλά προφανώς θα αυξήσουν την ασφάλειά του και θα κάνουν λίγο πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να έχουν έκθεση μεγάλης εμβέλειας σε αυτόν».

Τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν τώρα στην Τσίτλ, τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, βετεράνο της υπηρεσίας που ανέλαβε τα ηνία το 2022, μετά από μια ταραχώδη περίοδο κατά την οποία αντιμετώπισε αντιπαραθέσεις σχετικά με τον χειρισμό τηλεφωνικών αρχείων από την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.

Ένας κυβερνητικός παρατηρητής δήλωσε ότι η υπηρεσία διέγραψε πολλά από τα γραπτά μηνύματα που εστάλησαν κατά τη διάρκεια μιας διήμερης περιόδου γύρω από την επίθεση στο Καπιτώλιο, τα οποία θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα κενά ασφαλείας και στις ενέργειες του Τραμπ κατά τη διάρκεια των ταραχών. Η Μυστική Υπηρεσία δήλωσε ότι τα τηλεφωνικά δεδομένα ορισμένων υπαλλήλων χάθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού που αποκάλεσε προσχεδιασμένη τεχνολογική αλλαγή και αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία.

Η Τσίτλ επέστρεψε στη Μυστική Υπηρεσία αφού εργάστηκε ως ανώτερη διευθύντρια στην PepsiCo North America επιβλέποντας εγκαταστάσεις, προσωπικό και επιχειρηματική συνέχεια.

Στην προηγούμενη θητεία της στη Μυστική Υπηρεσία, ήταν η πρώτη γυναίκα που υπηρέτησε ως βοηθός διευθυντής προστατευτικών επιχειρήσεων. Ο διορισμός της ως επικεφαλής της Μυστικής Υπηρεσίας την έκανε τη δεύτερη γυναίκα διευθύντρια της υπηρεσίας. Όταν διόρισε τη διευθύντριά της, ο Μπάιντεν είπε ότι ο ίδιος και η Τζιλ Μπάιντεν γνώρισαν την Κέιτλ ενώ εκείνη υπηρετούσε στις λεπτομέρειες ασφαλείας του κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρίας του.

«Έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μου», δήλωσε ο πρόεδρος το 2022.

Πηγή: Wall Street Journal

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή