Νέα τουρκική NAVTEX σε περιοχή νότια της Καρπάθου

Σε νέα πρόκληση προχωρά η Τουρκία, αμφισβητώντας περιοχή ανοικτά της Καρπάθου που δέσμευσαν οι ελληνικές αρχές για την πόντιση καλωδίου 
1'

Στην έκδοση νέας NAVTEX προχώρησαν σήμερα οι τουρκικές αρχές μέσω του σταθμού της Αττάλειας, δίνοντας συνέχεια στις προκλήσεις της έναντι της Ελλάδας. Για να ντύσουν, μάλιστα, με νομότυπο μανδύα τον ισχυρισμό τους παραπέμπουν στην επιστολή που είχε αποστείλει η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020, με την οποία μονομερώς και αυθαίρετα πρόβαλε τα εξωτερικά όρια της δυνητικής της ΑΟΖ. Τις ανυπόστατες διεκδικήσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα, δηλαδή.

Σημειώνεται πως η μονομερής δήλωση της Τουρκίας για τα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της ΑΟΖ παραβιάζει κατάφωρα τις προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας και έχει απορριφτεί από τις άλλες χώρες της περιοχής.

Η σημερινή NAVXTEΧ ήρθε μετά τη χθεσινή έκδοση από τον σταθμό του Ηράκλειου της NAVTEX(693/24) για έρευνες σχετικές με την πόντιση υποβρυχίου καλωδίου από το πλοίο IEVOLI RELUME στο Καρπάθιο και στο Στενό της Κάσου για το διάστημα 17-29 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις συντεταγμένες των ερευνών του συγκεκριμένου σκάφους η περιοχή βρίσκεται στο όριο των χωρικών υδάτων της Καρπάθου.