H «βασίλισσα» φον ντερ Λάιεν δεν θα έχει μήνα του μέλιτος - Η σχέση με τον Τραμπ και τα καυτά μέτωπα

Υπό τον φόβο του πολέμου και της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών, η Ευρώπη αποφάσισε να μην διακινδυνεύσει για τα επόμενα πέντε χρόνια, επιλέγοντας ξανά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μήνας του μέλιτος αυτή τη φορά δεν υπάρχει και τα μέτωπα είναι πολλά, σημειώνει το Politico

H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
H Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP
9'

Η Ευρώπη των κεντρώων αντεπιτέθηκε. Αφού οι ευρωσκεπτικιστές ταρακούνησαν το πολιτικό κατεστημένο στις εκλογές σε όλη την ήπειρο τον περασμένο μήνα, οι ίδιοι, ηγέτες των mainstream κομμάτων ανασυντάχθηκαν και επαναδιόρισαν μία βετεράνο των «27» στην πιο ισχυρή θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η 65χρονη πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, ανταμείφθηκε για την καθοδήγηση της ΕΕ στην ταραχώδη περίοδο της πανδημίας και του πολέμου με μια ακόμη πενταετή θητεία στο τιμόνι του εκτελεστικού βραχίονα του μπλοκ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τη μητέρα επτά παιδιών —που είναι και γιαγιά στις μέρες μας— σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς και επίπονης εκστρατείας για να διατηρήσει τη δουλειά που είχε επιλεχθεί να κάνει από το 2019, όταν βγήκε από την αφάνεια. Κατά τη διάρκεια της θητείας της για πέντε ακόμη χρόνια επέλεξε να συμπαραταχθεί με το οικογενειακό καθεστώς, ενσαρκώνοντας τις παραδοσιακές κεντροδεξιές συντηρητικές αξίες που γενικά ορίζουν την ορθοδοξία των Βρυξελλών.

Όμως, με τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές δυνάμεις να βρίσκονται τώρα σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δεν θα έπρεπε να υπολογίζει σε μήνα του μέλιτος. Μέχρι τη λήξη της δεύτερης θητείας της το 2029, μια άλλη προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να έχει έρθει και να φύγει, η ευρωσκεπτικίστρια Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να διευθύνει τη Γαλλία και δυνάμεις αντίρροπες στο κοινό ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα μπορούσαν να σκαρφαλώσουν στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της ΕΕ μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν.

«Θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη πενταετία για εκείνη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Πρώτον, όλοι στην ευρωπαϊκή πολιτική γνωρίζουν ήδη τη φον ντερ Λάιεν. Και δεν είναι όλοι θαυμαστές της. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους επικριτές που επισημαίνουν το ελεγκτικό, μυστικό και απόμακρο στυλ ηγεσίας της. Η φον ντερ Λάιεν κοιμάται ακόμη και στο γραφείο της στον 13ο όροφο των κεντρικών γραφείων της Επιτροπής στο Berlaymont στις Βρυξέλλες.

Γενικά συμβουλεύεται μόνο μια στενή ομάδα συνεργατών—οι οποίοι είναι συνήθως Γερμανοί— και τείνει να παίρνει τα πιο σοβαρά ζητήματα στα χέρια της, μία τάση που μπορεί να της προκαλέσει προβλήματα, όπως έγινε με τα εμβόλια εν μέσω της πανδημίας που οδήγησαν σε μία συνεχιζόμενη μήνυση με την κατηγορία ότι παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ.

Πιο πρόσφατα, μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ πέρυσι, η Χαμάς εκτίμησε άσχημα το κλίμα στις χώρες της ΕΕ συναντώντας τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αυτό προκάλεσε μια μεγάλη πολιτική κρίση, που απειλούσε να αναιρέσει την αξιοπιστία της, τη στιγμή που ετοιμαζόταν να ξεκινήσει την εκστρατεία για την επανεκλογής της.

Στη δεξιά πτέρυγα της ευρωπαϊκής πολιτικής, αντιμετωπίζει επικριτές που την αποδοκιμάζουν ότι ενστερνίζεται «προοδευτικές» πολιτικές όπως η δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Θα είναι πιο δύσκολο να αγνοήσει όλο αυτόν τον θόρυβο τώρα που η δεξιά έχει περισσότερη δύναμη.

«Τραμπ εναντίον βασίλισσας Ούρσουλα»

Η συχνά στιβαρή συμπεριφορά της της έχει αποδώσει το ονοματεπώνυμο «Βασίλισσα Ούρσουλα» στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και νομοθέτες της έδωσαν δεύτερη θητεία εν μέρει επειδή δεν είχαν άλλη βιώσιμη επιλογή. Η εναλλακτική θα ήταν ένας αδιανόητα χαοτικός αγώνας, σε μια κρίσιμη στιγμή για τα 450 εκατομμύρια πολιτώντης ΕΕ.

Αλλά πώς θα τα πάει η φον ντερ Λάιεν το ασφαλές ζευγάρι χέρια της Ευρώπης, τα επόμενα χρόνια; Με την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο να φαίνεται πιο πιθανή από ποτέ, θα πιεστεί σκληρά για να διατηρήσει σταθερή τη διατλαντική σχέση . Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είδαμε αυτό που ευρέως περιγράφεται ως «χρυσή εποχή» για την ΕΕ-ΗΠΑ. σχέση υπό τον Τζο Μπάιντεν.

Ο βοηθός της Björn Seibert έχει συνεργαστεί στενά με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, για να συντονίσει τις πολιτικές για τα πάντα, από την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία έως την πολιτική για την Κίνα. Ο Τραμπ, ωστόσο, απολάμβανε να ανταγωνίζεται τους ηγέτες της ΕΕ, όπως η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρίας του.

Τώρα, με τον απομονωτικό γερουσιαστή του Οχάιο Τζέι Ντι Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του, ο Τραμπ θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει περισσότερο πραγματοποιώντας τις απειλές του να υποβαθμίσει την επένδυση της Αμερικής στο ΝΑΤΟ – μια τρομακτική προοπτική για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν διαθέτουν τις δικές τους ισχυρές άμυνες.

Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ παρηγορήθηκαν για το γεγονός ότι ο Τραμπ δεν υπονόμευσε ουσιαστικά τη συμμαχία του ΝΑΤΟ ως πρόεδρος, αυτή τη φορά είναι προετοιμασμένοι ότι ο Τραμπ και τον Βανς θα ακολουθήσουν τις απειλές τους, αλλάζοντας τον 80χρονο υπερατλαντικό δεσμό. Ο διορισμός του Βανς είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός για την Ευρώπη και τη φον ντερ Λάιεν. Πράγματι, ο ισχυρισμός του 39χρονου γερουσιαστή ότι «δεν θα μπορούσε να τον νοιάζει λιγότερο τι συμβαίνει στην Ουκρανία» απειλεί να αφήσει την ίδια και τους υπόλοιπους φιλο-ουκρανούς ηγέτες της Ευρώπης μόνους απέναντι στη Ρωσία.

Εκτός από τη δυνητικό διακύβευμα της διατλαντικής τάξης ασφάλειας, ο Τραμπ δημιούργησε το σκηνικό για μια οικονομική σύγκρουση με την ΕΕ, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να επιβάλει δασμούς 10% σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά. Η φον ντερ Λάιεν «θα χτυπηθεί με περισσότερο οικονομικό εθνικισμό, εμπορικό πόλεμο και προστατευτισμό από μια κυβέρνηση Τραμπ», δήλωσε η Majda Ruge, εμπειρογνώμονας πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, μια δεξαμενή σκέψης.

«Εκείνο που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια θετική σχέση είναι η Κίνα, παίζοντας μεγάλο ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ασφάλειας και των ελέγχων των εξαγωγών». Θα εναπόκειται στη σιδηρά κυρία της ΕΕ να αποκρούσει έναν ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο ΕΕ-ΗΠΑ. Καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δυνητικά χωρίζουν τους δρόμους τους σχετικά με την πολιτική απέναντι στη Ρωσία, εάν ο Τραμπ κερδίσει τον Νοέμβριο, η φον ντερ Λάιεν καλά θα κάνει να εμβαθύνει σε έναν τομέα όπου οι Βρυξέλλες και ένας Λευκός Οίκος υπό τους Ρεπουμπλικανούς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν, δηλαδή την Κίνα. σύμφωνα με τον Ruge.

«Το να προσεγγίσει τους Αμερικανούς και να τους πείσει ότι δεν είναι αντίπαλος στο θέμα της Κίνας και ότι το να πλήττουν την Ευρώπη με δασμούς δεν είναι προς το συμφέρον τους, αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο μπορεί να έχει μόχλευση και ηγετικό ρόλο», είπε

Μέτωπα στο εσωτερικό

Στο εσωτερικό η δουλειά της δεν θα είναι ευκολότερη, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τον Ούγγρο πρωθυπουργό Oρμπαν. Ενώ η φον ντερ Λάιεν κέρδισε μια βασική μάχη για τις κεντρώες δυνάμεις, οι ένθερμοι σύμμαχοι όπως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς που συνήθως ωθούν την ΕΕ, είναι πολιτικά αποδυναμωμένοι μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις χώρες τους. Η Γαλλία του Μακρόν ιδιαίτερα βρίσκεται σε μετεκλογικό χάος, μετά την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές τις τελευταίες εβδομάδες.

Έχουμε έναν πολύ αποδυναμωμένο Μακρόν. Έχουμε τουλάχιστον για έναν ακόμη χρόνο ένα μάλλον αδύναμο Γερμανό καγκελάριο. Το ερώτημα λοιπόν είναι: Πόσο μπορεί να αναπληρώσει η φον ντερ Λάιεν σε αυτό το σημείο;» ρώτησε ο Nicolai von Ondarza, πολιτικός επιστήμονας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφαλείας.

Η έλλειψη υποστήριξης από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στην ΕΕ θα μεγαλώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του μπλοκ, από τους εθνικιστές όπως ο Γκέερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και η Λεπέν στη Γαλλία. Ο Όρμπαν αυτοπροσδιορίζεται ως ηγέτης της αντιπολίτευσης της φον ντερ Λάιεν.

Οι ηγέτες της σκληρής δεξιάς υπόσχονται να αντισταθούν καθώς η φον ντερ Λάιεν αντιμετωπίζει την υπ' αριθμόν ένα πρόκληση της δεύτερης θητείας της: τη διάθεση τεράστιων ποσών χρημάτων της ΕΕ για την εκβιομηχάνιση και τον εκ νέου εξοπλισμό της ΕΕ. Οι βοηθοί της φον ντερ Λάιεν επιμένουν ότι έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας για να αντιμετωπίσει αυτό που έρχεται. .

Η εμπειρία της από την πολιτική ήρθε παρά αργότερα στη ζωή της. Πριν εισέλθει στη γερμανική πολιτική για πρώτη φορά στα τριάντα της, η φον ντερ Λάιεν είχε μια θητεία στην Καλιφόρνια, καθώς επικεντρώθηκε στην απόκτηση διδακτορικού διπλώματος υγείας και στην ανατροφήτων επτά παιδιών με τον σύζυγό της, Χάικο φον ντερ Λάιεν.

Ξεπερνώντας τον αρχικό σκεπτικισμό τόσο στο σπίτι όσο και στις Βρυξέλλες, καθιερώθηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης της θητείας ως ηγέτης χωρίς νόημα, διευθύνοντας ένα ίδρυμα με περίπου 32.000 υπαλλήλους με σταθερό έλεγχο. Ωστόσο, η εξάρτησή της από μία ομάδα βοηθών εξόργισε πολλούς ηγέτες της ΕΕ που θεώρησαν ότι έπρεπε να τους ζητηθεί περισσότερο η γνώμη.

Τα επόμενα πέντε χρόνια υπόσχονται να δοκιμάσουν αυτήν την προσέγγιση. Θα χρειαστεί να οικοδομήσει περισσότερες συμμαχίες με άλλους ηγέτες της ΕΕ εάν θέλει να αντισταθεί στις δυνάμεις του λαϊκισμού και να διατηρήσει το μπλοκ ενωμένο απέναντι στις προκλήσεις που έρχονται. Είναι σε θέση να απλώσει το χέρι της για να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο; Η φον ντερ Λάιεν θα δοκιμαστεί επίσης σε τομείς όπου είναι αναμφισβήτητα πιο αδύναμη: την ικανότητά της να φωνάζει τόσο δυνατά όσο ο Όρμπαν λόγου χάρη και να συνάπτει συμφωνίες με ηγέτες που θέλουν να υπονομεύσουν την ατζέντα της.

Ωστόσο, δεν υπήρξε ποτέ καμία πραγματική εναλλακτική από τη φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Επιτροπής. Αφού κέρδισε την ψηφοφορία για την επικύρωση της δεύτερης θητείας της έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ήταν μια έντονη μέρα μετά από μια μακρά εκστρατεία, μετά από μια πενταετία που λίγοι δυτικοί ηγέτες επέζησαν με την αξιοπιστία τους ανέπαφη.

Ίσως δεν ήταν περίεργο που κόμπιασε ενώ απαντούσε στην ερώτηση ενός δημοσιογράφου για το μέλλον των μηχανών εσωτερικής καύσης. «Συγγνώμη», είπε. «Είμαι κουρασμένη»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή