Τραμπ: Γιατί επέλεξε τον Tζ.Ντ Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρο; Ο πρώην επικριτής που έγινε «εκλεκτός»

Για έναν υποψήφιο πρόεδρο η επιλογή αντιπροέδρου έχει συχνά στόχο να προσελκύσει μια διαφορετική ομάδα ψηφοφόρων ή να αντισταθμίσει τις αδυναμίες στην εικόνα ή το πρόγραμμά του. Γιατί λοιπόν ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε ως δεξί χέρι του, τον Τζ.Ντ Βανς;

O Τραμπ με τον Τζ.Ντ Βανς
O Τραμπ με τον Τζ.Ντ Βανς
Associated Press
4'

Το 2016, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τον κυβερνήτη της Ιντιάνα, Μάικ Πενς, ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να φλερτάρει τους ευαγγελικούς χριστιανούς ψηφοφόρους που μπορεί να ήταν επιφυλακτικοί να υποστηρίξουν τον Τραμπ, έναν τρεις φορές παντρεμένο πρώην Δημοκρατικό.

Αυτή τη φορά, επέλεξε τον Τζ.Ντ Βανς. Και όπως η προηγούμενη επιλογή του, η επιλογή του γερουσιαστή από το Οχάιο προσφέρει κάποια εικόνα για την προεκλογική στρατηγική του πρώην προέδρου - και, πιθανότατα για το πώς θα κυβερνήσει αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Η επιλογή υποδηλώνει ότι ο Τραμπ γνωρίζει ότι αυτές οι εκλογές θα κερδηθούν και θα χαθούν σε μια χούφτα βιομηχανικών πολιτειών στις μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Με καταγωγή από το Οχάιο, ο Βανς έγινε γνωστός μετά την κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του, το μπεστ σέλερ Hillbilly Elegy, τα οποία αφηγούνται την ανατροφή του και πώς επηρέασε την πολιτική και την κοσμοθεωρία του. Με το υπόβαθρό του, ο Βανς θα μπορούσε να είναι σε θέση να συνδεθεί και να ενεργοποιήσει το είδος των λευκών ψηφοφόρων της εργατικής τάξης που παρέδωσαν οριακά αυτές τις πολιτείες στον Τραμπ το 2016.

Ο πρώην πρόεδρος είπε το ίδιο, στην ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία ανακοίνωσε την απόφασή του, γράφοντας ότι ο υποψήφιος αντιπρόεδρός του «θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στους ανθρώπους για τους οποίους πολέμησε τόσο πολύ, τους Αμερικανούς εργάτες και αγρότες στην Πενσυλβάνια, το Μίσιγκαν, το Ουισκόνσιν, το Οχάιο, τη Μινεσότα και πολύ πιο πέρα».

Ο Τραμπ συνέχισε να επαινεί τη θητεία του «εκλεκτού» του και το πέρασμά του από τη νομική σχολή Ivy League. Μόλις 39 χρονών, ο Βανς θα προσφέρει μια νεανική αντίστιξη στους ηλικιωμένους υποψηφίους που διεκδικούν φέτος τον Λευκό Οίκο. Η επιλογή του Τραμπ τοποθετεί το Οχάιο στην πρώτη γραμμή μιας νέας γενιάς Ρεπουμπλικανών της σχολής Maga (Κάντε την Αμερική Σπουδαία Ξανά). Και αν ο πρώην πρόεδρος επιστρέψει στο Οβάλ Γραφείο το επόμενο έτος, ο Βανς θα συμμετάσχει άμεσα στη συζήτηση για την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματος το 2028.

Οι δυο τους κάθισαν δίπλα δίπλα την πρώτη μέρα του συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών - όταν ο Τραμπ έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Ο Βανς, ωστόσο, επέκρινε τον Τραμπ προεκλογικά το 2016 -κάτι που έσπευσαν να επισημάνουν οι Δημοκρατικοί- αλλά έκτοτε έγινε ειλικρινής υπερασπιστής του πρώην προέδρου, ιδιαίτερα στα τηλεοπτικά ειδησεογραφικά δίκτυα.

Η πρόσφατη πίστη και η αποτελεσματικότητά του, αναμφίβολα συνετέλεσαν στην απόφαση του Τραμπ. Όταν ρωτήθηκε αν πίστευε ότι η εκλογική ήττα του Τραμπ το 2020 ήταν δίκαιη, είπε όχι. Είπε επίσης ότι, σε αντίθεση με τον Πενς, θα προσπαθούσε να εμποδίσει την πιστοποίηση των εκλογικών αποτελεσμάτων στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021, την ημέρα της εξέγερσης στο Καπιτώλιο.

Ο Βανς ευθυγραμμίζεται επίσης στενά με την πολιτική ιδεολογία του πρώην προέδρου. Έχουν παρόμοιες απόψεις για το εμπόριο, τη μετανάστευση και την εξωτερική πολιτική, ενώ ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία. Σε τομείς όπου οι δύο άντρες διέφεραν, ο Βανς μετακινήθηκε προς τον νέο του υποψήφιο.

Ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του παρουσίασε ορισμένα από τα σχέδιά του για τη διακυβέρνηση σε μια δεύτερη θητεία - με γενικούς δασμούς, μια υπόσχεση για απέλαση δεκάδων εκατομμυρίων μεταναστών χωρίς έγγραφα και μια επιθετική αναδιάταξη του ομοσπονδιακού γραφειοκρατικού εργατικού δυναμικού. Η επιλογή του Βανς είναι μια άλλη απόδειξη ότι «ο Τραμπ ενισχύει τον Τραμπισμό».

Αυτό, επίσης, είναι κάτι που σίγουρα θα τονίσουν οι Δημοκρατικοί του αντίπαλοι. Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν βλέπει καμία διαφορά μεταξύ του Βανς και του πρώην προέδρου. «Είναι κλώνος του Τραμπ» είπε. Αυτό, φυσικά, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που θέλει ο ίδιος ο Τραμπ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή