Όρμπαν: Ο Τραμπ θα πιέσει άμεσα για τον τερματισμό του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας εάν επανεκλεγεί

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, λέει ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ θα πιέσει άμεσα για τον τερματισμό του πολέμου εάν κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ
Associated Press
3'

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα απαιτήσει γρήγορα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εάν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και έχει αναπτύξει «βάσιμα σχέδια» για να το κάνει, ισχυρίστηκε ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν μετά από ιδιωτικές συζητήσεις με τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο.

Αυτή η προοπτική σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εγκαινιάσει εκ νέου την άμεση διπλωματική επικοινωνία με τη Ρωσία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις «υψηλού επιπέδου» με την Κίνα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός σε ιδιωτική επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ μετά από διαβουλεύσεις στη Μόσχα και το Πεκίνο.

Ο Όρμπαν ανέφερε επίσης στην επιστολή ότι με βάση τις πρόσφατες συζητήσεις του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η «γενική παρατήρηση» ήταν «ότι η ένταση της στρατιωτικής σύγκρουσης θα κλιμακωθεί ριζικά στο εγγύς μέλλον. Η Μόσχα έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στο Πεκίνο για να συνεχίζει τη σύγκρουση.

Τα ταξίδια του για να συναντήσει τον Πούτιν, τον Σι και τον Τραμπ τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ ασκούσε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ έχουν ανησυχήσει τους συμμάχους του στο μπλοκ και το ΝΑΤΟ. Πολλοί φοβούνται ότι η υποστήριξη του Όρμπαν για μια ειρηνευτική διευθέτηση, ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να ελέγχει τεράστια μέρη της ανατολικής Ουκρανίας υπονομεύει τη δυτική αποφασιστικότητα για υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ειρηνευτική πρωτοβουλία από τον [Τραμπ] μέχρι τις εκλογές. Μπορώ ωστόσο με βεβαιότητα να δηλώσω ότι λίγο μετά την εκλογική του νίκη, δεν θα περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, αλλά θα είναι έτοιμος να ενεργήσει αμέσως ως μεσολαβητής της ειρήνης», έγραψε ο Όρμπαν στην επιστολή του που εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και σε άλλους ηγέτες της ΕΕ. «Έχει λεπτομερή και τεκμηριωμένα σχέδια για αυτό».

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να προβλέψει τη στροφή στην πολιτική των ΗΠΑ, είπε ο Όρμπαν, και είτε να αγκαλιάσει την ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είτε να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για τη χρηματοδότηση της άμυνας της Ουκρανίας.

Ο Τζ.Ντ Βανς ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από το Οχάιο που επέλεξε ο Τραμπ ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, χρησιμοποίησε ένα άρθρο γνώμης στους FT τον Φεβρουάριο για να καλέσει την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος στη στήριξη της Ουκρανίας. «Είμαι περισσότερο από πεπεισμένος ότι στην πιθανή έκβαση της νίκης του προέδρου Τραμπ, το ποσοστό της οικονομικής επιβάρυνσης μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα αλλάξει σημαντικά εις βάρος της ΕΕ όσον αφορά την οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας», έγραψε ο Όρμπαν στην επιστολή του.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός είναι εδώ και καιρό ο πιο φιλορώσος ηγέτης της ΕΕ, επικρίνοντας τις δυτικές κυρώσεις στη Μόσχα και τη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, ενώ απαιτεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο και ειρηνευτικές συνομιλίες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή θέση της ΕΕ ότι πρέπει να βοηθήσει την άμυνα της Ουκρανίας και ότι μόνο το Κίεβο μπορεί να αποφασίσει για το πότε θα ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.