Aπόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Ο 20χρονος δράστης δεχόταν bullying - Τον «έτρεμαν» ήδη από το σχολείο

Απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ: Πρώην συμμαθητές του Τόμας Μάθιου Κρουκς, του 20χρονου που συγκλόνισε τις ΗΠΑ ανοίγοντας πυρ στην προεκλογική συγκέντρωση του πρώην προέδρου, είχε ελάχιστους φίλους και δεχόταν bullying στο σχολείο, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο
11'

Ο 20χρονος που προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε για πρώτη φορά την προσοχή των Αρχών, όταν οι θεατές τον είδαν να ενεργεί περίεργα έξω από την προεκλογική συγκέντρωση. Η πληροφορία πυροδότησε μια ξέφρενη έρευνα, οι αστυνομικοί όμως δεν κατάφεραν να τον εντοπίσουν πριν προλάβει να ανέβει σε μια στέγη, όπου άνοιξε πυρ.

Στον απόηχο του πυροβολισμού που σκότωσε έναν θεατή, οι αστυνομικοί αναζητούν μανιωδώς στοιχεία για το τι μπορεί να οδήγησε τον Tόμας Μάθιου Κρουκς, από το Bethel Park της Πενσυλβάνια, να πραγματοποιήσει την αιματηρή επίθεση. Το FBI είπε ότι ερευνά την υπόθεση ως πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας, αλλά η απουσία ξεκάθαρου ιδεολογικού κινήτρου από τον άνδρα που σκοτώθηκε από τη Μυστική Υπηρεσία έκανε τις θεωρίες συνωμοσίας να «ανθίσουν».

«Προτρέπω τους πάντες να μην κάνουν υποθέσεις για τα κίνητρά του ή τις σχέσεις του», είπε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο. «Αφήστε το FBI να κάνει τη δουλειά του και τις συνεργαζόμενες υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Έχω δώσει οδηγίες αυτή η έρευνα να είναι ενδελεχής και γρήγορη». Το FBI είπε ότι πιστεύει ότι ο Κρουκς ο οποίος είχε υλικά κατασκευής βομβών στο αυτοκίνητό του, έδρασε μόνος. Οι ερευνητές δεν βρήκαν απειλητικά σχόλια σε λογαριασμούς μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ιδεολογικές θέσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι τον οδήγησε να θέσει στο στόχαστρο τον Τραμπ προτού οι Μυστικές Υπηρεσίες τον απομακρύνουν με το πρόσωπό του λερωμένο με αίμα.

Ο Τραμπ είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού του τραυματίστηκε στον πυροβολισμό, αλλά οι σύμβουλοι είπαν ότι ήταν «σε καλή διάθεση» πριν από την άφιξή του στο Μιλγουόκι για το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Δύο θεατές τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ένας πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής από την περιοχή, ο Κόρεϊ Κομπερατόρε σκοτώθηκε. Ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια είπε ότι ο 50χρονος πέθανε ως ήρωας πέφτωντας πάνω στην οικογένειά του για να την προστατεύσει.

Η περίεργη συμπεριφορά του πριν ανοίξει πυρ

Ο πατέρας του, Μάθιου Κρουκς, είπε στο CNN αργά το Σάββατο ότι προσπαθεί να καταλάβει «τι στο διάολο συμβαίνει», αλλά δεν θα μιλούσε για τον γιο του παρά μόνο αφού μιλήσει με τις αρχές επιβολής του νόμου. Αρκετοί συμμετέχοντες στη συγκέντρωση του Τραμπ ανέφεραν στους τοπικούς αξιωματικούς ότι ο νεαρός δράστης ενεργούσε ύποπτα και προσέγγιζε τους ανιχνευτές μετάλλων, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο επιβολής του νόμου που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι αξιωματικοί ενημερώθηκαν τότε ότι ο Κρουκς ανέβηκε σε μια σκάλα, άρχισαν να τον αναζητούν αλλά δεν κατάφεραν να τον βρουν έγκαιρα.

Ο σερίφης της κομητείας Μπάτλερ, Μάικλ Σλουπ, είπε στο AP ότι ένας τοπικός αξιωματικός ανέβηκε στην ταράτσα και συνάντησε τον Κρουκς, ο οποίος είδε τον αστυνομικό και γύρισε προς το μέρος του λίγο πριν ο αξιωματικός πέσει κάτω για να σωθεί. Ο Σλουπ είπε ότι ο αστυνομικός δεν μπορούσε να κρατήσει το δικό του όπλο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Ο αξιωματικός υποχώρησε από τη σκάλα και ο Κρουκς πυροβόλησε γρήγορα προς τον Τραμπ, και τότε ήταν που οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μυστικής Υπηρεσίας τον πυροβόλησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο AP

Δεχόταν bullying «σχεδόν κάθε μέρα»

Ο Κρουκς αποφοίτησε από το Γυμνάσιο του Bethel Park το 2022. Σε ένα βίντεο από την τελετή αποφοίτησης του σχολείου που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο φαίνεται να διασχίζει τη σκηνή για να λάβει το δίπλωμά του, φορώντας γυαλιά. Στο τελευταίο έτος του ήταν μεταξύ πολλών μαθητών που έλαβαν βραβείο για τα μαθηματικά και τις επιστήμες, σύμφωνα με δημοσίευμα στον τοπικό Τύπο.

Πρώην συμμαθητές του λένε οτι είχε λίγους φίλους και μερικές φορές δεχόταν bullying. Οι μαθητές στην τάξη αποφοίτησης του 2022 ζητωκραύγαζαν για τους περισσότερους συμμαθητές τους που ανέβαιναν στο βάθρο για να παραλάβουν το πτυχίο τους. Όταν ακούστηκε το όνομα του Tόμας Μάθιου Κρουκς απέσπασε ελάχιστα χειροκροτήματα.

Ο ίδιος προσπάθησε επίσης να μπει στην ομάδα σκοποβολής του σχολείου, αλλά απορρίφθηκε επειδή ήταν κακός σκοπευτής, είπε ο Φρέντερικ Μαχς, ένας σημερινός αρχηγός της ομάδας που ήταν λίγα χρόνια πίσω από τον Κρουκς στο σχολείο.

Ο Τζέισον Κόλερ, ο οποίος είπε ότι φοίτησε στο ίδιο γυμνάσιο αλλά δεν ήταν μαζί του στην τάξη, είπε ότι ο Κρουκς δεχόταν bullying στο σχολείο και καθόταν μόνος του την ώρα του μεσημεριανού γεύματος. Άλλοι μαθητές τον κορόιδευαν για τα ρούχα που φορούσε, οπως οι στολές κυνηγιού. «Δεχόταν bullying σχεδόν κάθε μέρα», είπε ο Kόλερ στους δημοσιογράφους. «Ήταν απλώς ένας απόκληρος και ξέρετε πώς είναι τα παιδιά στις μέρες μας».

Ο 20χρονος εργαζόταν σε ένα γηροκομείο ως βοηθός διατροφής, μια δουλειά που γενικά περιλαμβάνει την προετοιμασία φαγητού. Η Mάρσι Γκριμ, διαχειρίστρια του Bethel Park Skilled Nursing and Rehabilitation, δήλωσε ότι «σοκαρίστηκε και λυπήθηκε όταν έμαθε για τη συμμετοχή του» και τόνισε οτι είχε έναν καθαρό ιστορικό όταν προσλήφθηκε.

Ο άνδρας που οι αρχές λένε ότι προσπάθησε να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ήταν ένας ήσυχος, μοναχικός μαθητής που παρακολουθούσε μαθήματα για προχωρημένους και μερικές φορές δεχόταν bullying ενώ δεν μιλούσε για τις πολιτικές του απόψεις, είπαν συμμαθητές του χθες, καθώς άρχισε να ολοκληρώνεται το πορτρέτο του ένοπλου που συγκλόνισε το έθνος.

Είχε το προφίλ του μαθητή που θα άνοιγε πυρ

Συμμαθητές του είπαν ότι ο Κρουκς, κατά καιρούς ντυνόταν με στολές παραλλαγής ή κυνηγετική ενδυμασία, είχε λίγους φίλους και αλληλεπιδρούσε ελάχιστα στο σχολείο. «Αν κάποιος έλεγε κάτι στο πρόσωπό του, απλώς τον κοιτούσε επίμονα», είπε η Τζουλιάνα Γκρουμς, η οποία αποφοίτησε ένα χρόνο μετά τον Κρουκς. «Ο κόσμος έλεγε οτι είχε το προφίλ του μαθητή που θα πυροβολούσε το γυμνάσιο».

Άλλοι στην ήσυχη, τακτοποιημένη γειτονιά του στα προάστια είπαν ότι δεν τον θυμόνταν καθόλου. Μαθητές από τα λύκεια της περιοχής, που συγκεντρώθηκαν σε καλοκαιρινά πάρτι αυτό το Σαββατοκύριακο, έλεγχαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τυχόν ίχνη του και δεν βρήκαν σχεδόν τίποτα.

Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου προσπάθησαν να τον αναγνωρίσουν γρήγορα μετά τον πυροβολισμό του Σαββάτου, καθώς δεν βρήκαν ταυτότητα με φωτογραφία στο σώμα του. Είπαν ότι το τουφέκι AR-15 που χρησιμοποίησε ανήκε στον πατέρα του και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν αν πήρε το όπλο χωρίς να το γνωρίζει. Ο πρεσβύτερος Κρουκς υπέθεσε ότι ο γιος του είχε πάει σε ένα πεδίο βολής το Σάββατο, αλλά ανησύχησε όταν δεν μπορούσε να τον βρει και κάλεσε την αστυνομία μετά την είδηση ​​του πυροβολισμού, είπαν άνθρωποι με γνώση των ερευνών.

Ο Κρουκς πυροβόλησε πολλές φορές από μια ταράτσα περίπου 120 μέτρα μακριά από το σημείο που μίλησε ο Τραμπ, σκοτώνοντας έναν θεατή, τραυματίζοντας βαριά άλλους δύο και αφήνοντας τον πρώην πρόεδρο αιμόφυρτο. Οι ερευνητές βρήκαν στοιχειώδεις εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αυτοκίνητο του δράστη που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, και βρήκαν υλικά κατασκευής βομβών στο σπίτι της οικογένειάς του, μια ώρα νότια, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών.

Ο Κρουκς έδρασε μόνος του και οι ερευνητές προσπαθούσαν ακόμα να προσδιορίσουν το κίνητρο και την ιδεολογία του, είπε ο Κέβιν Ρότζεκ, ειδικός πράκτορας του FBI, υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στο Πίτσμπουργκ. Μέρος της πρόκλησης, είπαν οι αξιωματούχοι, ήταν ότι δεν είχαν βρει κανένα από το είδος των γραπτών ή μανιφέστων που εμφανίζονται συχνά μετά από τέτοιες επιθέσεις. Οι πράκτορες του FBI εργάζονταν αδιαλείπτως για να αποκτήσουν πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο του Κρουκς. το οποίο είχαν στείλει στο εργαστήριο. Αλλά οι περιορισμένες πληροφορίες που κατάφεραν να συλλέξουν στις πρόσφατες επικοινωνίες του δεν είχαν αποκαλύψει τίποτα για το κίνητρό του ή δεν «δείχνουν» κάποιον συνεργό.

Ο Κρουκς δεν ήταν στα ραντάρ του FBI ως πιθανή απειλή πριν από τον πυροβολισμό και οι ερευνητές δεν είχαν βρει ενδείξεις για προβλήματα ψυχικής υγείας, είπε ο Ρότζεκ. Η οικογένεια του Κρουκς συνεργαζόταν με τους ερευνητές. «Συνεχίζουμε να εξετάζουμε όλους τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αναζητούμε οποιαδήποτε πιθανή απειλητική γλώσσα», είπε, «αλλά προς το παρόν, δεν έχουμε στοιχεία».

Το αποτύπωμά του στα social media

Οι δρόμοι γύρω από το σπίτι των Κρουκς στο Bethel Park αποκλείστηκαν την Κυριακή καθώς τα συνεργεία κατέβηκαν στο προάστιο του Πίτσμπουργκ και η αστυνομία συνέχισε να ερευνά πώς ένας 20χρονος μπόρεσε να σκαρφαλώσει με ένα τουφέκι στην κορυφή ενός κτηρίου με ξεκάθαρη οπτική γωνία προς τον Τραμπ. «Εξακολουθούμε να προσπαθούμε να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες όσον αφορά τη σχέση του με τα όπλα και πόσες φορές πήγε -αν πήγε- προηγουμένως στην περιοχή», είπε ο Ρότζεκ.

Φαινόταν να έχει μικρή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού. Φαινόταν να έχει λογαριασμό στο Discord, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης που διαδόθηκε από τους λάτρεις των βιντεοπαιχνιδιών, αλλά δεν το είχε χρησιμοποιήσει πολύ. Δεν είχε δημοσιεύσει στον λογαριασμό εδώ και μήνες, είπε μια εκπρόσωπος της πλατφόρμας, προσθέτοντας ότι η Discord είχε αφαιρέσει τον λογαριασμό του με βάση την πολιτική συμπεριφοράς εκτός πλατφόρμας.

Την ημέρα της ορκωμοσίας του Προέδρου Μπάιντεν, ο Κρουκς έδωσε 15 δολάρια στο Progressive Turnout Project με έδρα το Σικάγο, μια επιτροπή πολιτικής δράσης ευθυγραμμισμένη με τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Τα αρχεία ψηφοφορίας στην Πενσυλβάνια δείχνουν ότι ήταν επίσης εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός.

«Ποτέ δεν μιλούσε δημόσια για τις πολιτικές του απόψεις ή για το πόσο μισούσε τον Τραμπ ή οτιδήποτε άλλο», είπε η Σάρα Ντ’ Άντζελο, άλλη συμμαθήτρια του Κρουκς στο Γυμνάσιο του Bethel Park. Τον θυμήθηκε να παίζει παιχνίδια στο φορητό υπολογιστή του κατά τη διάρκεια του σχολείου πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα.

Αυτή και άλλοι τον περιέγραψαν ως κάπως μοναχικό, λέγοντας ότι είχε «μερικούς φίλους», αλλά «δεν είχε ολόκληρη παρέα». Καθόταν μερικές φορές μόνος του στο μεσημεριανό γεύμα, είπε η Kendall Spragg, η οποία ήταν ένα χρόνο μικρότερή του. «Δεν ταίριαζε πραγματικά με όλους τους άλλους», είπε.

To μπλουζάκι με την αμερικανική σημαία

Ως δευτεροετής φοιτητής, ο Κρουκς φωτογραφήθηκε στην επετηρίδα φορώντας ένα μπλουζάκι με μια αμερικανική σημαία με τα πρόσωπα των προηγούμενων προέδρων στο όρος Rushmore. Αργότερα, κέρδισε σε έναν διαγωνισμό μαθηματικών National Math & Science Initiative Star βραβείο ύψους 500 δολαρίων, σύμφωνα με το TribLIVE, ένα ειδησεογραφικό μέσο της Δυτικής Πενσυλβάνια. Η Σχολική Περιοχή Bethel Park επιβεβαίωσε ότι ο Crooks ήταν στην τάξη αποφοίτησης του 2022 και είπε ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εντοπίστηκε γεωγραφικά από το AP δείχνει τον Κρουκς να φοράει ένα γκρι μπλουζάκι με μια μαύρη αμερικανική σημαία στο δεξί μπράτσο να βρίσκεται ακίνητος στην οροφή ενός εργοστασίου ακριβώς βόρεια από τους χώρους του Butler Farm Show όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Tραμπ.

Η οροφή όπου βρισκόταν ο Κρουκς ήταν λιγότερο από 150 μέτρα από το σημείο που μιλούσε ο Τραμπ, απόσταση από την οποία ένας σκοπευτής μπορούσε εύλογα να χτυπήσει έναν στόχο. Αυτή είναι μια απόσταση στην οποία οι νεοσύλλεκτοι του αμερικανικού στρατού πρέπει να χτυπήσουν μια σιλουέτα σε μέγεθος ανθρώπου για να προκριθούν με ένα τουφέκι M-16.

Εικόνες του σώματος του Κρουκς που εξετάστηκαν από το AP δείχνουν ότι φορούσε ένα μπλουζάκι από το Demolition Ranch, ένα δημοφιλές κανάλι YouTube που δημοσιεύει τακτικά βίντεο με τον δημιουργό του να πυροβολεί με πιστόλια και τουφέκια επίθεση. Ο Matt Carriker, ο δημιουργός του Demolition Ranch με έδρα το Τέξας δημοσίευσε μια φωτογραφία του νεκρού θύματος με το μπλουζάκι της μάρκας του στα social media με το σχόλιο «Τι διάολο»

Σχετικές ειδήσεις