Crowdstrike: Πώς μια «χούφτα» εταιρίες μπορούν να «γονατίσουν» τον κόσμο

Αυτό το ανησυχητικό περιστατικό έχει εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με τη μεγάλη εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό παρόχων λογισμικού

Crowdstrike: Πώς μια «χούφτα» εταιρίες μπορούν να «γονατίσουν» τον κόσμο
Associated Press
2'

Η σημερινή εικόνα του κόσμου, σχεδόν ανήμπορου απέναντι σε μία κατάρρευση ψηφιακών συστημάτων, από μία μερίδα παρόχων λογισμιμκού, ανέδειξε ένα μεγάλο θέμα και έθεσε πλήθος ερωτημάτων για το πώς μπορεί να προστατευθεί από τις καταστροφικές συνέπειες μιας μελλοντικής επανάληψης.

Μια σημαντική παγκόσμια διακοπή της πληροφορικής έχει παραλύσει πολλές βιομηχανίες, προκαλώντας εκτεταμένες διαταραχές σε ποικίλους τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η αεροπορία και το λιανικό εμπόριο.

Αυτό το ανησυχητικό περιστατικό έχει εγείρει σημαντικούς προβληματισμούς σχετικά με τη μεγάλη εξάρτηση από έναν μικρό αριθμό παρόχων λογισμικού που βασίζονται στο cloud, γονατίζοντας τον κόσμο.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, η κατάρρευση αποκάλυψε τους κινδύνους ενός ολοένα και πιο ψηφιακά εξαρτώμενου κόσμου.

«Αυτή είναι μια πολύ δυσάρεστη απεικόνιση της ευθραυστότητας της βασικής υποδομής του Διαδικτύου στον κόσμο», δήλωσε ο Ciaran Martin, καθηγητής στη Σχολή Διακυβέρνησης Blavatnik του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον Κυβερνοχώρο του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενώ το βασικό πρόβλημα φαινόταν απλό, γεγονός που θα έπρεπε να το κάνει βραχύβιο, ο άμεσος αντίκτυπός του ήταν αξιοσημείωτος», δήλωσε .

Επιταχυνόμενη από την πανδημία COVID-19, οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις εξαρτώνται όλο και περισσότερο από μια χούφτα διασυνδεδεμένων εταιρειών τεχνολογίας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, γεγονός που εξηγεί γιατί ένα ζήτημα λογισμικού εξαπλώθηκε ραγδαία.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και η τοποθέτηση του Έλον Μασκ, ο οποίος έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη αποτυχία IT».

Οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας προειδοποιούν ότι, παρόλο που έχει ήδη ξεκινήσει μια επιδιόρθωση στα συστήματα λογισμικού, θα χρειαστεί τεράστια εργασία για να τεθούν ξανά σε λειτουργία οι υπολογιστές ξανά.

Το κακόβουλο λογισμικό του Crowdstrike προκάλεσε «μπλε οθόνη» και συντριβή των συστημάτων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν επανεκκίνηση για να λάβουν ενημέρωση στους υπολογιστές.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή