Φεύγει από την Καλιφόρνια ο Μασκ λόγω νομοθεσίας για τα τρανς άτομα - «Επιτίθεστε στην οικογένεια»

Ο Έλον Μασκ δήλωσε ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία των εταιρειών του από την Καλιφόρνια, λόγω της νέας νομοθεσίας που προστατεύει τους τρανς. Για επίθεση στο θεσμό της οικογένειας κάνει λόγο ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος στηρίζει τον Τραμπ για την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο
O Έλον Μασκ εγκαταλείπει την Καλιφόρνια
ΑΡ
4'

Ο Έλον Μασκ δήλωσε χθες (16/7) ότι θα μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης X και της εταιρείας κατασκευής πυραύλων SpaceX από την Καλιφόρνια, μετά το «πράσινο φως» από τον κυβερνήτη της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ στα νέα άκρως αμφιλεγόμενα μέτρα προστασίας για τους τρανς και γκέι μαθητές στα σχολεία.

Ο νόμος, που υπεγράφη από τον Nιούσομ τη Δευτέρα (15/7), εμποδίζει τα σχολεία να απαιτούν από το προσωπικό να ενημερώνει τους γονείς των οποίων τα παιδιά δείχνουν σημάδια ότι είναι τρανς ή να μοιράζονται πληροφορίες σχετικά με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Ο νόμος συντάχθηκε ως απάντηση στο λεγόμενο «κίνημα για τα δικαιώματα των γονέων» που οδήγησε τουλάχιστον επτά σχολικές επιτροπές στην πολιτεία να εγκρίνουν κανόνες μέσα στον τελευταίο χρόνο που ανάγκαζαν τους δασκάλους να ενημερώσουν τους γονείς εάν το παιδί τους άρχισε να χρησιμοποιεί ένα όνομα ή μία αντωνυμία που δεν ταιριάζουν με το φύλο του που έχει οριστεί κατά τη γέννησή του.

«Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» έγραψε στην ανάρτησή του στο Χ ο Νοτιοαφρικανός δισεκατομμυριούχος. Πρόσθεσε ότι η απόφαση του έχει να κάνει με τον εν λόγω νόμο «και πολλούς άλλους που προηγήθηκαν κι επιτίθενται τόσο στις οικογένειες όσο και στις εταιρείες». Ως αποτέλεσμα, ο Μασκ έγραψε στο X ότι θα μεταφέρει την έδρα της SpaceX από το Hawthorne στη Νότια Καλιφόρνια στο Starbase του Τέξας. Η X, η οποία έχει την έδρα της στο κέντρο του Σαν Φρανσίσκο, θα μετακομίσει στο Όστιν, είπε ο Μασκ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί να φύγει από την Καλιφόρνια λόγω πολιτικών διαφορών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μασκ μήνυσε επίσης την Καλιφόρνια και απείλησε να μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Tesla στο Τέξας λόγω των περιορισμών της πολιτείας κατά της Covid-19, οι οποίοι ήταν από τους πιο αυστηρούς στη χώρα. Στις αρχές του 2023, ο Μασκ επανέφερε μέρος των εργασιών της Tesla στην Καλιφόρνια, ανοίγοντας τα κεντρικά γραφεία μηχανικών στη Silicon Valley.

Ο Μασκ κατηγόρησε το νέο νομικό πλαίσιο για τα τρανς άτομα για την απόφασή του προηγούμενες αναφορές των μέσων ενημέρωσης δείχνουν πάντως ότι σκεφτόταν τη μετεγκατάσταση των κολοσσών του, πολύ πριν το νέο νόμο.

Ο πολυμήχανος «Κροίσος» εκφράζει δημόσια τις πολιτικές του απόψεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να έρχεται συχνά σε αντιπαράθεση με την ηγεσία των Δημοκρατικών στην Καλιφόρνια. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι θα διοχέτευε 45 εκατομμύρια δολάρια το μήνα σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης για να στηρίξει την προσπάθεια επανεκλογής του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Νιούσομ στο παρελθόν έχει επαινέσει τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, παρά την κριτική του, λέγοντας το 2021 ότι «τρέφει ευλάβεια και βαθύ σεβασμό για αυτό το άτομο». Το αν τα σχολεία θα πρέπει να ενημερώνουν τους γονείς για το σεξουαλικό προσανατολισμό και τη φυλετική ταυτότητα των παιδιών τους έχει γίνει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης στις ΗΠΑ, με τους γονείς και τους υπερασπιστές του ιερού θεσμού της οικογένειας να λένε πως έχουν δικαιώμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα παιδιά τους.

Ο Μασκ ο οποίος μιλάει συχνά για τον εφιάλτη της υπογεννητικότητας και καλεί τους Αμερικανούς πολίτες να κάνουν παιδιά, έχει δηλώσει δημόσια ότι «στηρίζει» τους υπέρμαχους των θεσμών και των παραδόσεων, εκφράζοντας τη διαφωνία του με τις αντωνυμίες για τις οποίες έχει πει ότι είναι «αισθητικός εφιάλτης».