Οι κάστορες επιστρέφουν στην Αγγλία έπειτα από 400 χρόνια

Δύο κάστορες ζευγάρωσαν και έφεραν στον κόσμο τον παιχνιδιάρη απόγονό τους αυξάνοντας τις ελπίδες στους ιθύνοντες ενός μεγαλεπήβολου πειράματος πως σύντομα το εν λόγω είδος θα μπορούσε να «επιστρέψει» ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου
Unsplash
2'

Ένα σπάνιο είδος της πανίδας, ο κάστορας δείχνει να… επιστρέφει στη φύση της Αγγλίας.

Ύστερα από έναν χρόνο διαμονής στο Wallington Estate στο Northumberland, ανάμεσα σε φράγματα, λασπότοπους και λιμνούλες οι κάστορες κατάφεραν να αυξήσουν τον πληθυσμό τους προκαλώντας μεγάλη έκπληξη στους ιθύνοντες του πάρκου.

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι όταν τέσσερις κάστορες απελευθερώθηκαν σ’ έναν βιότοπο 25 στρεμμάτων στο Wallington. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με σκοπό να επιστρέψουν οι κάστορες σ’ ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το GNN ανέφερε πως πέρυσι, τον Ιανουάριο του 2023, οι κάστορες Hasel και Chompy απελευθερώθηκαν στο κτήμα Ewhurst 925 στρεμμάτων στο Hampshire και πριν από λίγες ημέρες, στις αρχές Ιουλίου, οι κάστορες που έχουν αναπαραχθεί δημιούργησαν το «σπίτι» τους στο Wallington.

«Οι κάστορες αλλάζουν το τοπίο συνεχώς, δεν ξέρεις πραγματικά τι θα ακολουθήσει και αυτό μάλλον προκαλεί έκπληξη σε πολλούς», είπε ο Paul Hewitt, ο επικεφαλής της επαρχίας για το όλο εγχείρημα στο Wallington. «Οι κάστορες είναι οι “αναρχικοί” του ποταμού! Μέχρι πέρυσι δεν ήξερα ακριβώς όλα όσα κάνουν, τώρα όμως έχω μάθει πολλά. Πρόκειται για ένα ζώο τόσο μαγικό!»

Θεωρείται πως το μόνο ζώο που αλλάζει το φυσικό περιβάλλον στον ίδιο βαθμό με τον άνθρωπο είναι ο κάστορας. Πρόσφατα, οι δύο κάστορες ζευγάρωσαν και έφεραν στον κόσμο τον απόγονό τους, το φύλο του οποίου ακόμη δεν είναι γνωστό, καθώς οι κάστορες δεν φέρουν εμφανή γεννητικά όργανα. Το εν λόγω γεγονός αποτελεί μεγάλη έκπληξη καθώς συνέβη για πρώτη φορά έπειτα από 400 χρόνια.

Το νέο μέλος στην οικογένεια των καστόρων τη στιγμή που τρώει γρασίδι

Εθνικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου

Την ίδια ώρα, οι ιθύνοντες που φρόντισαν να «επανεισάγουν» τους κάστορες στην περιοχή τρέφουν μεγάλες ελπίδες πως το είδος του κάστορα θα μπορέσει κάποια στιγμή να επιστρέψει ακόμη και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις