CEO Microsoft για το μπλακ άουτ: «Συνεργαζόμαστε με την CrowdStrike για να επανέλθουν τα συστήματα»

Αγώνας δρόμου στη Microsoft η οποία σε συνεργασία με την CrowdStrike μάχεται για να επαναφέρει σε κανονική λειτουργία τα ψηφιακά συστήματα σε όλο τον κόσμο όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, έπειτα από το αναπάντεχο μπλακ άουτ.
3'

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella εξέδωσε την πρώτη του δήλωση σχετικά με το παγκόσμιο μπλακ άουτ που προκάλεσε τεράστια προβλήματα κυρίως στις τηλεπικοινωνίες και στις αεροπορικές μεταφορές σε όλο τον κόσμο.

«Χθες, η CrowdStrike κυκλοφόρησε μια ενημερωμένη έκδοση που άρχισε να επηρεάζει τα συστήματα πληροφορικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Γνωρίζουμε αυτό το ζήτημα και συνεργαζόμαστε στενά με την CrowdStrike και με όλο τον κλάδο για να παρέχουμε στους πελάτες τεχνική καθοδήγηση και υποστήριξη ώστε να επαναφέρουν με ασφάλεια τα συστήματά τους σε λειτουργία», ανέφερε συγκεκριμένα.

Αν και το πρόβλημα που προκάλεσε το παγκόσμιο χάος σταδιακά αποκαθίσταται, παραμένει άγνωστο πότε θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία όλα τα ψηφιακά συστήματα.

Πώς έγινε το μπλακ άουτ

Το πρόβλημα προκλήθηκε όταν -κατά τα άλλα τυπική- ενημέρωση από την εταιρεία λογισμικού κυβερνοασφάλειας CrowdStrike προκάλεσε προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες συσκευών Microsoft Windows.

Μετά από ώρες και υπό το βάρος της παγκόσμιας κατακραυγής, η εταιρία κυβερνοασφάλειας, και κύρια υπεύθυνη για τον χαμό, Crowdstrike, εξέδωσε αρχικά μία ανακοίνωσε πριν υποχρεωθεί σε συγνώμη από τον επικεφαλής της, για την αναστάτωση που προκλήθηκε από την ενημέρωση λογισμικού της.

«Λυπούμαστε βαθιά για τον αντίκτυπο που έχουμε προκαλέσει στους πελάτες, στους ταξιδιώτες, σε οποιονδήποτε επηρεάζεται από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών μας», είπε ο Τζορτζ Κούρτς.

Νωρίτερα, στην ανακοίνωση ανέφερε: «Η Crowdstrike εργάζεται ενεργά με τους πελάτες που επηρεάστηκαν από το σφάλμα που εντοπίστηκε σε μια ενημερωμένη έκδοση περιεχομένου για κεντρικούς υπολογιστές των Windows. Οι υπολογιστές Mac και Linux δεν επηρεάζονται. Δεν πρόκειται για περιστατικό ασφαλείας ή κυβερνοεπίθεση».

Πώς επηρέασε η ψηφιακή κρίση την Ελλάδα

Σχεδόν αλώβητη βγήκε η Ελλάδα από την ψηφιακή κρίση, γεγονός το οποίο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου απέδωσε στο ότι στη χώρα μας, η αναβάθμιση του επίμαχου λογισμικού θα γινόταν αργότερα και γι’ αυτό δεν επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό τα συστήματα. Σε ό,τι αφορά στους απλούς χρήστες των Windows ο υπουργός διευκρίνισε ότι το λογισμικό ασφάλειας χρησιμοποιείται από μεγάλες επιχειρήσεις, και γι’ αυτό δεν θα τους επηρεάσει.

Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για πρόβλημα σε ενημέρωση ασφαλείας που έριξε το σύστημα σε «ατέλειωτη λούπα».

Περίπου 1400 πτήσεις ακυρώθηκαν σε όλο τον κόσμο

Υπήρχαν περίπου 110.000 εμπορικές πτήσεις προγραμματισμένες σε όλο τον κόσμο σήμερα και από τις 11:00 πμ (ώρα Βρετανίας) έχουν ακυρωθεί 1.390 , σύμφωνα με την εταιρεία αεροπορικών αναλύσεων Cirium.

Ακολουθεί μια πρώτη ανάλυση ανά χώρα, σύμφωνα με το BBC

ΗΠΑ: 512 πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι στιγμής
Γερμανία: 92 πτήσεις
Ινδία: 56
Ιταλία: 45
Καναδάς: 21

Σχετικές ειδήσεις