Η επόμενη ημέρα στις... Διχασμένες Πολιτείες Αμερικής - Η επίθεση κατά του Τραμπ αλλάζει τα δεδομένα

Η απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σημειώθηκε μετά από μία περίοδο κλιμάκωσης της βίαιης ρητορικής στην πολιτική σκηνή της χώρας. Κι ενώ οι ηγέτες και των δύο κομμάτων καλούν σε ενότητα, πολίτες και αναλυτές εκφράζουν φόβους για την επόμενη ημέρα. Τέσσερις μήνες πριν από τις πιο κρίσιμες κάλπες στην ιστορία της χώρας, η Αμερική μοιάζει πιο διχασμένη από ποτέ
O Nτόναλντ Τραμπ λίγο μετά την επίθεση
AP Photo
7'

Η εικόνα του Ντόναλντ Τραμπ να βγαίνει ορμητικά από το στάδιο της προεκλογικής εκστρατείας με αίματα στο πρόσωπο, μετά από μία απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, συνιστά το μεγαλύτερο σοκ εδώ και χρόνια για ένα κοινό που έχει βιώσει εσχάτως ανησυχητικές σκηνές στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα

Τα κίνητρα της επίθεσης στον πρώην πρόεδρο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του κοντά στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια δεν είναι ξεκάθαρα και ο ίδιος έδειξε ότι παραμένει αλώβητος παρά τη σφαίρα που τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού του. Αλλά οι πυροβολισμοί που στόχευαν έναν πρώην και δυνητικά μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ ενίσχυσαν την αίσθηση που έχουν πολλοί Αμερικανοί ότι οι φετινές προεδρικές εκλογές οδεύουν προς ένα άσχημο φινάλε

Ένα έθνος που μόλις είχε αρχίσει να απομακρύνεται από το βίαιο τέλος των εκλογών του 2020, οι οποίες περιελάμβαναν αρκετούς θανάτους που συνδέονται με την εξέγερση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 έχει βιώσει πολλούς κραδασμούς στο σύστημα.

Η πολιτική βία κλιμακώνεται

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων καθαιρέθηκε. Ένας πρώην πρόεδρος, ο Τραμπ, κατηγορήθηκε για ποινικές κατηγορίες τέσσερις φορές, κερδίζοντας παρ’όλα αυτά το «πράσινο φως» του κόμματός του να διεκδικήσει εκ νέου τον Λευκό Οίκο. Και σε ένα προεδρικό ντιμπέιτ μόλις πριν από δύο εβδομάδες ο σημερινός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δυσκολεύτηκε να εκφράζει σκέψεις και να ανακαλεί λέξεις. Η Αμερική συνειδητοποιεί πλέον ότι η πολιτική βία κλιμακώνεται τη στιγμή που το έθνος ετοιμάζεται να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρό του.

Ενώ τα κίνητρα του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Τραμπ είναι άγνωστα ένα άμεσο ερώτημα είναι εάν οι ίδιοι οι πολιτικοί ηγέτες δημιούργησαν το έναυσμα για αυτό και άλλα περιστατικά τροφοδοτώντας την πολιτική πόλωση- και αν θα λάβουν μέτρα για να ηρεμήσουν την κατάσταση. Η προεκλογική εκστρατεία έχει οδηγήσει τη χώρα σε νέα επίπεδα κομματικής δυσπιστίας, με σχεδόν τα δύο τρίτα των οπαδών κάθε κόμματος να πιστεύουν ότι οι υποστηρικτές του αντίπαλου κόμματος είναι ανήθικοι, ανέντιμοι και στενόμυαλοι σύμφωνα με έρευνα του Pew Research.

«Στη διάρκεια της ζωής μου, αυτή είναι η πιο δύσκολη κατάσταση την οποία βίωσα ποτέ», είπε ο Τσακ Μπλέικλι, ένας 60χρονος τεχνίτης από το Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, ο οποίος περπάτησε με τον γιο του μέχρι το μπλόκο της αστυνομίας κοντά στη συγκέντρωση του Τραμπ το βράδυ του Σαββάτου όταν άκουσε για τον πυροβολισμό.

Ο 25χρονος γιος του άκουγε τον Τραμπ να μιλάει από τα μεγάφωνα ενώ βρισκόταν στο σπίτι ενός φίλου κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. «Δεν καταλαβαίνω πώς συνέβη», είπε ο νεότερος Μπλέικλι οποίος εργάζεται ως μηχανικός και, όπως ο πατέρας του, περιέγραψε τον εαυτό του ως ανεξάρτητο ψηφοφόρο. «Είναι άσχημα νέα για όλους. Μόνο χειρότερη θα γίνει η κατάσταση από εδώ και πέρα».

Κλίμα πόλωσης και διχασμού

Ο ίδιος ο Τραμπ χρησιμοποιεί συνήθως υπερβολική ρητορική για να προκαλέσει οργή στον Μπάιντεν και να ενισχύσει την πίστη μεταξύ των υποστηρικτών του. Έχει προειδοποιήσει για «δυνητικό θάνατο και καταστροφή» εάν κατηγορηθεί για εγκλήματα και έχει προτείνει ότι θα ήταν δικαιολογημένος αν έδιωχνε τους πολιτικούς του αντιπάλους όταν επιστρέψει στην εξουσία. Εδώ και καιρό αποκαλεί τους υποστηρικτές του «πατριώτες», σαν να μην είναι οι αντίπαλοί του.

Οι Αμερικανοί έχουν σχεδόν εθιστεί στην υπερβολή με τους ισχυρισμούς του ότι «κομμουνιστές με ροζ μαλλιά» καταλαμβάνουν τα σχολεία και ότι η σκληρότερη συνοριακή πολιτική του είναι απαραίτητη «για να κρατήσει έξω από την Αμερική τους ξένους που μισούν τους χριστιανούς, τους κομμουνιστές, τους μαρξιστές και τους σοσιαλιστές». Στο προεδρικό ντιμπέιτ τον περασμένο μήνα αρνήθηκε κατηγορηματικά να πει αν θα δεχόταν τα αποτελέσματα της επόμενης αναμέτρησης.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι φταίει η ρητορική των Δημοκρατικών. Ο Τζ.ντ Βανς από το Οχάιο, ο οποίος προαλείφεται για αντιπρόεδρος του Τραμπ, κατηγόρησε τον πρόεδρο Μπάιντεν για το περιστατικό βίας του Σαββάτου. «Η κεντρική υπόθεση της εκστρατείας Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία», έγραψε στην πλατφόρμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης X. «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ».

Ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον καλώντας την Κυριακή και τα δύο μέρη να χαλαρώσουν τη ρητορική τους, είπε ότι μια σειρά πολιτικών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων προσπάθησαν να πείσουν τους Αμερικανούς ότι ο Τραμπ αποτελεί απειλή. «Δεν υπάρχει καμία φιγούρα στην αμερικανική ιστορία, τουλάχιστον στη σύγχρονη εποχή, ίσως από τον Λίνκολν, που να έχει δυσφημιστεί και να έχει διωχτεί πραγματικά από τα ΜΜΕ και την ελίτ του Χόλιγουντ, τις πολιτικές προσωπικότητες, ακόμη και το νομικό σύστημα», είπε στο NBC. «Και όταν το μήνυμα που βγαίνει συνεχώς είναι ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ θα ήταν απειλή για τη δημοκρατία και ότι η δημοκρατία θα τελειώσει, η ένταση αυξάνεται. Δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Απλώς δεν είναι αλήθεια».

Περιστατικά βίας, απειλές και απαγωγές

Ο κίνδυνος διαίρεσης του έθνους είναι προφανής. Οι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να φτάσουν στο 1968, τη χρονιά που ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, τότε υποψήφιος για την προεδρία, και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ γνώρισαν παραδείγματα πολιτικής βίας.

Στο τέλος του 2018, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές εκείνου του έτους, ένας άνδρας από τη Φλόριντα έστελνε παγιδευμένα δέματα σε εξέχοντες επικριτές του τότε προέδρου Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, η τότε γερουσιαστής, Κάμαλα Χάρις και άλλοι. Δύο χρόνια αργότερα, έξι άνδρες συνελήφθησαν επειδή σχεδίαζαν να απαγάγουν τη Δημοκρατική Κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και να τη δικάσουν για προδοσία πριν από τις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς.

Η αστυνομία του Καπιτωλίου έχει διαπιστώσει αύξηση των απειλών εναντίον μελών του Κογκρέσου. Το 2017, ένας ένοπλος με ιστορικό κριτικής στον τότε πρόεδρο Τραμπ και τις πολιτικές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος άνοιξε πυρ εναντίον Ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου σε μία προπόνηση μπέιζμπολ, πυροβολώντας τέσσερα άτομα και αφήνοντας τον εκπρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη Λουιζιάνα, Στιβ Σκαλίζ σε κρίσιμη κατάσταση.

Μετά από μια επίθεση στον σύζυγο της πρώην προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι το 2022, η αστυνομία του Καπιτωλίου ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας για την ηγεσία του Κογκρέσου, επικαλούμενη το «πολιτικό κλίμα».

Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και δικαστές και εισαγγελείς. Από το 2021, οι απειλές κατά ομοσπονδιακών δικαστών έχουν διπλασιαστεί σε 457 το οικονομικό έτος που έληξε τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με την υπηρεσία US Marshals Service. Το 2022, ένας άνδρας από την Καλιφόρνια συνελήφθη έξω από το σπίτι του δικαστή Mπρετ Κάβανοου με μια βαλίτσα και ένα σακίδιο που περιείχε ένα πιστόλι και πυρομαχικά, μαζί με μονωτική ταινία, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότιοι Αμερικανοί δηλώνουν απογοητευμένοι από την πρόσφατη πολιτική πορεία. Στις έρευνες του Pew, τα δύο τρίτα λένε ότι η πολιτική τους εξαντλεί και σχεδόν 9 στους 10 ανθρώπους λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι και οι Δημοκρατικοί ενδιαφέρονται περισσότερο να διαπληκτίζονται μεταξύ τους παρά να λύνουν προβλήματα. Η έξαρση της πολιτικής βίας είναι βέβαιο ότι θα αφήσει τους Αμερικανούς ακόμη πιο απογοητευμένους.

«Πιστεύω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να επιστρέψουν εκεί που ήμασταν», είπε ο Μπιλ Μπέιλι, ένας 62χρονος υποστηρικτής του Τραμπ από το Γκραντ Χέιβεν του Μίσιγκαν ο οποίος πουλούσε εμπορεύματα κοντά στη συγκέντρωση του Τραμπ του Σαββάτου, αναφέροντας μια εποχή που ο πληθωρισμός και οι τιμές του φυσικού αερίου ήταν χαμηλότερες. «Οι άνθρωποι θέλουν μια κανονικότητα πίσω στη ζωή τους. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν μία τρέλα».

Σχετικές ειδήσεις