Έλον Μασκ: «Η μεγαλύτερη αποτυχία πληροφοριακών συστημάτων στην ιστορία»

Παγκόσμιο μπλακ άουτ: Ο Έλον Μασκ έκανε λόγο για ιστορική κατάρρευση στα παγκόσμια πληροφοριακά συστήματα
AP
1'

Το αφεντικό της Tesla και του X, Eλον Μασκ προσπάθησε να συνοψίσει το παγκοσμιο μπλακ άουτ που προκάλεσε το σφάλμα στην ενημέρωση λογισμικού της εταιρείας Crowdstrike, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις μεταφορές, τις οικονομικές συναλλαγές και τα συστήματα υγείας παγκοσμίας.

«Η μεγαλύτερη αποτυχία IT ποτέ», είπε. Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι, παρόλο που έχει ήδη ξεκινήσει μια επιδιόρθωση στα συστήματα λογισμικού, θα χρειαστεί τεράστια εργασία για να τεθούν ξανά σε λειτουργία οι υπολογιστές ξανά.

Το κακόβουλο λογισμικό του Crowdstrike προκάλεσε «μπλε οθόνη» και συντριβή των συστημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν επανεκκίνηση για να λάβουν ενημέρωση στους υπολογιστές.

Ο ερευνητής Kevin Beaumont λέει: «Καθώς τα συστήματα δεν ξεκινούν πλέον, τα επηρεαζόμενα συστήματα θα πρέπει να ξεκινήσουν σε «ασφαλή λειτουργία», για να αφαιρεθεί η ελαττωματική ενημέρωση.

«Αυτό είναι απίστευτα χρονοβόρο και θα χρειαστούν μέρες για να το κάνουν οι οργανισμοί σε κλίμακα. Ουσιαστικά έχουμε ένα από τα περιστατικά IT με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κόσμο που προκαλείται από έναν προμηθευτή κυβερνοασφάλειας»

Υπήρχαν περίπου 110.000 εμπορικές πτήσεις προγραμματισμένες σε όλο τον κόσμο σήμερα και οι 1.390 έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.