Ντόναλντ Τραμπ: «Ζω από θαύμα, κανονικά δεν θα έπρεπε να ήμουν εδώ»

O Ντόναλντ Τραμπ μίλησε στην New York Post Sunday μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, ανακαλώντας τη φρικτή στιγμή που ένας επίδοξος δολοφόνος τον πυροβόλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια
7'

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μοιράστηκε την «πολύ σουρεαλιστική εμπειρία» που παραλίγο να βάλει τέλος στη ζωή του κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο ιδιωτικό του αεροπλάνο που τον μετέφερε στο Μιλγουόκι για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. «Ο γιατρός στο νοσοκομείο είπε ότι δεν είχε δει ποτέ κάτι τέτοιο, το αποκάλεσε θαύμα», είπε ο Τραμπ, ο οποίος φορούσε έναν μεγάλο λευκό επίδεσμο που κάλυπτε το δεξί του αυτί.

Το προσωπικό του επέμενε να μην τραβήξουν φωτογραφίες. «Δεν υποτίθεται ότι έπρεπε να είμαι εδώ, υποτίθεται ότι έπρεπε να είμαι νεκρός», είπε ο Τραμπ.

Είπε ότι θα ήταν νεκρός αν δεν είχε γυρίσει ελαφρώς το κεφάλι του προς τα δεξιά για να διαβάσει ένα γράφημα για τους παράνομους μετανάστες. Εκείνη τη στιγμή, αυτό που θα ήταν ένας μοιραίος πυροβολισμός του έσκισε ένα μικρό κομμάτι από το αυτί και γέμισε με αίμα το μέτωπο και το μάγουλό του.

Ο Τραμπ είπε ότι καθώς οι πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας τον οδήγησαν εκτός σκηνής, ήθελε ακόμα να συνεχίσει να μιλά με τους υποστηρικτές του, αλλά οι πράκτορες του είπαν ότι δεν ήταν ασφαλές και έπρεπε να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο. Θυμήθηκε με θαυμασμό πώς μπήκαν οι πράκτορες μόλις άρχισαν οι πυροβολισμοί και ξεκούμπωσε το λευκό μακρυμάνικο πουκάμισό του για να δείξει μια μεγάλη μελανιά στο δεξί του χέρι.

Το μυστήριο με τα παπούτσια

Ξεκαθάρισε επίσης το μυστήριο σχετικά με τα παπούτσια του. Στο βίντεο του πυροβολισμού, καθώς οι πράκτορες προσπαθούσαν να τον απομακρύνουν από τη σκηνή για ασφάλεια, ακούγεται να λέει: «Περιμένετε, θέλω να πάρω τα παπούτσια μου». Όπως εξήγησε στη συνέντευξη, «Οι πράκτορες με χτύπησαν τόσο δυνατά που μου βγήκαν τα παπούτσια και τα παπούτσια μου είναι στενά», είπε χαμογελώντας.

H στιγμή που ίσως του έσωσε τη ζωή

Επαίνεσε το προσωπικό της Μυστικής Υπηρεσίας για τις ηρωικές ενέργειές τους και τους επαίνεσε που πυροβόλησαν τον δράστη ο οποίος ήταν σκαρφαλωμένος σε μία στέγη κοντά στη σκηνή όπου μιλούσε ο Τραμπ.

«Τον έβγαλαν από τη μέση με έναν πυροβολισμό ακριβώς ανάμεσα στα μάτια», είπε ο πρώην πρόεδρος καθώς έδειξε το σημείο. «Έκαναν φανταστική δουλειά», πρόσθεσε. «Είναι σουρεαλιστικό για όλους μας». Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην απίστευτη φωτογραφία του να σηκώνει τη γροθιά του και να λέει «πολεμήστε» (fight) τρεις φορές καθώς οι πράκτορες προσπαθούσαν να τον βγάλουν από τη σκηνή και να τον οδηγήσουν σε ένα θωρακισμένο SUV.

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι είναι η πιο εμβληματική φωτογραφία που έχουν δει ποτέ», είπε ο Τραμπ. «Έχουν δίκιο αν και δεν πέθανα. Συνήθως πρέπει να πεθάνεις για να έχεις μια εμβληματική εικόνα». Και πρόσθεσε: «Ήθελα απλώς να συνεχίσω να μιλάω, αλλά μόλις με είχαν πυροβολήσει». Ο γιατρός στο τοπικό νοσοκομείο, το οποίο διαθέτει κέντρο τραυμάτων, του είπαν ότι δεν έχει δει ποτέ κανέναν να δέχεται πυρά από ένα AR-15 και να επιζεί, θυμάται ο Τραμπ.

«Ευτυχώς ή προς Θεού, πολλοί άνθρωποι λένε ότι χάρη στο Θεό είμαι ακόμα εδώ», είπε. Ένας άνδρας στη συγκέντρωση πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν. Ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί να παρευρεθεί στην κηδεία του Κόρι Κομπερατόρε, του πυροσβέστη που πέθανε προστατεύοντας την οικογένειά του από τα πυρά του δολοφόνου, ο Τραμπ είπε «ναι». Στη συνέχεια, γυρίζοντας στους βοηθούς που στέκονταν πίσω του, είπε: «Βρείτε τους αριθμούς, θέλω να πάω στο νοσοκομείο και να καλέσω όλες τις οικογένειες».

Ο Τραμπ επαίνεσε επίσης το πλήθος στο συλλαλητήριο, το οποίο όπως είπε ήταν 55.000 άτομα, επειδή παρέμεινε ήρεμο. «Σε πολλά μέρη, ειδικά σε αγώνες ποδοσφαίρου, όταν ακούγεται ένας μόνο πυροβολισμός, όλοι τρέχουν. Εδώ έγιναν πολλοί πυροβολισμοί και έμειναν».Και πρόσθεσε: «Τους αγαπώ. Είναι τόσο σπουδαίοι άνθρωποι».

Η νέα σελίδα μετά την απόπειρα

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ της Νότιας Καρολίνα πέρασε μεγάλο μέρος της πτήσης μιλώντας με τον Τραμπ και βρήκε την αισιοδοξία του «απίστευτη». «Αισθάνεται σαν να έχει μια νέα ζωή», είπε. Υπάρχουν ήδη κάποιες αποδείξεις γι' αυτό, καθώς ο Τραμπ ανέφερε ότι το φλερτ του με τον θάνατο του άλλαξε γνώμη σχετικά με την ομιλία που θα δώσει την Πέμπτη για να αποδεχτεί την υποψηφιότητα του κόμματός του για τρίτη συνεχόμενη φορά.

«Είχα προετοιμάσει μια εξαιρετικά σκληρή ομιλία, πολύ καλή, όλα για τη διεφθαρμένη, φρικτή διοίκηση», είπε και στη συνέχεια πρόσθεσε ξαφνικά: «Αλλά την πέταξα». Είπε ότι ετοιμάζει μια νέα ομιλία γιατί «θέλω να προσπαθήσω να ενώσω τη χώρα μας». Σταυρώνοντας τα χέρια του, πρόσθεσε «αλλά δεν ξέρω αν είναι δυνατό. Οι άνθρωποι είναι πολύ διχασμένοι».

Οι διαφορές πολιτικής, είπε είναι το εμπόδιο. «Κάποιοι θέλουν ανοιχτά σύνορα, κάποιοι όχι. Κάποιοι θέλουν οι άνδρες να μπορούν να παίζουν σε γυναικείες αθλητικές ομάδες και άλλοι όχι». Ωστόσο, είπε ότι παραμένει πεπεισμένος ότι η επιτυχία θα ενώσει τη χώρα, αν και δεν όρισε τι θα συνεπαγόταν αυτή η επιτυχία. Είπε ότι εκτιμά το κάλεσμα του Προέδρου Μπάιντεν, αποκαλώντας το «καλό» και είπε ότι ο Μπάιντεν ήταν «πολύ καλός». Πρότεινε, χωρίς να προσφέρει λεπτομέρειες, ότι η μεταξύ τους μάχη θα μπορούσε να είναι πιο πολιτισμένη από εδώ και στο εξής.

Είπε επίσης ότι «ακούμε» ότι ο Μπάιντεν θα διατάξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης να σταματήσει τις δύο διώξεις του Τραμπ. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία δημόσια ένδειξη για αυτό. Η συνέντευξη, στην οποία έλαβε μέρος και ο Byron York του Washington Examiner, διήρκεσε περισσότερα από 30 λεπτά και ολοκληρώθηκε καθώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Μιλγουόκι.

Κάποια στιγμή, ένα βίντεο από τους πυροβολισμούς εμφανίστηκε σε μια μεγάλη οθόνη τηλεόρασης πάνω από τον ώμο των ρεπόρτερ, η οποία ήταν συντονισμένη στο CBS News και στραμμένη προς τον Τραμπ.

Βέβαιος για τη νίκη

Παρακολουθώντας τον καθώς έβλεπε την οθόνη, ο ρεπόρτερ μπορούσε να δει ότι ήταν καθηλωμένος και είπε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που παρακολουθούσε το απόσπασμα των 2 λεπτών. Πάνω από μία φορά κούνησε το κεφάλι του, σαν να ταράχτηκε βλέποντας πόσο κοντά έφτασε στον θάνατο.

Όσον αφορά την εκστρατεία, είναι βέβαιος ότι βρίσκεται σε μια πορεία προς τη νίκη. Όταν ανέφεραν πώς οι πιθανότητες είχαν μετατοπιστεί σε μια νύχτα υπέρ του, ήξερε τους αριθμούς, λέγοντας ότι είχε 85% πιθανότητα να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Ρώτησε τους ρεπόρτερ τι πιστεύουν ότι θα ήταν πιο σημαντικό για τους ψηφοφόρους μακροπρόθεσμα: η κατάρρευση του Μπάιντεν στην πρώτη τους συζήτηση ή η απόπειρα δολοφονίας. Δεν εξέφρασε τη δική του γνώμη, αλλά αναγνώρισε ότι η συζήτηση συνεχίζει να διχάζει τους Δημοκρατικούς σχετικά με το αν ο Μπάιντεν θα έπρεπε να είναι ο υποψήφιος και ότι ο πυροβολισμός του Σαββάτου σχεδόν σίγουρα θα γείρει την πλάστιγγα υπέρ του.

Σχετικές ειδήσεις