Ξεκάθαρο μήνυμα από την Πελόζι στον Μπάιντεν: «Δεν μπορείς να νικήσεις τον Τραμπ»

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είναι το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών που καλεί εμμέσως πλην σαφώς τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα για το καλό του κόμματος

Ξεκάθαρο μήνυμα από την Πελόζι στον Μπάιντεν: «Δεν μπορείς να νικήσεις τον Τραμπ»
Associated Press
4'

Η πρώην πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι είπε ιδιωτικά στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν σε πρόσφατη συνομιλία ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν μπορεί να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και ότι ο Μπάιντεν θα μπορούσε να καταστρέψει τις πιθανότητες των Δημοκρατικών να κερδίσουν τη Βουλή τον Νοέμβριο εάν συνεχίσει να επιδιώκει δεύτερη θητεία, σύμφωνα με τέσσερις πηγές, αναφέρει μεταξύ άλλων το CNN

Ο πρόεδρος απάντησε, λέγοντας στην Πελόζι ότι έχει δει δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι μπορεί να κερδίσει, είπε μια πηγή. Μια άλλη από τις πηγές περιέγραψε τον Μπάιντεν ως αμυντικό απέναντι στις δημοσκοπήσεις. Κάποια στιγμή, η Πελόζι ζήτησε από τον Μάικ Ντόνιλον, επί μακρόν σύμβουλο του Μπάιντεν, να αναλάβει δράση γραμμή για να του εξηγήσει τα δεδομένα.

Αυτό το τηλεφώνημα θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη γνωστή συνομιλία μεταξύ της «σιδηράς κυρίας» των Δημοκρατικών και του Μπάιντεν μετά την καταστροφική επίδοση του προέδρου στο ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου. Αν και η ακριβής ημερομηνία της συνομιλίας δεν ήταν σαφής, μια πηγή την περιέγραψε ότι έγινε την τελευταία εβδομάδα. Η Πελόζι και ο Μπάιντεν μίλησαν επίσης στις αρχές Ιουλίου. Καμία από τις πηγές δεν ανέφερε εάν η Πελόζι είπε στον Μπάιντεν σε αυτή τη συνομιλία ότι πιστεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να εγκαταλείψει την κούρσα του 2024.

Η Πελόζι πέρασε τις εβδομάδες μετά τη συζήτηση ακούγοντας τις ανησυχίες των συναδέλφων της. Σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα είπε: «Εναπόκειται στον πρόεδρο να αποφασίσει αν θα είναι υποψήφιος. Όλοι τον ενθαρρύνουμε να πάρει αυτή την απόφαση γιατί ο χρόνος λιγοστεύει».

Όταν ρωτήθηκε για σχόλιο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς δεν απάντησε στις λεπτομέρειες του ρεπορτάζ του CNN σχετικά με την πρόσφατη κλήση Πελόζι-Μπάιντεν. «Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος του κόμματος. Σχεδιάζει να κερδίσει και ανυπομονεί να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς του Κογκρέσου για να περάσει την ατζέντα των 100 ημερών για να βοηθήσει τις εργαζόμενες οικογένειες», είπε

Εκπρόσωπος της Πελόζι είπε στο CNN ότι η πρώην πρόεδρος της Βουλής βρίσκεται στην Καλιφόρνια από την Παρασκευή και έκτοτε δεν έχει μιλήσει με τον Μπάιντεν. Η πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ότι η ίδια και άλλοι Δημοκρατικοί νομοθέτες ανησυχούν ότι παρασύρει το κόμμα, σε αντιπαράθεση εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον Μπάιντεν να τερματίσει την εκστρατεία επανεκλογής του.

Η Πελόζι προειδοποίησε επίσης τον Μπάιντεν ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες θα αρχίσουν να γίνονται όλο και πιο επικριτικοί όσον αφορά τις πολιτικές του αδυναμίες. Προέτρεψε τον πρόεδρο να λάβει μια απόφαση σχετικά με την παραίτηση σύντομα. Σύμμαχος της είπε ότι δεν είναι πιθανό να πιέσει δημόσια τον Μπάιντεν να παραιτηθεί από τη θέση του. «Η ομιλήτρια δεν θέλει να τον καλέσει να παραιτηθεί, αλλά θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βεβαιωθεί ότι θα συμβεί», είπε αυτό το άτομο, αναφερόμενος στην αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα.

Η ανταλλαγή μεταξύ Μπάιντεν και Πελόζι υπογραμμίζει μια νέα και όλο και πιο δημόσια αντιπαράθεση με στόχο την απομάκρυνση του Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα των Δημοκρατικών. Οι ανώτεροι Δημοκρατικοί ήλπιζαν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα ιδιωτικά - η ίδια η Πελόζι σίγουρα συμβούλεψε τα μέλη να προσπαθήσουν να το κάνουν, τουλάχιστον για λίγο.

Μέχρι στιγμής, ο Μπάιντεν και ο στενός κύκλος του έχουν αρνηθεί να υποχωρήσουν. Πλέον αντιμετωπίζουν διαρροές αριστερά και δεξιά που κρατούν τον πρόεδρο σε άμυνα. Τα νέα για τη συνομιλία της Πελόζι με τον Μπάιντεν αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το CNN. Προέκυψε ώρες αφότου το ABC News ανέφερε ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ και ο αρχηγός της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις είπαν στον Μπάιντεν, σε δύο ξεχωριστές συνομιλίες, ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να τερματίσει την εκστρατεία του.

Το POLITICO ανέφερε ότι τόσο ο Σούμερ όσο και ο Τζέφρις είχαν μεταφέρει στον Μπάιντεν ότι ανησυχούν βαθιά για την επίδρασή του στην ικανότητα των Δημοκρατικών να κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου. Το γραφείο της Πελόζι σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Μπάιντεν από τότε που επέστρεψε στην Καλιφόρνια την Παρασκευή - και αμφισβήτησε την αναφορά σχετικά με τη συνομιλία της με τον πρόεδρο. «Αυτές οι πηγές δεν είναι καλές πηγές», είπε εκπρόσωπός της.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή