Μετεκλογικό χάος στη Γαλλία: Βγήκαν «τα μαχαίρια» στην Αριστερά που παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση

Η αριστερή συμμαχία του «Νέου Λαϊκού Μετώπου» της Γαλλίας αγωνίζεται να σχηματίσει κυβέρνηση και να επιλέξει πρωθυπουργό στον απόηχο των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών. Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει κάλεσμα στα μέλη της «Ανυπότακτης Γαλλίας» να ενταχθούν στο κόμμα του. Την Πέμπτη (18/7) συνέρχεται για πρώτη φορά η νέα Εθνοσυνέλευση
AP
4'

Τα αριστερά κόμματα της Γαλλίας προσπαθούν να σχηματίσουν κοινή κυβέρνηση αφού αναδείχθηκαν ως το ισχυρότερο μπλοκ στο κοινοβούλιο σε πρόωρες εκλογές, αλλά οποιαδήποτε συμφωνία είναι απίθανο να προκύψει αυτή την εβδομάδα, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS).

«Τίποτα δεν θα γίνει πριν από τις 18 Ιουλίου» είπε ο Ολιβιέ Φορ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, αναφερόμενος στην ημερομηνία που η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση πρόκειται να συγκληθεί για πρώτη φορά. Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NPF), μια βιαστικά συσταθείσα συμμαχία που κυμαίνεται από σοσιαλιστές και Πράσινους μέχρι το κομμουνιστικό κόμμα και την ακροαριστερή, ευρωσκεπτικιστική «Ανυπότακτη Γαλλία» (LFI) του Ζαν Λικ Μελανσόν, κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χωρίς ωστόσο να κατακτήσει πλειοψηφία.

Μερικοί νομοθέτες στο αριστερό μπλοκ της Γαλλίας θεωρούν ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατάκτηση του ρόλου του προέδρου για να δείξουν ότι έχουν εξουσία στο κοινοβούλιο, παρόλο που δεν έχουν πλειοψηφία και αγωνίζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από πρόωρες εκλογές.

Η Πέμπτη (18 Ιουλίου), η ημέρα δηλαδή που η νεοεκλεγείσα Εθνοσυνέλευση θα συγκληθεί για πρώτη φορά, είναι η επόμενη μεγάλη ημερομηνία στο πολιτικό έπος της Γαλλίας το οποίο ξεκίνησε μετά την απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει την ψηφοφορία.

Οι νομοθέτες θα εκλέξουν τότε τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον ομιλητή δηλαδή που οργανώνει την ατζέντα της αίθουσας και διεξάγει συζητήσεις, έναν κομβικό ρόλο σε μια εποχή που ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος, το κοινοβούλιο είναι κατακερματισμένο και κανένα κόμμα ή ομάδα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

Κάποιοι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) που κέρδισε απροσδόκητα τις εκλογές της 7ης Ιουλίου –επιμένουν να διοριστεί κάποιος από τις τάξεις τους, ενώ ερίζουν και για τον διορισμό πρωθυπουργού. «Υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται» με την εκλογή του προέδρου της Κάτω Βουλής, δήλωσε ο Κλεμάνς Γκετέ της «Ανυπότακτης Γαλλίας» «Πολλά από όσα θα γίνουν στη συνέχεια θα εξαρτηθούν από αυτό».

Το κόμμα επέκρινε τους Σοσιαλιστές συμμάχους του για, έλλειψη ευελιξίας στις συνομιλίες για πρωθυπουργό και είπε ότι δεν θα το συζητούσε πλέον μέχρι να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία του κοινοβουλίου. «Απαιτούμε να συμφωνήσουμε αμέσως σε μια ενιαία υποψηφιότητα του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης», ανέφερε η «Ανυπότακτη Γαλλία» σε ανακοινωθέν που δείχνει τις εντάσεις εντός της αριστερής συμμαχίας.

Ακόμα κι αν η αριστερά εξασφάλιζε αυτόν τον ρόλο και στη συνέχεια κατόρθωνε να συμφωνήσει σε ένα όνομα που θα προέβαλλε ως επικεφαλής της κυβέρνησης, θα ήταν ακόμα ασαφές εάν ο Μακρόν θα δεχόταν να διορίσει πρωθυπουργό από τις τάξεις της, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κυβέρνηση θα υπολοιπόταν κατά περίπου 100 έδρες στο κοινοβούλιο για να σχηματίσει σταθερή πλειοψηφία.

Ο Μακρόν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τα κύρια κόμματα στο κοινοβούλιο της Γαλλίας να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ικανό να συγκεντρώσει μια «στερεή» πλειοψηφία, ασκώντας πίεση στα πιο μετριοπαθή τμήματα της συμμαχίας NFP να εγκαταλείψουν την «Ανυπότακτη Γαλλία» και να προσχωρήσουν στο κεντρώο κόμμα του.

«Όταν οι Σοσιαλιστές απομακρυνθούν από την Ανυπότακτη Γαλλία και το παραληρηματικό πρόγραμμά τους, τότε θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεραλντ Νταρμανέν στον τηλεοπτικό σταθμό franceinfo. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι μπορεί να κάνουν μια τέτοια κίνηση. Αντίθετα, έχουν πει ότι θέλουν ο ηγέτης τους, Ολιβιέ Φορ, να γίνει πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν είναι πιθανό σήμερα ή αύριο (17/7) να αποδεχθεί την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης, υπό την ηγεσία του κεντρώου πρωθυπουργού Γκάμπριελ Ατάλ, έτσι ώστε οι υπουργοί που έχουν εκλεγεί ως βουλευτές να μπορούν να συμμετάσχουν στην εκλογή του επικεφαλής της συνέλευσης, είπε ο Νταρμανίν. Η κυβέρνηση θα παραμείνει ως υπηρεσιακή μέχρι να διοριστεί νέα