Ξεβράστηκε στη Νέα Ζηλανδία η «σπανιότερη φάλαινα» στον κόσμο

Η «σπανιότερη φάλαινα του κόσμου» ξεβράστηκε στις ακτές της Νέας Ζηλανδίας 
Η σπανιότερη φάλαινα στον κόσμο
2'

Η φάλαινα με τα «δόντια φτυαριού» (Spade-toothed whales) είναι το σπανιότερο είδος στον κόσμο. Κανείς δεν την έχει δει ζωντανή, κανείς δεν γνωρίζει πόσες υπάρχουν στον κόσμο πού ζει ή τι τρώει. Οι επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία ωστόσο ίσως είναι οι πρώτοι που κατάφεραν να δουν μία τέτοια φάλαινα, έστω και μετά θάνατον.

Μια φάλαινα που βρέθηκε νεκρή σε μια παραλία της Νότιου Νησιού νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανήκει στο εν λόγω είδος. Η ταυτότητα του μήκους πέντε μέτρων πλάσματος προσδιορίστηκε από τα χρωματικά του σχέδια και το σχήμα του κρανίου, του ρύγχους και των δοντιών του.

Τα λείψανά του έχουν τοποθετηθεί σε ψυκτικούς θαλάμους ενώ πραγματοποιείται εξέταση DNA, με τους ειδικούς να λένε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες μέχρι να επιβεβαιωθεί η τελική ταυτοποίηση. Επειδή έχουν βρεθεί τόσα λίγα δείγματα και δεν έχουν υπάρξει ζωντανές θεάσεις, πολύ λίγα είναι γνωστά για τη συγκεκριμένη φάλαινα.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψη του πτώματος θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αποκτήσουν κρίσιμες νέες πληροφορίες για το είδος. Τοπικοί αξιωματούχοι ενημερώθηκαν ότι η φάλαινα είχε ξεβραστεί στην ακτή στις 4 Ιουλίου στις εκβολές του ποταμού Taiari, στην επαρχία Oτάγκο στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Διατήρησης (DOC) Gabe Davies είπε σε μια δήλωση ότι οι φάλαινες με τα δόντια του φτυαριού ήταν ένα από τα λιγότερο γνωστά μεγάλα είδη θηλαστικών, με μόνο έξι δείγματα να έχουν τεκμηριωθεί ποτέ σε όλο τον κόσμο.«Από επιστημονική άποψη και από άποψη διατήρησης, αυτό είναι τεράστια είδηση», πρόσθεσε. Το τμήμα είπε ότι επειδή το δείγμα είχε μόλις πρόσφατα πεθάνει, θα μπορούσε να γίνει η πρώτη φάλαινα του είδους που θα τεμαχιστεί.

Οι Μαορί της Νέας Ζηλανδίας θεωρούν τις φάλαινες ιερό θησαυρό και το DOC είπε ότι οι τοπικές κοινότητες των Μαορί θα συμμετάσχουν στην απόφαση για τη μοίρα της φάλαινας. Το είδος περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1874 μετά τη συλλογή μιας κάτω γνάθου και δύο δοντιών από τα νησιά Chatham της Νέας Ζηλανδίας. Τα σκελετικά υπολείμματα δύο άλλων δειγμάτων που βρέθηκαν σε νησιά στη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή επέτρεψαν στους επιστήμονες να επιβεβαιώσουν το νέο είδος.

Στη μικρή συλλογή προστέθηκαν δύο ακόμη πρόσφατα ευρήματα στα ανοιχτά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας το 2010 και το 2017.