Παγκόσμιο μπλακ άουτ: Γιατί οι συνέπειες του ψηφιακού ατυχήματος θα διαρκέσουν για τις επιχειρήσεις

Παγκόσμιο μπλακ άουτ:: Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα

Παγκόσμιο μπλακ άουτ: Γιατί οι συνέπειες του ψηφιακού ατυχήματος θα διαρκέσουν για τις επιχειρήσεις
2'

Ενώ η κατάσταση επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα για τις υπηρεσίες που επηρεάστηκαν από τη διακοπή λειτουργίας του antivirus που προσφέρει το CrowdStrike, οι συνέπειες για τις επιχειρήσεις ενδέχεται να διαρκέσουν μερικές ακόμη ημέρες.

«Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να λυθεί το πρόβλημα», είπε με απογοητευμένο πρόσωπο ο Georges Kurtz, ο διευθυντής του CrowdStrike μιλώντας στο κανάλι CNBC.

Ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες δεν θα γλιτώσουν από ορισμένες μακροχρόνιες συνέπειες. «Η εφαρμογή των σχεδίων συνέχειας και ανάκαμψης πληροφορικής δεν μπορεί να γίνει σε λίγα λεπτά και απαιτεί σκέψη», τονίζει στη Le Figaro ο διαχειριστής συστημάτων και cloud στο Meritis, Johan Klein. «Διότι πρέπει επίσης να ελέγξουμε ότι κανένα στοιχείο δεν έχει καταστραφεί ή χαθεί στις διάφορες επηρεαζόμενες υπηρεσίες τους».

Η άλλη δυσκολία είναι η διατήρηση συνεχούς επικοινωνίας με πελάτες που ενδεχομένως επηρεάζονται επίσης από τη διακοπή. «Εάν οι εταιρείες συνδέονται με τις αλυσίδες εφοδιασμού πληροφορικής των πελατών τους, τίποτα δεν λέει ότι θα είναι σε θέση να αποκαταστήσουν τις υπηρεσίες τους τόσο γρήγορα». Οι ομάδες επικοινωνίας έχουν επιπλέον ώρες εργασίας μπροστά τους για να επαληθεύσουν ότι το πρόβλημα έχει όντως επιλυθεί για όλους.

Ο Johan Klein παίρνει το παράδειγμα της πλατφόρμας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία επίσης επιβραδύνθηκε από την κατάρρευση που έλαβε χώρα.

Ωστόσο, ο Johan Klein θα ήθελε να επισημάνει ότι το περιστατικό που αντιμετώπισε το CrowdStrike είναι λιγότερο σοβαρό από μια κυβερνοεπίθεση . «Εάν επρόκειτο για κυβερνοεπίθεση, θα ήταν απαραίτητο πρώτα να ανιχνευθεί η απειλή και μετά να προσπαθήσουμε να αποκόψουμε την επίθεση και να απομονώσουμε πρώτα το πληγέν μηχάνημα», αναφέρει ο ειδικός.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή