Θέλει τρόπο ο καθαρισμός των αυτιών μας - Τι να κάνουμε μετά από θάλασσα και πισίνα

O καθαρισμός των αυτιών μας χρήζει ιδιαίτερης προσοχή - Γερμανός ειδικός προειδοποιεί 
4'

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσω τα αυτιά μου ειδικά αυτήν την καλοκαιρινή περίοδο που οι βουτιές σε θάλασσες και πισίνες δίνουν και παίρνουν;

Το κερί του αυτιού (κυψελίδα) έχει προστατευτική, αυτοκαθαριζόμενη. Ειδικοί αδένες στον ακουστικό πόρο παράγουν το έκκριμα για να αφαιρέσουν τα σωματίδια του δέρματος και τη βρωμιά. Ταυτόχρονα, ρυθμίζεται ο όξινος μανδύας και αποτρέπεται η υπερβολική παρουσία σε βακτήρια, ιούς ή μύκητες.

Τα υγιή αυτιά καθαρίζονται σπρώχνοντας το κερί προς το αυτί κατά τη μάσηση και την ομιλία. Λόγω αυτής της λειτουργίας, ο βαθύς καθαρισμός των εξωτερικών ακουστικών καναλιών συνήθως δεν είναι απαραίτητος.

Γιατί ο αυτοκαθαρισμός των αυτιών σας μπορεί να αποτύχει

Λόγω της στενής ανατομίας των ακουστικών σωλήνων, ο αυτοκαθαρισμός των αυτιών μπορεί να φτάσει στα όριά του. Στη συνέχεια, σχηματίζεται εύκολα ένα βύσμα ακριβώς μπροστά από το τύμπανο, το οποίο μπορεί να φράξει το αυτί. Κυρίως οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα οι άνδρες, παράγουν περισσότερο κερί στο αυτί. Στη συνέχεια, πρέπει να βασίζεστε στη φροντίδα των αυτιών πιο συχνά, επειδή η λειτουργία αυτοκαθαρισμού αποτυγχάνει.

Τι πρέπει να προσέχετε όταν καθαρίζετε τα αυτιά σας

Εάν θέλετε να καθαρίσετε τα αυτιά σας, μπορείτε να σκουπίσετε το περίσσευμα κεριού από το εξωτερικό άκρο του ακουστικού πόρου με ένα πανί. Εάν τα αυτιά είναι φραγμένα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σταγόνες ή ψεκασμοί με λάδια ή διαλύματα αλάτων.

Ο Γερμανός γιατρός ΩΡΛ Kai Fruth από το Μάιντζ έχει επίσης κάποιες ειδικές συμβουλές για μετά το μπάνιο. «Όταν κολυμπάτε σε λίμνες ή στη θάλασσα, βακτήρια, ιοί ή μύκητες μπορούν να εισέλθουν στα αυτιά σας», αναφέρει στο γερμανικό δίκτυο ZDF.

«Μπορείτε να ξεπλύνετε τα κανάλια του αυτιού με ζεστό νερό και στη συνέχεια να τα στεγνώσετε προσεκτικά με στεγνωτήρα μαλλιών, ώστε να μην δημιουργηθούν θάλαμοι στους οποίους θα μπορούσαν να εγκατασταθούν παθογόνα», προσθέτει.

Ποια προϊόντα μπορούν να βοηθήσουν στον καθαρισμό των αυτιών

Εάν οι ακουστικοί πόροι και τα τύμπανα δεν είναι κατεστραμμένα και δεν έχουν μολύνσεις , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζεστό ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο. Άλλα καθαριστικά αυτιών, όπως οι σπειροειδής ωτοασπίδες με μαλακή άκρη σιλικόνης, είναι συνήθως κατάλληλα μόνο για την αφαίρεση του εξωτερικού κεριού αυτιού. Οι βαθύτερες εκκρίσεις πρέπει να αφαιρούνται από ειδικό.

Λάθη κατά τον καθαρισμό των αυτιών

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πειραματιστείτε με βαμβακερές μπατονέτες ή μεταλλικά καθαριστικά αυτιών. Αυτό σημαίνει ότι η κεφαλή μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στον ακουστικό πόρο και να τον φράξει. Είναι πιθανές επικίνδυνες λοιμώξεις ή ακόμη και τραυματισμοί στο τύμπανο.

Δεν πρέπει να εισάγεται τίποτα στον ακουστικό πόρο. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό οδηγεί σε τραυματισμούς στον έξω ακουστικό πόρο ή στο τύμπανο.

Σύμφωνα με τον Kai Fruth, συνιστάται επίσης προσοχή με προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα. Μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και τραυματισμό στο ευαίσθητο δέρμα του ακουστικού πόρου και μπορεί επίσης να βλάψουν το τύμπανο ή το εσωτερικό του αυτιού.

Ακόμη και τα κεριά αυτιών λέγεται ότι έχουν καθαριστικό αποτέλεσμα στα αυτιά εκτός από χαλαρωτικά αποτελέσματα. Η προκύπτουσα θερμότητα προορίζεται να δημιουργήσει μια αρνητική πίεση στο αυτί, η οποία τραβάει την κυψελίδα έξω από το αυτί. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη επιστημονικών στοιχείων για αυτό το αποτέλεσμα. Οι γιατροί ΩΡΛ, ωστόσο, βλέπουν κίνδυνο εγκαυμάτων. Όσοι επηρεάζονται θα πρέπει επομένως να συζητήσουν με το γιατρό τους ποια μέθοδος είναι η καλύτερη για αυτούς.

Όταν η ιατρική βοήθεια έχει νόημα

Η ξαφνική απώλεια ακοής ή ο πόνος στο αυτί μπορεί να σχετίζεται με υπερπαραγωγή κεριού. Η αιτία πρέπει να διευκρινιστεί από γιατρό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει μόνο ισχυρή παραγωγή κυψελίδας ή εάν υπάρχουν ασθένειες που απαιτούν θεραπεία, όπως τραυματισμοί στο τύμπανο, φλεγμονή του ακουστικού πόρου, λοίμωξη του μέσου ωτός ή ξαφνική απώλεια ακοής.