Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς που επέλεξε ο Τραμπ για αντιπρόεδρο

Όλα όσα έχει πει ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, το Ισραήλ, το Ιράν και την...αδύναμη Αμερική 

Ποιος είναι ο Τζέι Ντι Βανς που επέλεξε ο Τραμπ για αντιπρόεδρο
6'

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του.

Σύμφωνα με ανάλυση του δικτύου Al Monitor επέλεξε έναν υποψήφιο που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τη βάση των Ρεπουμπλικανών και τους υποστηρικτές μιας εξωτερικής πολιτικής με σύνθημα «Πρώτα η Αμερική», καθώς και αρκετούς ψηφοφόρους υπέρ του Ισραήλ.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση σε μια ανάρτηση στο Truth Social κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι.

tramp.jpg

Ο Βανς, 39 ετών, έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία το 2022 και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2023. Υπηρετεί σε επιτροπές που σχετίζονται με τις τράπεζες, το εμπόριο, τα οικονομικά και τη γήρανση. Ο γερουσιαστής εργάστηκε προηγουμένως ως επιχειρηματίας στον κλάδο της τεχνολογίας και ως εταιρικός δικηγόρος.

Έγινε γνωστός μέσα από τα απομνημονεύματά του το 2016, "Hillbilly Elegy". Το βιβλίο απεικονίζει κοινωνικά και κοινωνικοοικονομικά ζητήματα στην πατρίδα του. Ο Βανς υπηρέτησε στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για τέσσερα χρόνια ξεκινώντας το 2003. Ο χρόνος του στον στρατό περιελάμβανε την εργασία σε δημόσιες υποθέσεις στο Ιράκ μετά την εισβολή των ΗΠΑ εκείνο το έτος.

«Πρώτα η Αμερική»

Σε αντίθεση με τις πιο επιθετικές φωνές και τη νεοσυντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ο Βανς έχει επικρίνει την εξωτερική βοήθεια και τις αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Σε μια ομιλία του στα μέσα Μαΐου στο Ινστιτούτο Κουίνσι, ο Βανς αμφισβήτησε την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Σίγουρα θαυμάζω τους Ουκρανούς που πολεμούν εναντίον της Ρωσίας, αλλά δεν νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον της Αμερικής να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έναν ουσιαστικά ατέρμονο πόλεμο στην Ουκρανία», είπε στην ομιλία.

Ο Βανς επέκρινε τις αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ινστιτούτο Κουίνσι, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ "δημιούργησαν έναν αντιπρόσωπο του Ιράν στη Μέση Ανατολή" μέσω της εισβολής στο Ιράκ το 2003, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων.

Αφού η Γερουσία ενέκρινε νέα στρατιωτική βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία στα τέλη Απριλίου, ο Βανς επέπληξε τους συναδέλφους του, βασιζόμενος στην εμπειρία του στο Ιράκ. «Υπηρέτησα τη χώρα μου με τιμή και είδα όταν πήγα στο Ιράκ ότι μου είπαν ψέματα», είπε ο Βανς στο βήμα της Γερουσίας, προσθέτοντας ότι «οι υποσχέσεις του θεσμού περί της εξωτερικής πολιτικής αυτής της χώρας ήταν ένα αστείο».

Στην ίδια ομιλία της Γερουσίας, ο Βανς απέδωσε την έξοδο των χριστιανών από το Ιράκ στην εισβολή των ΗΠΑ. «Στο Ιράκ, πριν εισβάλουμε, υπήρχαν 1,5 εκατομμύριο Χριστιανοί πολλοί από αυτούς αρχαίες κοινότητες, Χαλδαίοι, άνθρωποι που εντοπίζουν την καταγωγή τους και τους προγόνους τους σε ανθρώπους που γνώριζαν τους κατά γράμμα αποστόλους του Ιησού Χριστού», είπε. «Τώρα, σχεδόν κάθε μία από αυτές τις ιστορικές χριστιανικές κοινότητες έχει φύγει. Αυτός είναι ο καρπός της αμερικανικής δουλειάς στο Ιράκ: ένας περιφερειακός σύμμαχος του Ιράν και η εξάλειψη και ο αποδεκατισμός μιας από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες στον κόσμο».

Το Politico περιέγραψε σε άρθρο του τον Απρίλιο, τον Βανς, σημειώνοντας ότι έχει μια κοσμοθεωρία «Πρώτα η Αμερική».

Είναι υπέρ του Ισραήλ

Η κριτική του Βανς για την πολιτική των ΗΠΑ δεν περιλαμβάνει την αμφισβήτηση της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το Ισραήλ. Στην ομιλία στο Ινστιτούτο Κουίνσι, , υποστήριξε ότι το Ισραήλ διαφέρει από την Ουκρανία όσον αφορά την αμερικανική βοήθεια.

«Είναι κάπως περίεργο που αυτή η πόλη υποθέτει ότι το Ισραήλ και η Ουκρανία είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν είναι, φυσικά, και νομίζω ότι είναι σημαντικό να τα αναλύσουμε», είπε στο ινστιτούτο, προσθέτοντας ότι οι πολιτικοί πρέπει να διατυπώσουν καλύτερα πώς η υποστήριξη προς το Ισραήλ είναι προς το «καλύτερο συμφέρον» της Αμερικής.

Ο Βανς πρόσθεσε ότι το Ισραήλ είναι «μία από τις πιο δυναμικές και τεχνολογικά προηγμένες χώρες στον κόσμο».

Ο Βανς ανέφερε τη θρησκεία ως λόγο που πολλοί Αμερικανοί είναι υπέρ του Ισραήλ, λέγοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «ακόμη η μεγαλύτερη χώρα με χριστιανική πλειοψηφία στον κόσμο» και αναφέροντας τη χριστιανική πεποίθηση ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε, πέθανε και αναστήθηκε στο σύγχρονο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη.

«Η ιδέα ότι θα υπάρχει πάντα μια αμερικανική εξωτερική πολιτική που δεν ενδιαφέρεται πολύ για αυτό το κομμάτι του κόσμου είναι παράλογη λόγω του ποιοι είναι οι Αμερικανοί», είπε.

Το Jewish Insider περιέγραψε τον Βανς ότι έκανε μια «ισραηλινή στροφή στην κοσμοθεωρία περί του Πρώτα η Αμερική» μέσω της ομιλίας.

Σε συνέντευξή του στο CNN τον ίδιο μήνα, ο Βανς εξέφρασε την υποστήριξή του για τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα από το Ισραήλ, απέρριψε την πίεση των ΗΠΑ στη χώρα και κατηγόρησε τη Χαμάς για τις απώλειες των Παλαιστινίων.

«Η Χαμάς ξεκίνησε τον πόλεμο και τώρα κρύβεται πίσω από Παλαιστίνιους αμάχους. (...) Δεν πρόκειται ποτέ να νικήσετε την ιδεολογία της Χαμάς, αλλά μπορείτε να ξεριζώσετε αυτούς τους διοικητές, αυτά τα τελευταία τάγματα που έχουν εκπαιδευτεί σε στρατιωτικό επίπεδο και νομίζω ότι πρέπει να εξουσιοδοτήσετε τους Ισραηλινούς να το κάνουν», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Βανς, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν τα κατάφεραν καλά στη «μικροδιαχείριση» των πολέμων στην περιοχή και θα πρέπει να αφήσουν το Ισραήλ να αποφασίσει πώς θα διεξαγάγει το ίδιο τον πόλεμο.

Ο Βανς ζήτησε μια «νέα Μέση Ανατολή» στη συνέντευξη στο CNN, αναφέροντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να επιτύχουν μια συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο στόχος μας στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να είναι να επιτρέψουμε στους Ισραηλινούς να φτάσουν σε κάποιο καλό πεδίο με τους Σαουδάραβες και άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου», είπε. «Δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνουμε αυτό αν δεν τελειώσουν οι Ισραηλινοί τη δουλειά με τη Χαμάς».

Σύγκρουση με το Ιράν

Μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον Απρίλιο, ο Βανς προειδοποίησε ότι υπάρχει «πραγματικός φόβος κλιμάκωσης» στην περιοχή και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να εργαστούν για να περιορίσουν τη σύγκρουση.

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ είναι να αποτρέψουν το να μετατραπεί σε ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, επειδή είμαστε ήδη πολύ αδύνατοι, και δεύτερον να υποστηρίξουμε τους Ισραηλινούς συμμάχους μας», είπε σε μια άλλη συνέντευξη στο CNN.

Ο Βανς είπε τέλος ότι ο φόβος της κλιμάκωσης υπάρχει επειδή «ο κόσμος βλέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι τόσο αδύναμες» και κάλεσε τις ΗΠΑ να «αποκαταστήσουν την αποτροπή», μεταξύ άλλων με την ανοικοδόμηση της παραγωγικής ικανότητας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή