Φον ντερ Λάιεν: Επέστρεψε θριαμβευτικά στο τιμόνι της Κομισιόν - 401 την υπερψήφισαν

Επανεξελέγη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να της δίνουν το «πράσινο φως» για μία δεύτερη θητεία
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP
3'

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε μια δεύτερη πενταετή θητεία ως πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της ΕE, σε μια ψήφο σταθερότητας και συνέχειας -όπως έσπευσαν να την ερμηνεύσουν οι αναλυτές- την ώρα που αρκετοί ηγέτες της «γηραιάς ηπείρου» αντιμετωπίζουν σημαντικές πολιτικές προκλήσεις στην πατρίδα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη σε μυστική ψηφοφορία για να εγκρίνει την εκ νέου υποψηφιότητά της στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με 401 ψήφους υπέρ έναντι 284 κατά, ξεπερνώντας το όριο των 360 που χρειαζόταν. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να ανανεώσουν τη θητεία της, παρά τους φόβους οτι δεν θα την υπερψήφιζαν, βυθίζοντας την ΕΕ σε μία πρωτοφανή κρίση εν μέσω θέρους.

«Τα τελευταία πέντε χρόνια έδειξαν τι μπορούμε να κάνουμε μαζί», είπε. «Ας το κάνουμε ξανά. Ας κάνουμε εμείς την επιλογή της δύναμης. Ας κάνουμε εμείς την επιλογή τηςσταθερής ηγεσίας». Η ψηφοφορία ολοκληρώνει μία περίοδο κεκλεισμένων των θυρών διαπραγματεύσεων με την 65χρονη Γερμανίδα πολιτικό να συναντά μανιωδώς τις κύριες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου –σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκετές φορές– για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες εγκρίσεις

Πριν απο την κρίσιμη ψηφοφορία για το πολιτικό της μέλλον, μίλησε στους ευρωβουλευτές ζητώντας την στήριξή τους και παρουσιάζοντας τις προτεραιότητές της για τα επόμενα πέντε χρόνια. Μεταξύ άλλων υποσχέθηκε να καταστήσει την οικονομία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική, αλλά και να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρόνο χρειαστεί, ενισχύοντας την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.

Στην προσπάθειά της να κερδίσει υποστήριξη για μια δεύτερη θητεία, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μοίρασε ένα ευρύ φάσμα «πολιτικών δώρων» στις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ παρουσιάστηκε ως φάρος σταθερότητας μέσα σε έναν κόσμο αβεβαιότητας και πόλωσης, όπως σημείωσε το Politico.

Στην σχεδόν ωριαία ομιλία της και στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, που δημοσιεύθηκαν λίγο πριν από την ομιλία της, η «σιδηρά κυρία» της Ευρώπης πρόσφερε νέες υποσχέσεις και αλλαγές προτεραιοτήτων πολιτικής με βάση τις -κεκλεισμένων των θυρών- συνομιλίες που είχε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι πιο απτές υποσχέσεις είναι ο διορισμός νέων επιτρόπων για την άμυνα, τη στέγαση, την αλιεία και την περιοχή της Μεσογείου. Η Φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης ότι ένας αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συντονίσει τις εργασίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας, βασικό αίτημα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζορτζία Μελόνι και της ομάδας της των σκληρών ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Σε ένα νεύμα στο δικό της Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανταγωνιστικότητα ως πολιτική προτεραιότητα στην ομιλία της, συμβολίζοντας τη σημασία που θα έχει κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της