Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ: Οι φωτογραφίες στο κινητρό του δράστη και τα 19 «χαμένα» λεπτά

Οι αρχές επιβολής του νόμου απέτυχαν να παρακολουθήσουν τον 20χρονο που προσπάθησε να δολοφονήσει τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ το κίνητρό του είναι ακόμα ασαφές. Οι φωτογραφίες που είχε στο κινητό του και η προετοιμασία της επίθεσης

O Nτόναλντ Τραμπ
O Nτόναλντ Τραμπ
Associated Press
7'

Ο Τόμας Μάθιου Κρουκς επισκέφτηκε δύο φορές τον χώρο συγκέντρωσης του Ντόναλντ Τραμπ, το κινητό του τηλέφωνο περιείχε εικόνες τόσο του Τραμπ όσο και του προέδρου Τζο Μπάιντεν και το ιστορικό αναζήτησης του επίδοξου δολοφόνου περιελάμβανε ημερομηνίες για το Συνέδριο των Δημοκρατικών, όσο και μελλοντικές εμφανίσεις του Τραμπ, είπαν στο CNN τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Οι νέες λεπτομέρειες αποκάλυψαν περισσότερα για το τι έκανε ο Κρουκς τις μέρες και τις ώρες πριν από την απόπειρά του να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο. Αλλά οι ερευνητές που διερευνούν τη φυσική και ψηφιακή διαδρομή του Kρουκς εξακολουθούν να μην έχουν τη βασική λεπτομέρεια που θα εξηγούσε γιατί ο 20χρονος ανέβηκε στην ταράτσα και άνοιξε πυρ στο Μπάτλερ της Πενσυλβάνια, με ένα όπλο τύπου AR: ένα κίνητρο.

Ο Κρουκς έκανε επίσης αναζητήσεις στο διαδίκτυο σχετικά με την κατάθλιψη, είπαν αξιωματούχοι στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια ενημερώσεων χθες. Η Διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών Κίμπερλι Τσιτλ, ο διευθυντής του FBI Κρις Ρέι και ο αναπληρωτής διευθυντής του FBI, Πολ Αμπέιτ, ενημέρωσαν τηλεφωνικά τη Βουλή και τη Γερουσία την Τετάρτη για όσα έχουν μάθει μέχρι στιγμής οι αρχές επιβολής του νόμου για την επίθεση στη συγκέντρωση του Τραμπ.

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές κίνητρο για την απόπειρα δολοφονίας, σύμφωνα με τους νομοθέτες. Ο Aμπέιτ είπε στις ενημερώσεις ότι το τμήμα δεν έχει βρει πολιτικές ή ιδεολογικές πληροφορίες για τον ύποπτο στο σπίτι του.

Πότε εντοπίστηκε ο Κρουκς και πού

Ο γερουσιαστής Μάικ Λι, Ρεπουμπλικανός από τη Γιούτα, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρχές επιβολής του νόμου είχαν «αναγνωρίσει τον δράστη ως «ύποπτο» 19 ολόκληρα λεπτά πριν ανοίξει πυρ».

Μια πηγή είπε στο CNN ότι περίπου 19 λεπτά πριν σημειωθεί ο πυροβολισμός, οι αρχές επιβολής του νόμου προσπαθούσαν να εντοπίσουν τον δράστη, αλλά δεν κατάφεραν να τον βρουν μέχρι να φθάσει στην ταράτσα. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε σε μία προειδοποίηση για έναν «ύποπτο άνδρα» περίπου την ίδια ώρα που ο Τραμπ έφτασε για τη συγκέντρωση του στην Πενσυλβάνια το Σάββατο, σύμφωνα με τον διευθυντή του δήμου Μπάτλερ, Toμ Νάιτς.

Όπως είπε η αναφορά του ύποπτου άνδρα τον έφερε κοντά στο κτίριο AGR, όπου ο επίδοξος δολοφόνος του Τραμπ εξαπέλυσε τελικά την επίθεσή του. Από την οροφή του κτηρίου, που βρισκόταν περίπου 140 μέτρα βόρεια της σκηνής του Τραμπ, ο Κρουκς πυροβόλησε αρκετές φορές προς το μέρος του και τον τραυμάτισε στο αυτί, χτυπώντας αρκετούς συμμετέχοντες στη συγκέντρωση και τραυματίζοντας θανάσιμα έναν από αυτούς. Πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας σκότωσαν τον Κρουκς αφού άνοιξε πυρ.

Οι αξιωματικοί δεν εντόπισαν αρχικά το άτομο γύρω από το κτήριο, σύμφωνα με τη δήλωση του Νάιτς. Η αστυνομία του δήμου «ενημέρωσε αμέσως» την τοποθεσία του ατόμου και ανέφερε ότι είχε ένα όπλο, αλλά «Λίγες στιγμές αργότερα, το άτομο άρχισε να πυροβολεί», σύμφωνα με την δήλωση.

Οι κινήσεις του δράστη

Η Μυστική Υπηρεσία και οι αξιωματούχοι του FBI έδωσαν νέες λεπτομέρειες για την ψυχική κατάσταση και τις ενέργειες του Κρουκς προτού πυροβολήσει τον Tραμπ το Σάββατο. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν επίσης τις αρχές ότι ο δράστης επισκέφτηκε τον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης δύο φορές μετά την ανακοίνωση οτι θα μιλήσει εκεί ο Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της ημέρας του πυροβολισμού. Με βάση τα στοιχεία του κινητού του τηλεφώνου, υπολογίζεται ότι ο δράστης βρισκόταν εκεί για 70 λεπτά.

Πηγές επιβολής του νόμου που ενημερώθηκαν για την έρευνα είπαν στο CNN ότι εκτός από τις φωτογραφίες του Τραμπ και του Μπάιντεν, το τηλέφωνο του δράστη περιείχε επίσης φωτογραφίες ηγετών του Κογκρέσου, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον και ο ηγέτης της μειονότητας της Βουλής, Χακίμ Τζέφρις. Υπήρχαν επίσης φωτογραφίες άλλων πολιτικών σε όλο το πολιτικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του Ρούντι Τζουλιάνι, του πρώην δικηγόρου του Τραμπ που συμμετείχε στην προσπάθεια ανατροπής των προεδρικών εκλογών του 2020 και της Φάνι Γουίλις, της εισαγγελέως της κομητείας Φούλτον που διώκει τόσο τον Τραμπ όσο και τον Τζουλιάνι.

Σχεδόν όλες οι εικόνες φάνηκε να έχουν ληφθεί από το διαδίκτυο και δεν συνοδεύονταν από απειλητική γλώσσα ή μηνύματα. Πηγές που ενημερώθηκαν για την έρευνα είπαν στο CNN ότι το τηλέφωνο έδειξε επίσης αναζητήσεις που χρονολογούνται από αυτή την άνοιξη, αναζητώντας ημερομηνίες και τοποθεσίες των συγκεντρώσεων Τραμπ και πληροφορίες για τα Συνέδρια των δύο κομμάτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η σημασία των φωτογραφιών, καθώς και οι αναζητήσεις για τα συνέδρια και τα γεγονότα Τραμπ, δεν είναι ξεκάθαρη. Το FBI έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 200 συνεντεύξεις μέχρι σήμερα και υποσχέθηκε να μην αφήσει «κανένα λιθαράκι» στην έρευνα, είπε ένας νομοθέτης.

Πιέζουν τη διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας να παραιτηθεί

Οι ενημερώσεις της Τετάρτης έγιναν εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων από τους Ρεπουμπλικάνους προς την Τσιτλ να παραιτηθεί από το τιμόνι της Μυστικής Υπηρεσίας, μεταξύ άλλων από τον Τζόνσον και τον ηγέτη της μειονότητας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ.

Μια εκπληκτική σκηνή διαδραματίστηκε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στο Μιλγουόκι την Τετάρτη, καθώς μια ομάδα Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών επέκρινε την Τσιτλ μέσω του Φόρουμ Fiserv, φωνάζοντας ότι αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ.

Το βίντεο που δημοσίευσε η γερουσιαστής του Tενεσί Mάρσα Μπλάκμπερν δείχνει τους γερουσιαστές να την εγκαλούν για το γεγονός ότι ο Τραμπ ήταν ακόμα σε θέση να ανέβει στη σκηνή, όταν οι αρχές επιβολής του νόμου είχαν ήδη ενημερωθεί για απειλή.

«Δεν νομίζω ότι αυτό είναι το φόρουμ για να γίνει αυτή η συζήτηση», απάντησε η Τσιτλ η οποία προσφέρθηκε αργότερα να απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών κάποια άλλη στιγμή και αποχώρησε. Σε εκείνο το σημείο, οι γερουσιαστές άρχισαν να την ακολουθούν. Ο γερουσιαστής του Ουαϊόμινγκ Τζον Μπαρόζο, ο Νο. 3 Ρεπουμπλικανός της Γερουσίας, κατηγόρησε την Τσιτλ ότι «δεν είχε ντροπή, καμία ανησυχία. Υποτίθεται ότι προστατεύετε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών».

«Αυτή ήταν μια απόπειρα δολοφονίας. Οφείλετε απαντήσεις στον κόσμο. Οφείλετε στον πρόεδρο Τραμπ απαντήσεις», είπε ο Μπλάκμπερν καθώς εκείνη συνέχιζε να περπατά. Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ΜακΚόνελ χαρακτήρισε την απόπειρα θανάτωσης του Τραμπ «σοβαρή επίθεση στην αμερικανική δημοκρατία».

«Το έθνος αξίζει απαντήσεις και λογοδοσία», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ρεπουμπλικανός από το Κεντάκι. «Η νέα ηγεσία στη Μυστική Υπηρεσία θα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». Μιλώντας στους βουλευτές νωρίτερα, η Τσιτλ αναγνώρισε ότι η υπηρεσία της είχε κάνει λάθη και ότι υπήρξαν αποτυχίες.

Είπε στο CNN σε συνέντευξή της την Τρίτη ότι η υπηρεσία ήταν «αποκλειστικά υπεύθυνη» για την εφαρμογή και την εκτέλεση της ασφάλειας στον χώρο της συγκέντρωσης και ότι θα κάνει τις απαραίτητες αλλαγές ως απάντηση στις εσωτερικές και εξωτερικές αναθεωρήσεις που θα διεξαχθούν. Οι νομοθέτες της Βουλής είναι πιθανό να έχουν την ευκαιρία να την ανακρίνουν απευθείας σε μια ακρόαση της Επιτροπής Εποπτείας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή