Φον ντερ Λάιεν: Υποσχέθηκε ευρωπαϊκή αμυντική ένωση αν επανεκλεγεί -Οι προγραμματικές εξαγγελίες της

Η φον ντερ Λάιεν ζήτησε άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία που θα καθορίσει το μέλλον της

H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΑΡ
3'

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι θα επικεντρωθεί στην πολιτική άμυνας, ασφάλειας και κλίματος εάν της δοθεί δεύτερη θητεία, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας στο Στρασβούργο.

«Ας κάνουμε την επιλογή της δύναμης», είπε στη Βουλή, υποσχόμενη μια «ευρωπαϊκή ασπίδα δημοκρατίας». Η φον ντερ Λάιεν, η οποία έχει τη θέση της προέδρου της Επιτροπής από το 2019, θα χρειαστεί 361 ψήφους στο κοινοβούλιο των 720 εδρών για να εξασφαλίσει άλλα πέντε χρόνια στο τιμόνι.

«Δεν θα αφήσω ποτέ να γίνει αποδεκτή η ακραία πόλωση των κοινωνιών μας. Δεν θα δεχθώ ποτέ να καταστρέφουν οι δημαγωγοί και οι εξτρεμιστές τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας. Και στέκομαι εδώ σήμερα έτοιμη να ηγηθώ του αγώνα με όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις», δήλωσε. Εάν η πλειοψηφία των βουλευτών απορρίψει την υποψηφιότητά της, θα αναγκάσει τους ηγέτες του μπλοκ των 27 κρατών να ψάχνουν να βρουν αντικαταστάτη, την ώρα που η Ευρώπη παλεύει με κρίσεις όπως τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κλιματική αλλαγή.

Σε ένα έγγραφο 31 σελίδων που περιγράφει το όραμά της, η ίδια δεσμεύτηκε να προτείνει νέες πολιτικές για το κλίμα και να επικεντρωθεί στην οικοδόμηση μιας «πραγματικής ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης». «Θα προτείνουμε μια σειρά από αμυντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ξεκινώντας με μια ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδα και την άμυνα στον κυβερνοχώρο», αναφέρεται στο δημοσιευμένο έγγραφο. Όπως τόνισε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα. Πρέπει να επενδύσουμε μαζί. Και πρέπει να δημιουργήσουμε κοινά ευρωπαϊκά έργα».

Η υποστήριξη από το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και το φιλελεύθερο Renew θα πρέπει να της δώσει αρκετές ψήφους. Δεν υπάρχει άλλος υποψήφιος, αλλά αυτό που κάνει την ψηφοφορία δυνητικά δύσκολη είναι ότι διεξάγεται μυστικά - έτσι οι ευρωβουλευτές μπορούν να ψηφίσουν χωρίς να ακολουθήσουν τη γραμμή του κόμματός τους.

Η φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες κάθε πολιτικής ομάδας σε μια ευρεία ομιλία πριν από την ψηφοφορία, στην οποία έκανε μια σειρά από δεσμεύσεις πολιτικής. Κάνοντας άνοιγμα στους Πράσινους ευρωβουλευτές, είπε ότι θα ήθελε η ΕΕ να τηρήσει τους κλιματικούς στόχους και υποσχέθηκε ότι υπό την ηγεσία της το μπλοκ θα εισαγάγει έναν στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% μέχρι το 2040.

Σε ένα νεύμα προς το δικό της κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είπε ότι θα ξεκινήσει κοινά αμυντικά έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας. Φάνηκε επίσης να αντιμετωπίζει τις δεξιές ανησυχίες υποσχόμενη να ενισχύσει τα σύνορα της Ευρώπης τριπλασιάζοντας τον αριθμό των συνοριοφυλάκων.

Έγιναν επίσης αναφορές στα κοινωνικά δικαιώματα, την οικονομική στέγαση και την ανάγκη να τερματιστεί η «αιματοχυσία στη Γάζα», αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες πολλών ευρωβουλευτών της αριστεράς. Η κυρία φον ντερ Λάιεν προκάλεσε συνεχόμενα χειροκροτήματα όταν καταδίκασε τον Ούγγρο Βίκτορ Όρμπαν για το πρόσφατο ταξίδι του στη Μόσχα.

«Αυτή η αποκαλούμενη ειρηνευτική αποστολή δεν ήταν παρά μια αποστολή κατευνασμού», είπε στους ευρωβουλευτές, χωρίς να κατονομάσει τον Ούγγρο ηγέτη.
Ολοκλήρωσε την ομιλία της καλώντας το Κοινοβούλιο να την ξαναψηφίσει: «Η ιστορία θα συνεχίσει να χτυπά την πόρτα της Ευρώπης και η ανάγκη για Ευρώπη θα είναι πιο δυνατή από ποτέ». Το εάν η ομιλία της θα καταφέρει να της εξασφαλίσει νέα θητεία θα γίνει γνωστό σε λίγες ώρες (μετά τις 5 ώρα Ελλάδος) όταν και θα γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή