Washington Post: Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει ο Μπάιντεν - «Οδικός χάρτης» για τα επόμενα βήματα

Η Washington Post αναλύει τις επόμενες κινήσεις των Δημοκρατικών σε περίπτωση απόσυρσης του Τζό Μπάιντεν

Washington Post: Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει ο Μπάιντεν - «Οδικός χάρτης» για τα επόμενα βήματα
AP
6'

Με την πίεση των Δημοκρατικών προς τον πρόεδρο Μπάιντεν να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του, να αυξάνεται τόσο ο ίδιος και οι συμβουλοί του εμφανίζονται προκλητικά «αδιάφοροι», επιμένοντας πως δεν θα εγκαταλείψει την κούρσα.

Οι φήμες ωστόσο φουντώνουν και κάποιοι χαρακτηρίζουν κρίσιμο το επόμενο 72ωρο για τις οριστικές αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος σε περίπτωση που αποφασίσει να αποχωρήσει αλλάζει τα δεδομένα στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι θα πρέπει να «τρέξουν» για να προλάβουν τις εξελίξεις.

Η Washington Post δίνει έναν οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα σε περίπτωση που ο Τζό Μπάιντεν τεθεί εκτός κούρσας.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Η αντιπρόεδρος Χάρις είναι η πιο πιθανή υποψήφια για να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου και πολλοί στο κόμμα έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα την δεχτούν ως υποψήφια. Και σε συνέντευξη Τύπου του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα την επέλεγε ως αντιπρόεδρό του «εκτός αν πίστευα ότι είχε τα προσόντα για να γίνει πρόεδρος από την αρχή».

Αλλά η υποψηφιότητα της Χάρις δεν είναι εγγυημένη μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος και εκλεκτή του Μπάιντεν. Το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ελεύθερο να αναζητήσει έναν διαφορετικό αντικαταστάτη - έναν κυβερνήτη, ίσως - εάν τα μέλη του συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο. Ακόμα και τότε, ο υποψήφιος δεν θα γίνει επίσημος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι.

Πώς θα επιλεγόταν ένας νέος υποψήφιος;

Σε αντίθεση με την παραίτηση ενός προέδρου, η οποία προωθεί αυτόματα τον αντιπρόεδρο, η αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα δεν σημαίνει ότι η Χάρις θα είναι στην κορυφή του ψηφοδελτίου. Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί και στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν ότι είναι η πιο πιθανή αντικαταστάτρια, αλλά οι αντιπρόσωποι που επιλέγουν τον προεδρικό υποψήφιο στην Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον υποψήφιο θέλουν.

Εάν οι Δημοκρατικοί αποτύχουν να συσπειρωθούν πίσω από κάποιον, δημιουργείται η δυνατότητα για ένα ανοιχτό συνέδριο, το οποίο το κόμμα δεν είχε από το 1968. Στη συνέχεια, θα υπάρξουν τεράστιοι πολιτικοί ελιγμοί στα παρασκήνια, καθώς οι επίδοξοι υποψήφιοι αναζητούν υποστήριξη από μεμονωμένους αντιπροσώπους. Ωστόσο, οι Δημοκρατικοί πιθανότατα θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν αυτό προσπαθώντας να εδραιώσουν την υποστήριξη πίσω από ένα άτομο πριν από το συνέδριο και πολλοί αντιπρόσωποι, αν όχι οι περισσότεροι, θα ήταν πιθανό να υποστηρίξουν τον προτεινόμενο υποψήφιο του κόμματος.

Πόσο γρήγορα θα μπορούσε να επιλεγεί ένας υποψήφιος;

Ακόμα κι αν ο Μπάιντεν και το κόμμα εγκρίνουν έναν αντικαταστάτη, κανείς δεν γίνεται ο επίσημος υποψήφιος μέχρι να ψηφίσουν οι αντιπρόσωποι. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει σηματοδοτήσει σχέδια για τη διεξαγωγή μιας εικονικής ονομαστικής κλήσης που θα μπορούσε να ξεκινήσει την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου για να ορίσει το προεδρικό της εισιτήριο. Εάν ακυρώσει αυτό το σχέδιο, τότε ο υποψήφιος θα επιλεγεί στο συνέδριο, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Αυγούστου.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις μεταξύ Τραμπ - Χάρις

Παρόλο που η Χάρις θεωρείται ευρέως ως η κορυφαία πιθανή αντικαταστάτρια του Μπάιντεν, πρόσφατες δημοσκοπήσεις βρίσκουν μικρή διαφορά μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η ίδια και ο Μπάιντεν συγκρίνονται με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σε έναν μέσο όρο 11 δημοσκοπήσεων μετά το ντιμπέιτ της Washington Post, ο Τραμπ ξεπέρασε τον Μπάιντεν κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο, το οποίο είναι παρόμοιο με το προβάδισμα 1,5 μονάδας του Τραμπ έναντι της Χάρις σε αυτές τις έρευνες. Τέσσερις δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι η Χάρις είναι ελαφρώς καλύτερη από τον Μπάιντεν, τέσσερις ελαφρώς χειρότερες και τρεις δεν έδειξαν καμία διαφορά. Μια άλλη δημοσκόπηση της Washington Post-ABC News-Ipsos αυτό το μήνα έδειξε ότι το 44% των Αμερικανών συνολικά λένε ότι θα ήταν «ικανοποιημένοι» εάν ο Μπάιντεν έκανε στην άκρη και η Χάρις γινόταν η υποψήφια των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένου του 70% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς την παράταξη.

Στην ίδια δημοσκόπηση, το 29% των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς πρότεινε εθελοντικά την Χάρις ως επιλογή τους για το χρίσμα του κόμματος εάν ο Μπάιντεν παραιτηθεί, ενώ το 7% ανέφερε τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ (D), το 4% κατονόμασε την πρώην πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα και το 3% κατονόμασε τον υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg και την κυβερνήτη του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer (D). Οι μισοί Δημοκρατικοί δεν κατονόμασαν κανέναν.

Τι θα συμβεί με τα χρήματα που συγκέντρωσε ο Μπάιντεν

Εάν ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα, τα δολάρια στον λογαριασμό της εκστρατείας του θεωρούνται «πλεονάζοντα κεφάλαια εκστρατείας» που μπορούν να συνεισφέρουν στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών ή σε μια ανεξάρτητη επιτροπή δαπανών. Αλλά αν αποσυρθεί πριν γίνει ο επίσημος υποψήφιος του κόμματος, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει περιορισμούς στη δωρεά σε άλλους υποψηφίους.

Ορισμένοι Δημοκρατικοί δικηγόροι και πράκτορες, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν εσωτερικές συζητήσεις, υποστηρίζουν ότι επειδή το όνομα της Κάμαλα Χάρις βρίσκεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή για τη σύσταση της επιτροπής, ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παραδώσει τον έλεγχο του λογαριασμού στη Χάρις εάν επρόκειτο να παραιτηθεί. Ωστόσο, αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι δικηγόροι χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας σημείωσαν ότι αυτή η νομική θεωρία δεν έχει δοκιμαστεί. Ο εξέχων Ρεπουμπλικανός δικηγόρος Charlie Spies υποστήριξε πρόσφατα στη Wall Street Journal ότι τόσο ο Μπάιντεν όσο και η Χάρις θα πρέπει να διοριστούν επίσημα από το κόμμα τους, πριν από την παράδοση του λογαριασμού.

Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα επιλέξει έναν υποψήφιο που είναι κάποιος άλλος εκτός από την Χάρις, η εκστρατεία του Μπάιντεν θα μπορούσε ακόμα να μεταφέρει τα κεφάλαιά της στο DNC ή σε ένα σούπερ PAC που σκοπεύει να υποστηρίξει το νέο εισιτήριο.

Τι θα σήμαινε αυτό για τη σύμβαση DNC;

Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν το κόμμα έχει συσπειρωθεί γύρω από έναν υποψήφιο και κανείς άλλος δεν έχει αποφασίσει να αμφισβητήσει αυτό το πρόσωπο για το χρίσμα. Σε αυτή την περίπτωση, οι αντιπρόσωποι θα ήταν πιθανό να ψηφίσουν τον επιλεγμένο υποψήφιο του κόμματος στο συνέδριο, όπως θα έκαναν για τον Μπάιντεν. Εάν, ωστόσο, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που επιδιώκουν το χρίσμα, τότε θα υπάρξει μια ανοικτή συνέλευση. Οι αντιπρόσωποι θα είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν τον υποψήφιο της επιλογής τους. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, μόνο οι δεσμευμένοι αντιπρόσωποι - περίπου 3.900 - μπορούν να ψηφίσουν. Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία, τότε οι υπεραντιπρόσωποι - περίπου 700 αρχηγοί κομμάτων και εκλεγμένοι αξιωματούχοι - μπορούν να ψηφίσουν στους επόμενους γύρους μέχρι να επιλεγεί ένας υποψήφιος.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή