Τι θα συμβεί αν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει από την κούρσα των εκλογών στις ΗΠΑ

Είναι πιθανό οι νόμοι των πολιτειών να περιπλέξουν τις προσπάθειες αντικατάστασης του Μπάιντεν σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
2'

Με τα σενάρια για αποχώρηση του Τζο Μπάιντεν να μοιάζουν πιο πιθανά από ποτέ, αφού ο ίδιος άνοιξε χθες το κουτί της Πανδώρας με τη δήλωσή του, στους κόλπους των Δημοκρατικών έχει σημάνει συναγερμός ενόψει της κούρσας για τις εκλογές των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το NBC, η αίσθηση της πραγματικότητας αρχίζει να κατακλύζει ορισμένους από τους κορυφαίους αξιωματούχους της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού προέδρου, οι οποίοι έχουν δεχτεί πληθώρα τηλεφωνημάτων από δωρητές και κάποτε υποστηρικτές που επισήμαναν ότι δεν μπορούν να στηρίξουν τον Μπάιντεν.

Ένα άτομο που μίλησε με ανώτερο στέλεχος της εκστρατείας είπε ότι η αίσθηση μιας νέας πραγματικότητας καλύπτει πλέον την εκστρατεία. «Επιτέλους το συνειδητοποιούν. Δεν είναι το αν, είναι το πότε», είπε το άτομο για την αποχώρηση Μπάιντεν.

Τι λένε οι κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος

Ωστόσο, οι κανόνες του Δημοκρατικού Κόμματος περιγράφουν τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν αποχωρήσει πριν από την επίσημη υποψηφιότητά του (η οποία έχει προγραμματιστεί να γίνει σε μια εικονική ονομαστική ψηφοφορία πριν από το συνέδριο) ή αν υπάρξει κενή θέση στο εθνικό ψηφοδέλτιο αφού ο Μπάιντεν εξασφαλίσει επίσημα το χρίσμα.

Σύμφωνα με το NBC, αν συνέβαινε αυτή η πρωτοφανής κατάσταση, είναι πιθανό το κόμμα να ψηφίσει για να αλλάξει οποιονδήποτε από τους κανόνες γύρω από την αντικατάσταση υποψηφίων. Και αν αυτό συμβεί μετά το συνέδριο, είναι πιθανό οι νόμοι των πολιτειών να περιπλέξουν τις προσπάθειες αντικατάστασης του Μπάιντεν σε συγκεκριμένα ψηφοδέλτια.

Το NBC παρουσίασε ένα γράφημα για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Μπάιντεν τερμάτιζε την υποψηφιότητά του είτε πριν είτε μετά.

Όπως φαίνεται υπάρχει η πιθανότητα αποχώρησης είτε οικειοθελώς είτε λόγω...ανωτέρας βίας όπως για παράδειγμα θανάτου ή αδυναμίας εκτέλεσης καθηκόντων.

Στην πρώτη περίπτωση οι περισσότεροι από 3.900 δεσμευμένοι αντιπρόσωποι συναντώνται στο συνέδριο και προχωρούν στην πρώτη τους ψηφοφορία.

Στη δεύτερη περίπτωση ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατών συναντά τους Δημοκρατικούς ηγέτες του Κογκρέσου και τους ηγέτες της Ένωσης Δημοκρατικών Κυβερνητών για να προτείνουν έναν αντικαταστάτη. Η πλήρης Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή ψηφίζει αυτήν την αντικατάσταση.

Σχετικές ειδήσεις