Βόρεια Κορέα: Ανώτερος διπλωμάτης αυτομόλησε στον Νότο μέσω… Κούβας

Ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης με έδρα την Κούβα διέφυγε με τη σύζυγο και το παιδί του στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο
Βορειοκορεάτης διπλωμάτης αυτομόλησε στο Νότο
AP
2'

Ενας ανώτερος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης με έδρα την Κούβα διέφυγε με τη σύζυγο και το παιδί του στη Νότια Κορέα τον Νοέμβριο, ανέφεραν τα νοτιοκορεατικά Μέσα Ενημέρωσης και έγινε 'ετσι ο πλέον υψηλόβαθμος Βορειοκορεάτης διπλωμάτης που αυτομόλησε στον Νότο από το 2016.

Πριν καταφύγει στη Νότια Κορέα, ο 52χρονος Ρι Ιλ Κίου είπε στη νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo ότι ήταν σύμβουλος στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην Κούβα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Yonhap ανέφερε επίσης ότι ο κ. Ρι αποστάτησε στον Νότο, επικαλούμενος ανώνυμη κυβερνητική πηγή.

Το υπουργείο Ενοποίησης της Σεούλ, το οποίο χειρίζεται τις διακορεατικές υποθέσεις, αρνήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές. Μεταξύ των καθηκόντων στην πρεσβεία ήταν να αποτρέψει την αντίπαλο της Βόρειας Κορέας, Νότια Κορέα, και τον παλιό σύμμαχό της, την Κούβα, από τη σφυρηλάτηση διπλωματικών δεσμών, ανέφερε η Chosun Ilbo. Τελικά τον Φεβρουάριο οι δύο χώρες συνήψαν διπλωματικές σχέσεις.

Ο ίδιος είπε ότι πέταξε από την Κούβα με την οικογένειά του, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς κατάφερε να διαφύγει. «Αγόρασα αεροπορικά εισιτήρια και τηλεφώνησα στη γυναίκα μου και στο παιδί μου για να τους πω για την απόφασή μου, έξι ώρες πριν. Δεν είπα Νότια Κορέα, αλλά είπα, ας ζήσουμε στο εξωτερικό», είπε.

Σε συνέντευξη στην Chosun Ilbo, είχε πει: «Κάθε Βορειοκορεάτης σκέφτεται τουλάχιστον μία φορά να ζήσει στη Νότια Κορέα. Η απογοήτευση από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας και ένα ζοφερό μέλλον με οδήγησαν στο να σκεφτώ την αποστασία». Οι Βορειοκορεάτες που συλλαμβάνονται να προσπαθούν να αυτομολήσουν αντιμετωπίζουν αυστηρή τιμωρία στην πατρίδα τους, ακόμη και θάνατο, σύμφωνα με ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποστάτες που τα κατάφεραν.

Λιγότεροι Βορειοκορεάτες αποστάτες έχουν φτάσει στη Νότια Κορέα τα τελευταία χρόνια λόγω των αυστηρών ελέγχων στα σύνορα με την Κίνα και των υψηλών χρεώσεων από όσους διαμεσολαβούν, λένε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικοί. Πέρυσι, μόλις 196 Βορειοκορεάτες αποστάτες έφτασαν στη Σεούλ, από 2.700 πριν από μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Νότιας Κορέας.