Γιατί έσκισε και ξαναέγραψε την ομιλία του ο Τραμπ - Άρχισε το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

Τι είναι το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών που ξεκίνησε σήμερα στο Μιλγουόκι. Ο Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του έγραψε ξανά την ομιλία του για να απευθύνει κάλεσμα ενότητας
O Tραμπ με τη γροθιά υψωμένη
AP
5'

Μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί και οι Δημοκρατικοί διοργανώνουν συνέδρια για να επιλέξουν επίσημα τον αντίστοιχο προεδρικό τους υποψήφιο και να προετοιμαστούν για την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας. Τα συνέδρια περιλαμβάνουν ομιλητές υψηλού προφίλ, καθώς και μια ομιλία στην prime time από τον υποψήφιο.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, οι εκπρόσωποι από κάθε πολιτεία δεσμεύονται να υποστηρίξουν τον υποψήφιο της επιλογής τους και να εγκρίνουν το πρόγραμμά του. Είναι απλώς μια τυπική διαδικασία για τον Τραμπ, καθώς έχει ήδη συγκεντρώσει τα απαιτούμενα νούμερα για να γίνει ο υποψήφιος του κόμματος έχοντας κερδίσει 2.265 εκλέκτορες στις προκριματικές εκλογές, κάτι που είναι αρκετό για το επίσημο χρίσμα.

Το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών (RNC) του 2024 θα ξεκινήσει σήμερα (15/7) και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη. Οι Δημοκρατικοί θα πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους τον επόμενο μήνα στο Σικάγο. Ο Τραμπ αναμένεται να μιλήσει το βράδυ της Πέμπτης (18/7). Άλλοι ομιλητές φέρεται να είναι η Mάρτζορι Τέιλορ Γκριν, βουλευτής της Τζόρτζια, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις και ο πρώην παρουσιαστής του Fox News, Tάκερ Κάρλσον.

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της εκδήλωσης θα είναι όταν ο Τραμπ θα αποκαλύψει τον υποψήφιό του για αντιπρόεδρο, αλλά καθώς η σκόνη από την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του καταλαγιάζει, δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα ανακοινώσει ποιον επέλεξε ως υποψήφιό για δεξί του χέρι.

Γιατί ξαναέγραψε την ομιλία του

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξαναέγραψε εν τω μεταξύ πλήρως την ομιλία του στο συνέδριο υπό το φως της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του το Σάββατο καθώς θέλει να απευθύνει κάλεσμα εθνικής ενότητας. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Washington Examiner, μια μέρα μετά τον τραυματισμό του από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ο Τραμπ είπε ότι θέλει να εκμεταλλευτεί μια ιστορική στιγμή και να συνενώσει τη χώρα.

«Η ομιλία που επρόκειτο να δώσω την Πέμπτη θα ήταν βαρετή», είπε, «αν δεν συνέβαινε αυτό, αυτή θα ήταν μια από τις πιο απίστευτες ομιλίες» που στόχευε κυρίως στις πολιτικές του προέδρου Τζο Μπάιντεν. «Ειλικρινά, θα είναι μια εντελώς διαφορετική ομιλία τώρα».

Έχει αλλάξει, είπε, τον αρχικό σχεδιασμό να ενθουσιάσει τη βάση των ψηφοφόρων του και πλέον θέλει να δείξει την πεποίθησή του ότι η επίθεση εναντίον του σε μια συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια είχε αλλάξει εντελώς την προεκλογική εκστρατεία. Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί το έχουν αναγνωρίσει αυτό στον απόηχο του συγκλονιστικού περιστατικού του Σαββάτου

Ο Τραμπ είπε ότι τον έχουν καλέσει άνθρωποι σε όλη τη χώρα από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα και με διαφορετικές πολιτικές απόψεις και σημείωσε ότι σώθηκε από το θάνατο επειδή γύρισε από το πλήθος για να κοιτάξει σε μια οθόνη που έδειχνε δεδομένα που χρησιμοποιούσε στην ομιλία του.

«Ευκαιρία να ενώσουμε τη χώρα»

«Σπάνια κοιτάζω μακριά από το πλήθος. Αν δεν το είχα κάνει εκείνη τη στιγμή, δεν θα μιλούσαμε σήμερα, σωστά;» Μιλώντας καθώς επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο του στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ για το Μιλγουόκι, όπου ξεκινά το Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ είπε ότι η ομιλία του θα ανταποκριθεί στην ιστορική στιγμή. «Είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε τη χώρα. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία».

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο Τραμπ ανήρτησε στο Truth social ότι «μόνο ο Θεός εμπόδισε το αδιανόητο να συμβεί» και ότι «δεν θα φοβόταν». Και πάλι, μιλώντας στην Washington Examiner, επικαλέστηκε τον «Θεό» για τη σωτηρία του. «Αυτή είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε όλη τη χώρα, ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο. Η ομιλία θα είναι πολύ διαφορετική, πολύ διαφορετική από ό,τι θα ήταν πριν από δύο ημέρες», είπε.

Η φωτογραφία του Τραμπ να υψώνει τη γροθιά του στον αέρα με το αίμα να τρέχει στο πρόσωπό του καθώς οι πράκτορες τον περικύκλωσαν, έχει ήδη γίνει η εμβληματική εικόνα των εκλογών του 2024. Αν μιλήσει πράγματι στο Μιλγουόκι για την ένωση της χώρας, η ομιλία του θα θυμίσει σε κάποιους τον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος, το 1981, έκανε επίσης δυναμική εμφάνιση καθώς και αυτός ανάρρωνε από τις πληγές - πολύ πιο σοβαρές από αυτές του Τραμπ - που προκάλεσε ένας επίδοξος δολοφόνος στην Ουάσιγκτον.

Ο Τραμπ είπε ότι όταν σηκώθηκε και είδε ότι το πλήθος δεν είχε κουνηθεί, έπρεπε να τους πει ότι αυτός και η χώρα θα πάνε καλά. «Ηταν απίστευτη η ενέργεια που προερχόταν από τους ανθρώπους εκεί εκείνη τη στιγμή. Είναι δύσκολο να περιγράψω πώς ήταν αυτό, αλλά ήξερα ότι ο κόσμος έβλεπε. Ήξερα ότι η ιστορία θα το έκρινε αυτό και ήξερα ότι έπρεπε να τους ενημερώσω ότι είμαστε καλά».