Ο Μπάιντεν με κορονοϊό, οι Δημοκρατικοί σε πανικό: Τα δύο τρίτα λένε ότι πρέπει να αποσυρθεί

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών λένε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί και να αφήσει το κόμμα του να προτείνει διαφορετικό υποψήφιο

Mε κορονοϊό διαγνώστηκε ο Τζο Μπάιντεν
Mε κορονοϊό διαγνώστηκε ο Τζο Μπάιντεν
AP
3'

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών λένε πλέον ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα και να αφήσει το κόμμα του να προτείνει διαφορετικό υποψήφιο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση, υπονομεύοντας δραστικά τον ισχυρισμό του μετά τη συζήτηση ότι οι «μέσοι Δημοκρατικοί» είναι ακόμα μαζί του, ακόμη και αν κάποια «μεγάλα ονόματα» στρέφονται εναντίον του.

Η νέα έρευνα του Κέντρου Έρευνας Δημοσίων Υποθέσεων AP-NORC, που διεξήχθη καθώς ο Μπάιντεν εργάζεται για να σώσει την υποψηφιότητά του δύο εβδομάδες μετά την αποτυχία του στο ντιμπέιτ, διαπίστωσε επίσης ότι μόνο περίπου 3 στους 10 Δημοκρατικούς είναι εξαιρετικά ή πολύ σίγουροι ότι έχει τη διανοητική ικανότητα να υπηρετήσει αποτελεσματικά ως πρόεδρος, ελαφρώς μειωμένο ποσοστό από το 40% σε δημοσκόπηση του AP-NORC τον Φεβρουάριο.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο 81χρονος πρόεδρος καθώς προσπαθεί να αποσιωπήσει τις εκκλήσεις από το κόμμα του να εγκαταλείψει την κούρσα και προσπαθεί να πείσει τους Δημοκρατικούς ότι είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε κυρίως πριν από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ το Σάββατο σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσυλβάνια. Δεν είναι σαφές εάν ο πυροβολισμός επηρέασε τις απόψεις για τον Μπάιντεν, αλλά ο μικρός αριθμός των συνεντεύξεων σε δημοσκόπηση που ολοκληρώθηκαν μετά την επίθεση δεν παρείχε ενδείξεις ότι οι προοπτικές του βελτιώθηκαν.

Εν τω μεταξύ, καθώς η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έρχεται στο προσκήνιο εν μέσω της συζήτησης για το αν ο Μπάιντεν πρέπει να υποχωρήσει, η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η βαθμολογία της είναι παρόμοια με τη δική του - αλλά το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν αρνητική γνώμη για αυτήν είναι ελαφρώς χαμηλότερο. «Έχω πραγματικές ανησυχίες για την ικανότητά του να κατέχει το αξίωμα», είπε ο Δημοκρατικός Andrew Holcomb, 27 ετών, από το Ντένβερ. «Νομίζω ότι είναι ειλικρινά πολύ μεγάλος για τη δουλειά.

Τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών κάτω των 45 ετών θέλουν ο Μπάιντεν να εγκαταλείψει τις εκλογές, σε σύγκριση με περίπου 6 στους 10 από αυτούς που είναι μεγαλύτεροι. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι πιο ικανός να κερδίσει από τον Τραμπ. Περίπου 3 στους 10 πιστεύουν ότι οι δύο είναι εξίσου ικανοί να κερδίσουν και το 16% λέει ότι η νίκη είναι πιο πιθανό να πάει στον Ρεπουμπλικανό. Αντίθετα, οι Ρεπουμπλικάνοι είναι συντριπτικά πεπεισμένοι ότι ο Τραμπ είναι στην καλύτερη θέση για να κερδίσει.

Ο Τζο Μπάιντεν εν τω μεταξύ διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό και παρουσιάζει ήπια συμπτώματα, ανακοίνωσε χθες ο Λευκός Οίκος. Η Καρίν Ζαν Πιερ, εκπρόσωπος Τύπου του, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εμβολιασμένος και με ενισχυτική δόση. Έχει νοσήσει άλλες 2 φορές στο παρελθόν

Ο κ. Μπάιντεν, 81 ετών, επισκέφθηκε χθες υποστηρικτές του στο Λας Βέγκας και μετά μίλησε σε εκδήλωση. Ακύρωσε μια προεκλογική ομιλία του αργότερα το βράδυ. Στο εξής σκοπεύει να απομονωθεί στο σπίτι του στο Ντέλαγουερ, ενώ θα εκτελεί «όλα τα καθήκοντά του πλήρως κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος».

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τόσο ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ όσο και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις – οι δύο κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο αμερικανικό Κογκρέσο – συναντήθηκαν ξεχωριστά με τον Μπάιντεν κατ’ ιδίαν και εξέφρασαν ότι υπάρχει έντονη ανησυχία πως η υποψηφιότητά του θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά άλλες κούρσες για τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή