Τραμπ: Τον υποδέχθηκαν με δάκρυα στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών - «Αιχμαλώτισε τα πλήθη»

Η εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι ενθουσίασε τους υποστηρικτές του και συσπείρωσε το κόμμα, δύο 24ωρα μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του

Τραμπ: Τον υποδέχθηκαν με δάκρυα στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών - «Αιχμαλώτισε τα πλήθη»
AP Photo
4'

Ο Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών το βράδυ της Δευτέρας, αφού έλαβε και επίσημα το εισιτήριο του κόμματος για την προεδρία νωρίτερα την ίδια μέρα. Ο Τραμπ εμφανίστηκε στο πλευρό του υποψηφίου αντιπροέδρου του, γερουσιαστή από το Οχάιο, Τζ.Ντ Βανς, με επίδεσμο στο αυτί του, μετά τον τραυματισμό του στον πυροβολισμό. Ο Βανς έγινε ο επίσημος υποψήφιος για αντιπρόεδρος τη Δευτέρα, λίγο αφότου ο Τραμπ του τηλεφώνησε για να του πει την απόφασή του.

Η αιφνιδιαστική εμφάνιση του Τραμπ στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα στο πλήθος, συσπειρώνοντας τους οπαδούς του ενώ δημιούργησε συναισθηματικό δεσμό με τη βάση των ψηφοφόρων. Η Έριν Λούκας, 35 ετών, είπε ότι βλέποντας τον Τραμπ να βγαίνει στο συνέδριο την έκανε να νιώσει «τόσο περήφανη που είναι Αμερικανίδα, που είναι Ρεπουμπλικανή». «Είχε αιχμαλωτίσει όλο το πλήθος, βλέποντάς τον να βγαίνει έξω», μου είπε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ όρισε τον Τζέι Ντι Βανς, τον γερουσιαστή του Οχάιο που έχει ευθυγραμμιστεί με τη λαϊκιστική δεξιά, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του στη διάρκεια του Συνεδρίου. «Μετά από μακρά συζήτηση και σκέψη, και λαμβάνοντας υπόψη τα τεράστια ταλέντα πολλών άλλων, αποφάσισα ότι το πρόσωπο που ταιριάζει καλύτερα να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο γερουσιαστής Τζ.Ντ Βανς της Μεγάλης Πολιτείας του Οχάιο», έγραψε ο Τραμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όταν ο Τραμπ έθεσε υποψηφιότητα, ο Βανς ήταν «αουτσάιντερ« για τη θέση του υποψηφίου αντιπροέδρου. Ο Βανς, ένας επιχειρηματίας που βγήκε στο φως της δημοσιότητας με τα απομνημονεύματά του που έγιναν το 2016 ταινία στο Netflix με τίτλο «Hillbilly Elegy», ήταν κάποτε μεταξύ των πιο σφορδρών επκριτικών του Τραμπ. «Είμαι ένας τύπος που δεν μου άρεσε ποτέ ο Τραμπ, δεν μου άρεσε ποτέ», είχε πει ο Βανς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τον Οκτώβριο του 2016 με τον Τσάρλι Ρόουζ. Ο Τραμπ ήταν, κατά την εκτίμηση του εκείνη την εποχή, ένας «τρομερός υποψήφιος».

Αναρωτιόταν ακόμη και φωναχτά, αν ο Τραμπ ήταν περισσότερο «ένας κυνικός μαλ...ς όπως ο Νίξον» ή χειρότερα «κάτι σαν Χίτλερ της Αμερικής». Έκτοτε, ο Βανς έχει υποστεί μια δραματική μεταμόρφωση σε δύναμη του κινήματος «Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά» (Maga) και στενό σύμμαχο του πρώην προέδρου που έχει υποστηρίξει σχεδόν όλες τις ιδέες του Τραμπ, όπως η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 και σε μια συνέντευξη του 2021, πρότεινε στον Τραμπ εκκαθάριση των δημοσίων υπαλλήλων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση εάν επανεκλεγεί.

Η απάντησή του στην απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ ήταν επίσης αξιοσημείωτη. «Η κεντρική υπόθεση της εκστρατείας Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία», έγραψε ο Βανς στο X. «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του».

Ο Βανς ζήτησε να διεξαχθεί «πλήρους κλίμακας έρευνα» για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου. «Πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη γιατί προφανώς έγιναν λάθη», είπε το Fox News. «Η Μυστική Υπηρεσία έτρεξε εκεί. Έβαλαν το σώμα τους και αντέδρασαν γρήγορα. Δεν είναι αυτό που με ανησυχεί. Αυτό που με ανησυχεί είναι γιατί υπήρχε ένας ένοπλος 150 μέτρα μακριά από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών;»

Ο Βανς είπε ότι έπαιζε μίνι γκολφ με τα παιδιά του όταν έγινε η απόπειρα δολοφονίας το Σάββατο στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια. Έξω από την αίθουσα του συνεδρίου στο Μιλγουόκι, τα νέα διαδόθηκαν αργά τη Δευτέρα ότι ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς. Σε μια πρώιμη απάντηση από το Δημοκρατικό κόμμα, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, Τζέιμι Χάρισον έγραψε ότι «το εισιτήριο Τραμπ-Βανς θα υπονόμευε τη δημοκρατία μας, τις ελευθερίες μας και το μέλλον μας».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή