Έφηβος ανακαλύπτει δαχτυλίδι 1800 ετών με χαραγμένη τη θεά Αθηνά στο Ισραήλ

Ο έφηβος παρατήρησε ένα μικρό πράσινο αντικείμενο, το οποίο αρχικά πέρασε για σκουριασμένο μπουλόνι
Israel Antiquities Authority
2'

Ένας έφηβος από τη Χάιφα ανακάλυψε πρόσφατα ένα αρχαίο χαραγμένο δαχτυλίδι ενώ έκανε πεζοπορία στο όρος Καρμέλ στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με την Ισραηλινή Αρχή Αρχαιοτήτων (IAA). Το δαχτυλίδι, πάνω στο οποίο είναι χαραγμένη η εικόνα της Αθηνάς, της ελληνικής θεάς του πολέμου, παραδόθηκε στην IAA και πρόκειται να εκτεθεί στην Ιερουσαλήμ.

Αυτόν τον Ιούλιο, το εύρημα του 13χρονου Yair Whiteson θα εκτεθεί στο Jay and Jeanie Schottenstein Εθνικό Κέντρο για την Αρχαιολογία του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ.

Το ενδιαφέρον του εφήβου για τα απολιθώματα και τα πετρώματα βοήθησε στο να βρεθεί το δαχτυλίδι. Όταν έκανε την ανακάλυψη, ο Whiteson έκανε πεζοπορία κοντά στο αρχαίο λατομείο κάτω από το Khirbet Shalala με τον πατέρα του, ο οποίος είχε πρόσφατα επιστρέψει από τετράμηνη στρατιωτική θητεία.

Ο έφηβος παρατήρησε ένα μικρό πράσινο αντικείμενο, το οποίο αρχικά πέρασε για σκουριασμένο «μπουλόνι». Μετά από μια πιο προσεκτική εξέταση, συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για ένα διαβρωμένο δαχτυλίδι με μια χαραγμένη εικόνα.

«Με την πρώτη ματιά, νόμιζα ότι ήταν ένας πολεμιστής», είπε ο Yair.

Η οικογένεια επικοινώνησε με τον Nir Distelfeld, επιθεωρητή στη Μονάδα Πρόληψης Κλοπών της IAA, ο οποίος κανόνισε γρήγορα τη μεταφορά του αντικειμένου στο Τμήμα Εθνικών Θησαυρών. Στη συνέχεια, το αντικείμενο εξετάστηκε με τη βοήθεια του καθηγητή Shua Amorai-Stark, ειδικού σε αρχαία δαχτυλίδια και φυλαχτά από το Ακαδημαϊκό Κολέγιο Kaye.

«Σε αυτό το όμορφα διατηρημένο δαχτυλίδι υπάρχει η εικόνα μιας γυμνής μορφής με κράνος που κρατάει μια ασπίδα στο ένα χέρι και ένα δόρυ στο άλλο», εξήγησαν ο Distelfeld και ο Dr. Eitan Klein από τη Μονάδα Πρόληψης της Ληστείας Αρχαιοτήτων της IAA.

«Η ταυτοποίηση της φιγούρας από τον Yair ως πολεμιστή ήταν κοντινή- είναι πιθανότατα η θεά Μινέρβα από τη ρωμαϊκή μυθολογία, γνωστή ως Αθηνά στην ελληνική μυθολογία. Η θεά αυτή, δημοφιλής κατά τη ρωμαϊκή περίοδο στη Γη του Ισραήλ, θεωρούνταν θεά του πολέμου και της στρατιωτικής στρατηγικής, καθώς και της σοφίας».

Πηγή: The Jerusalem Post