Παγκόσμιο μπλακ άουτ: H ανακοίνωση της CrowdStrike για το σφάλμα που «γονάτισε» τα συστήματα

Μια τεράστια διακοπή τεχνολογίας «σαρώνει» τον πλανήτη, πλήττοντας από τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης, μέχρι τις αεροπορικές εταιρείες αλλά και τα συστήματα υγείας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Υπεύθυνη για το μπλακ η εταιρεία κυβερνοασφάλειας CrowdStrike 
AP
4'

Μια -κατά τα άλλα τυπική- ενημέρωση από την εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες συσκευών Microsoft Windows την Παρασκευή, αναστατώνοντας χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου και το βρετανικό ΕΣΥ μέχρι τους μεγαλύτερους αερομεταφορείς του κόσμου.

Η Crowdstrike ανακοίνωσε οτι τα παγκόσμια ζητήματα πληροφορικής προκλήθηκαν από ένα «ελάττωμα» στην «ενημέρωση περιεχομένου» . «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από το σφάλμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση»

«Το ζήτημα έχει εντοπιστεί, απομονωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επίλυσής του. Παραπέμπουμε τους πελάτες στην πύλη στήριξης για τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις και θα συνεχίσουμε να παρέχουμε πλήρεις και συνεχείς ενημερώσεις στον ιστότοπό μας. Συνιστούμε περαιτέρω στους οργανισμούς να διασφαλίσουν ότι επικοινωνούν με τους εκπροσώπους του Crowdstrike μέσω επίσημων καναλιών. Η ομάδα μας είναι πλήρως κινητοποιημένη για να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα των πελατών μας»

Υπολογιστές και tablet με Windows κατέρρευσαν σε χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και την Αυστραλία, με αναφορές για αναγκαστική επανεκκίνηση συσκευών να εξαπλώνονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το πρόβλημα φαίνεται πως προκλήθηκε από μια ενημέρωση του CrowdStrike, είπαν στην Wall Street Journal υπάλληλοι της Microsoft και επαγγελματίες της τεχνολογίας με γνώση του θέματος.

Αρκετοί ανέφεραν ένα μήνυμα σφάλματος που σχετίζεται με το Crowdstrike στις επηρεαζόμενες συσκευές και μια επακόλουθη λύση με στόχο τη διαγραφή ενός αρχείου CrowdStrike. Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν σχεδόν 14% στις συναλλαγές πριν από τις συναλλαγές, ενώ και η Microsoft «έπεσε» κατά 2,4%.

Η διακοπή, την οποία η Microsoft αρχικά απέδωσε σε ζητήματα με τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες του Microsoft 365, ώθησε χιλιάδες χρήστες να αναφέρουν προβλήματα στο Downdetector.com, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί τις διακοπές λειτουργίας της υπηρεσίας. «Διερευνούμε ένα ζήτημα που επηρεάζει την ικανότητα των χρηστών να έχουν πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές και υπηρεσίες του Microsoft 365», δήλωσε στην πλατφόρμα X νωρίς την Παρασκευή.

«Γονάτισαν» και τα συστήματα υγείας

Στη Bρετανία, επηρεάστηκε σύμφωνα με το BBC και το Εθνικό Συστημα Υγείας, από τις υπηρεσίες πληροφορικής και ραντεβού μέχρι την εφαρμογή του NHS. Πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες ανέφεραν «σφάλματα μπλε οθόνης», ανάμεσά τους πολυεθνικές τράπεζες και αεροπορικές εταιρείες. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας εξέδωσε εντολές ακύρωσης πτήσεων για πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Delta Air Lines, United Airlines και American Airlines.

Η KLM Royal Dutch Airlines ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις περισσότερες από τις δραστηριότητές της, ενώ η Ryanair συμβούλεψε τους επιβάτες να φτάνουν στο αεροδρόμιο τρεις ώρες νωρίτερα από τις ώρες αναχώρησής τους λόγω της διακοπής λειτουργίας. Στο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Αυστραλίας στο Σίδνεϊ, οι λειτουργίες των αεροπορικών εταιρειών και οι τερματικές υπηρεσίες επηρεάστηκαν επίσης δήλωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Η Qantas, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της χώρας, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «ορισμένες επιπτώσεις στα συστήματα λόγω ενός παγκόσμιου ζητήματος λογισμικού που επηρεάζει πολλές άλλες επιχειρήσεις». Η αεροπορική εταιρεία είπε ότι οι πτήσεις πραγματοποιούνταν με ορισμένες καθυστερήσεις. Ένας εκπρόσωπος της ανταγωνιστικής Virgin Australia είπε ότι αναμένονται ακυρώσεις και καθυστερήσεις.

Το Γκάτγουικ στο Λονδίνο αντιμετώπιζε επίσης προβλήματα, είπε ένας εκπρόσωπος. «Χρησιμοποιούμε τη διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας, αλλά ορισμένοι επιβάτες ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστερήσεις κατά το check-in και τη διέλευση από την ασφάλεια. Το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο διέκοψε τις δραστηριότητές του μέχρι τις 10 π.μ. τοπική ώρα, δήλωσε εκπρόσωπος και μια ειδοποίηση στην ιστοσελίδα του αεροδρομίου ανέφερε ότι ένα τεχνικό πρόβλημα καθυστέρησε το check-in για τους επιβάτες.Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους των ΗΠΑ Frontier ακύρωσε ορισμένες πτήσεις.

Η υπηρεσία ειδήσεων του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου ήταν επίσης εκτός λειτουργίας. Γνωστή ως RNS, η υπηρεσία δημοσιεύει ανακοινώσεις εταιρειών που κινούν την αγορά, όπως αναφορές κερδών και αλλαγές στελεχών. Ένα πανό στον ιστότοπο του χρηματιστηρίου επέρριψε ευθύνες σε ένα «παγκόσμιο τεχνικό ζήτημα τρίτου μέρους», αλλά ανέφερε ότι άλλες υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά.

Το Sky News, ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά κανάλια του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν μπόρεσε να μεταδώσει ζωντανά προγράμματα, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας, Ντέιβιντ Ρόουντς, σε ανάρτηση στο X.