Mπάιντεν: Η πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα κατά του Τραμπ - «Δεν αποχωρώ από την κούρσα»

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε τη ρητορική του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών 

O Tζο Μπάιντεν
O Tζο Μπάιντεν
AP
4'

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον Λέστερ Χολτ του NBC τη Δευτέρα στην πρώτη του συνέντευξη μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπερασπίστηκε τη ρητορική του εναντίον του Τραμπ και ανέφερε γιατί ήταν σημαντική, τονίζοντας ότι η προεκλογική του εκστρατεία είχε καθήκον να κοινοποιήσει ξεκάθαρα την απειλή μιας δεύτερης θητείας Τραμπ, προσθέτοντας ότι τα λόγια του δεν έπρεπε να μετριαστούν.

Ωστόσο, είπε στον Λέστερ Χολτ του NBC ότι ήταν «λάθος» που είπε ότι ήταν «η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ στο μάτι του κυκλώνα» κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης δωρητών λίγες μέρες πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ σε συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια.

Ο Μπάιντεν είπε ότι εννοούσε ότι οι Δημοκρατικοί έπρεπε να επικεντρωθούν περισσότερο στον Τραμπ, τις πολιτικές του και τις ψευδείς δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της προεδρικής συζήτησης στο τέλος του περασμένου μήνα.

«Ήταν λάθος να χρησιμοποιήσω τη λέξη», είπε ο Μπάιντεν. «Ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτόν. Σε αυτό που κάνει. Να επικεντρωθώ στις πολιτικές του, στον αριθμό των ψεμάτων που είπε στο ντιμπέιτ», είπε. Καθ' όλη τη διάρκεια της συνέντευξης, ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν θα αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα - παρά τις εκκλήσεις από μέλη του κόμματός του μετά την κακή του επίδοση στο ντιμπέιτ.

«Είμαι ηλικιωμένος» είπε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε επίσης ότι είναι μόλις τρία χρόνια μεγαλύτερος από τον Τραμπ. Είπε ότι η διανοητική του οξύτητα ήταν καλή και απαρίθμησε τα επιτεύγματά του ως πρόεδρος - αλλά αναγνώρισε ότι εργαζόταν για να επιβεβαιώσει ξανά στους Αμερικανούς ότι είναι έτοιμος να αναλάβει εκ νέου καθήκοντα.

«Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι λένε, "Θεέ μου, είναι 81 ετών. Τι θα γίνει όταν είναι 83 ετών, 84 ετών;» Είναι ένα εύλογο ερώτημα που τίθεται», είπε. Τόνισε επίσης ότι πιστεύει τους ψηφοφόρους που συντριπτικά τον υποστήριξαν στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών. «Τους ακούω».

Ο πρόεδρος έχει επανειλημμένα καλέσει τους Αμερικανούς να «ρίξουν τους τόνους» μετά τον πυροβολισμό το Σάββατο, όπου ο Τραμπ τραυματίστηκε στο αυτί από μια σφαίρα. Ένα μέλος του πλήθους σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά από την επίθεση.

Περίπου δώδεκα Ρεπουμπλικάνοι έχουν κατηγορήσει τον Μπάιντεν και άλλους Δημοκρατικούς για την υποκίνηση της απόπειρας θανάτωσης του Τραμπ. Πολλοί έχουν επικαλεστεί συγκεκριμένα το σχόλιο του Μπάιντεν. Ο Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος ανακοινώθηκε ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές, είπε στον απόηχο των πυροβολισμών ότι η ρητορική των Δημοκρατικών για τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο «οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Τραμπ».

Σύμφωνα με το Politico, ο Μπάιντεν είχε πει κατά τη συγκέντρωση των δωρητών: «Έχω ένα καθήκον, και αυτό είναι να νικήσω τον Ντόναλντ Τραμπ. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να το κάνω αυτό. Λοιπόν, τελειώσαμε μιλώντας για τη συζήτηση, ήρθε η ώρα να βάλουμε τον Τραμπ στο ματι του κυκλώνα».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, σε ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο την Κυριακή, κατήγγειλε την επίθεση και κάλεσε τους Αμερικανούς να «κάνουν ένα βήμα πίσω», προειδοποιώντας ότι «η πολιτική ρητορική σε αυτή τη χώρα έχει οξυνθεί πολύ». Όταν ρωτήθηκε στη συνέντευξη στο NBC εάν είχε κάνει επίσης ένα βήμα πίσω για να εξετάσει τις προηγούμενες παρατηρήσεις του για οτιδήποτε «θα μπορούσε να υποκινήσει ανθρώπους που δεν είναι ισορροπημένοι», ο Μπάιντεν είπε ότι η εμπρηστική ρητορική δεν προήλθε από αυτόν.

«Δεν έχω εμπλακεί σε αυτή τη ρητορική», είπε ο Μπάιντεν. «Τώρα, ο αντίπαλός μου ασχολείται με αυτή τη ρητορική». «Πώς μιλάτε για την απειλή κατά της δημοκρατίας, η οποία είναι πραγματική, όταν ένας πρόεδρος λέει πράγματα σαν αυτά που λέει; Δεν λέτε τίποτα, επειδή μπορεί να υποκινήσει κάποιον;»

«Δεν είμαι ο τύπος που είπε ότι θέλω να γίνω δικτάτορας την πρώτη μέρα, δεν είμαι ο τύπος που αρνήθηκε να δεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών». Το FBI αναγνώρισε τον ένοπλο που στόχευσε τον Τραμπ ως τον Τόμας Μάθιου Κρουκς, 20 ετών, εργαζόμενο σε γηροκομείο από το Μπέθελ ​​Παρκ της Πενσυλβάνια, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος Ρεπουμπλικανός. Έναε ελεύθερος σκοπευτής της Μυστικής Υπηρεσίας πυροβόλησε και σκότωσε τον Κρουκς αφού πυροβόλησε εναντίον του πρώην προέδρου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή