Τραμπ: «Θα γίνω πρόεδρος ολόκληρης της Αμερικής» - 5 συμπεράσματα από το Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών

ΗΠΑ: Πέντε βασικά στοιχεία από το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος που ολοκληρώθηκε στο Μιλγουόκι με την πανηγηρική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ 
AP Photo
5'

Ο Ντόναλντ Τραμπ δέχθηκε το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για να είναι υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές ενώπιον ενός ενθουσιώδους κοινού χθες Πέμπτη, λίγες μόλις ημέρες αφού γλίτωσε από μια απόπειρα κατά της ζωής του. Ακολουθούν πέντε βασικά στοιχεία από το Εθνικό Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Μιλγουόκι.

Τραμπ ο ενωτικός;

Στις προεκλογικές του ομιλίες ο Τραμπ συνήθως παρουσιάζει μια ζοφερή εικόνα των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι είναι διεφθαρμένοι, φαύλοι και επιδιώκουν να καταστρέψουν τη χώρα.

Όμως η χθεσινή του ομιλία ξεκίνησε με μια διαφορετική θεματική: την ενότητα. «Οι διαφωνίες και η διχόνοια στην κοινωνία μας πρέπει να γιατρευτούν. Ως Αμερικάνους μας ενώνει μια κοινή μοίρα και ένα κοινό πεπρωμένο», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος. «Θα σηκωθούμε μαζί ή θα καταρρεύσουμε». «Είμαι υποψήφιος για να γίνω πρόεδρος όλης της Αμερικής, όχι της μισής Αμερικής, διότι δεν είναι νίκη να κερδίσεις για τη μισή Αμερική», τόνισε.

Για τους περισσότερους πολιτικούς αυτή η ρητορική θα ήταν δεδομένη, ακόμη και τετριμμένη. Για τον Τραμπ αποτελεί μια θεαματική αλλαγή στον τόνο, η οποία ήρθε έπειτα από τέσσερις ημέρες εντατικής αλλαγής εικόνας για το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Όμως η αλλαγή δεν κράτησε για πολύ. Γρήγορα ο Τραμπ επέστρεψε στη γνωστή του θεματολογία, παρουσιάζοντας μια Αμερική στην οποία τα ναρκωτικά, το έγκλημα και η παράνομη μετανάστευση καταστρέφουν κοινότητες.

«Υπό την τρέχουσα κυβέρνηση είμαστε ένα έθνος σε παρακμή», υπογράμμισε. «Με τη νίκη μας τον Νοέμβριο θα τελειώσουν χρόνια πολέμου, αδυναμίας και χάους».

Πολύ κοντά στον θάνατο

Ο Τραμπ μίλησε επί σχεδόν 14 λεπτά για την τρομακτική του εμπειρία στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια, όπου έγινε στόχος απόπειρας δολοφονίας στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης. Γλίτωσε από τη σφαίρα, που τελικά τον χτύπησε στο δεξί του αφτί, επειδή έστριψε το κεφάλι του.

«Άκουσα έναν δυνατό ήχο σαν σφύριγμα και ένιωσα κάτι να με χτυπά πολύ πολύ δυνατά στο δεξί μου αφτί», εξήγησε ο ίδιος. «Σκέφτηκα: ‘τι ήταν αυτό; Μόνο σφαίρα μπορεί να είναι’».

Ο Τραμπ σχολίασε ότι «με τη χάρη του παντοδύναμου Θεού» γλίτωσε από την απόπειρα εναντίον του, ενώ τόνισε «δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι εδώ σήμερα».

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιώντας το όνομά του μόνο μία φορά στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ δεν έκανε καμία αναφορά στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συνηθισμένη τακτική του Ρεπουμπλικάνου ο οποίος στις ομιλίες του αναφέρει συγκεκριμένα το όνομα του Δημοκρατικού προέδρου για να τον κατηγορήσει για την αύξηση της βίαιης εγκληματικότητας στις ΗΠΑ και άλλα δεινά που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η απροθυμία του να χρησιμοποιήσει τα ονόματά τους υπογραμμίζει πόσο ρευστή είναι ακόμη η προεδρική κούρσα στις ΗΠΑ. Σύμβουλοι της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ δεν είναι σίγουροι αν αντίπαλός του στις 5 Νοεμβρίου θα είναι τελικά ο 81χρονος Μπάιντεν, η Χάρις ή κάποιος άλλος Δημοκρατικός, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Αυτή την εβδομάδα από το Μιλγουόκι σύμβουλοι της προεκλογικής ομάδας του Τραμπ και σύμμαχοί του δήλωναν στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικάνος να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Χάρις στις προεδρικές εκλογές. Εκτιμούν ότι μπορούν να τη συνδέσουν με το έργο της κυβέρνησης, ενώ πιστεύουν ότι μπορούν να την παρουσιάσουν, όπως και οποιονδήποτε άλλο από τους Δημοκρατικούς που εμφανίζονται ως πιθανοί νέοι υποψήφιοι του κόμματος, ως πιο αριστερούς σε σχέση με τον Μπάιντεν σε πολλά θέματα.

Όμως η προεκλογική ομάδα του Τραμπ ενδέχεται σύντομα να χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει το μήνυμά της για να αντιμετωπίσει έναν νεότερο υποψήφιο των Δημοκρατικών, τον οποίο θα είναι πιο δύσκολο να στοχοθετήσει.

Σε πρόσφατη δημοσκόπηση μεταξύ ψηφοφόρων σε αμφίρροπες πολιτείες που διεξήγαγε το Emerson College Polling to 53,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα προτιμούσε έναν νεότερο υποψήφιο των Δημοκρατικών έναντι του 78χρονου Τραμπ.

Μαραθώνια ομιλία

Η ομιλία του Τραμπ ήταν πολύ μεγάλη σε διάρκεια, στην πραγματικότητα έσπασε τα ρεκόρ. Διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα και ήταν η μεγαλύτερη ομιλία στην ιστορία του συνεδρίου. Ο Τραμπ κατείχε ήδη το ρεκόρ από το συνέδριο του 2016, σύμφωνα με το American Presidency Projectμ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Σάντα Μπάρμπαρα.

Η οικογένεια μετρά

Η Μελάνια Τραμπ, η οποία σε μεγάλο βαθμό απέχει από την προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της, έκανε μια σπάνια εμφάνιση στο συνέδριο χθες για να τον στηρίξει. Εισήλθε στον χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου υπό το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. Όμως αντίθετα από το 2016 και το 2020 αυτή τη φορά δεν εκφώνησε ομιλία.

Εκτός από τη Μελάνια στο συνέδριο ήταν παρόντες η κόρη του Τραμπ Ιβάνκα με τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν κάνει εμφανίσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Η παρουσία της οικογένειάς του εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των Ρεπουμπλικανών να παρουσιάσουν τον υποψήφιό τους ως έναν άνθρωπο της οικογένειας, έναν ανιδιοτελή δημόσιο λειτουργό που έχει δυσφημιστεί άδικα από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι προειδοποιούν ότι θα ενεργεί σαν δικτάτορας, αν επανεκλεγεί.

Η έφηβη εγγονή του Τραμπ Κάι μίλησε την Τετάρτη το βράδυ στο συνέδριο ενώ ένα άλλο εγγόνι του καθόταν στα πόδια του 78χρονου την ώρα που εκείνος παρακολουθούσε τους άλλους ομιλητές να πλέκουν το εγκώμιό του σήμερα.

Οι προσπάθειες να παρουσιαστεί μια πιο ήπια πλευρά του Τραμπ μάλλον έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν το πλήγμα στην εικόνα του μετά την καταδίκη του για την καταβολή χρημάτων σε πορνοστάρ προκειμένου αυτή να μην αποκαλύψει τη σχέση τους.