Σκάνδαλο στην Ιταλία με τους οίκους μόδας Armani και Dior
Μεγάλη έρευνα στην Ιταλία για παραβιάσεις του καταναλωτικού κώδικα στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προωθούσαν και πωλούσαν ρούχα και αξεσουάρ
Η ιταλική αρχή ανταγωνισμού δήλωσε σήμερα ότι διεξάγει έρευνα κατά των διεθνούς φήμης πολυτελών ομίλων μόδας Armani και Dior, λόγω των ισχυρισμών ότι χρησιμοποιούσαν προμηθευτές των οποίων το προσωπικό υποαμείβονταν και υπερεργαζόταν.
Στο πλαίσιο της έρευνας, το παρατηρητήριο AGCM και η οικονομική αστυνομία Guardia di Finanza πραγματοποίησαν την Τρίτη ελέγχους στα κεντρικά γραφεία των εταιρειών Giorgio Armani SpA και G.A. Operations SpA, καθώς και της Christian Dior Italia Srl, ανέφερε το παρατηρητήριο.
Η έρευνα έρχεται αφού μονάδες των Armani και Dior τέθηκαν ξεχωριστά υπό δικαστική διαχείριση νωρίτερα φέτος, μετά από ανησυχίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας από υπεργολάβους. Κανένας από τους δύο ομίλους δεν απάντησε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου για σχολιασμό.
H ανακοίνωση της εποπτικής αρχής
Σε ανακοίνωσή της, η εποπτική αρχή ανταγωνισμού ανέφερε ότι ξεκίνησε έρευνα για τις εταιρείες του ομίλου Armani και Dior για φερόμενες αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι εταιρείες ενδέχεται να χρησιμοποίησαν προμήθειες από εργαστήρια που απασχολούσαν εργαζόμενους οι οποίοι θα λάμβαναν ανεπαρκείς μισθούς», ανέφερε. Το προσωπικό φέρεται επίσης να εργαζόταν «ώρες εργασίας που υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια και σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας», ανέφερε.
Ο εποπτικός φορέας εξετάζει επίσης πιθανές παραβιάσεις του καταναλωτικού κώδικα στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες προωθούσαν και πωλούσαν ρούχα και αξεσουάρ.
«Και στις δύο περιπτώσεις, οι εταιρείες ενδέχεται να έχουν προβεί σε αναληθείς δηλώσεις σχετικά με την ηθική και την κοινωνική τους ευθύνη, ιδίως όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τη συμμόρφωση των προμηθευτών τους με το νόμο», αναφέρεται.
Σημείωσε ότι οι εταιρείες -που πωλούν τσάντες που κοστίζουν χιλιάδες ευρώ-- «έδωσαν έμφαση στη δεξιοτεχνία και την ποιότητα».
«Ωστόσο, προκειμένου να κατασκευάσουν ορισμένα είδη και αξεσουάρ ένδυσης οι εταιρείες φέρονται να χρησιμοποίησαν προμήθειες από εργαστήρια και εργοστάσια που απασχολούσαν εργαζόμενους οι οποίοι θα λάμβαναν ανεπαρκείς μισθούς», πρόσθεσε.
«Επιπλέον, οι εργαζόμενοι αυτοί θα εργάζονταν ώρες εργασίας που θα υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια και σε ανεπαρκείς συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, σε αντίθεση με τα επίπεδα παραγωγικής αριστείας για τα οποία υπερηφανεύονται οι εταιρείες».
Κινεζικά εργοστάσια;
Τον Απρίλιο, ιταλικό δικαστήριο έθεσε μια μονάδα της Armani υπό μερική δικαστική διαχείριση για ένα έτος, αφού διαπίστωσε ότι ένας από τους προμηθευτές της χρησιμοποιούσε υπεργολάβους που παραβίαζαν την εργατική νομοθεσία.
Η Giorgio Armani Operations - μια εταιρεία που ανήκει εξ ολοκλήρου στον Giorgio Armani, η οποία ασχολείται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή των ρούχων και των αξεσουάρ της εταιρείας - δεν κατηγορήθηκε η ίδια για παραβάσεις. Όμως το δικαστήριο ανέφερε ότι ένας από τους προμηθευτές της ανέθεσε την παραγωγή στην περιοχή του Μιλάνου σε υπεργολαβία σε «κινεζικά εργαστήρια», όπως τα αποκάλεσε, που απασχολούσαν κυρίως Κινέζους και Πακιστανούς υπηκόους σε συνθήκες εκμετάλλευσης.
Η Armani δήλωσε τότε ότι συνεργαζόταν πλήρως με τις αρχές και ότι «είχε πάντα μέτρα ελέγχου και πρόληψης για την ελαχιστοποίηση των καταχρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού».
Τον Ιούνιο, δικαστήριο του Μιλάνου διέταξε να τεθεί μια άλλη κορυφαία εταιρεία μόδας υπό δικαστική διαχείριση, επειδή, σύμφωνα με την αστυνομία, δεν κατάφερε να αποτρέψει την εργασιακή εκμετάλλευση στην αλυσίδα εφοδιασμού της.Η εταιρεία, όπως αναφέρθηκε ευρέως, ήταν η Manufactures Dior Srl, μονάδα της Christian Dior Italia. Η Dior ανήκει στον γαλλικό κολοσσό LVMH.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας εκείνη την εποχή, η εταιρεία ανέθεσε την παραγωγή μέρους της συλλογής 2024 με τσάντες και αξεσουάρ σε τρίτες εταιρείες.
Η έρευνα εντόπισε προμηθευτές που περιγράφονται ως «κινεζικά εργοστάσια, τα οποία κατάφεραν να μειώσουν το κόστος καταφεύγοντας στη χρήση παράτυπων και παράνομων εργαζομένων σε συνθήκες εκμετάλλευσης».
Δείτε φωτογραφία και βίντεο της ιταλικής αστυνομίας με το εργοστάσιο στο οποίο ο οίκος Dior φέρεται να έφτιαχνε τα προϊόντα για τα οποία κατηγορείται: