Σάντρα Χέμε: Επί 43 χρόνια έμεινε άδικα στη φυλακή για φόνο, που δεν έκανε

Αφέθηκε ελεύθερη μετά από 43 χρόνια, που εξέτισε ποινή σε φυλακή των ΗΠΑ 
AP Photo/Paul Sancya
1'

Ελεύθερη αφέθηκε μία γυναίκα στις ΗΠΑ, μετά από 43 χρόνια άδικης καταδίκης για φόνο, παρά τις προσπάθειες του γενικού εισαγγελέα του Μιζούρι μέχρι την τελευταία στιγμή να την κρατήσει πίσω από τα κάγκελα.

Η Σάντρα Χέμε, 64 χρόνων, αφέθηκε ελεύθερη χθες από τη φυλακή Τσίλικοθε λίγες ώρες αφότου ένας δικαστής απείλησε να περιφρονήσει το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, εάν συνεχίσουν να αγωνίζονται κατά της απελευθέρωσής της. Ξαναβρέθηκε με την οικογένειά της σε ένα κοντινό πάρκο, όπου αγκάλιασε την αδερφή, την κόρη και την εγγονή της.

«Ήσουν απλώς μωρό όταν η μαμά σου μου έστειλε μια φωτογραφία σου», είπε. «Έμοιαζες ακριβώς στη μαμά σου όταν ήσουν μικρή και της μοιάζεις ακόμα», είπε στην εγγονή της.

Η Χέμε ήταν η μακροβιότερη άδικα φυλακισμένη γυναίκα που ήταν γνωστή στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νομική ομάδα της στο Innocence Project.

Ο δικαστής αποφάνθηκε αρχικά στις 14 Ιουνίου ότι οι δικηγόροι της Χέμε είχαν τεκμηριώσει «σαφείς και πειστικές αποδείξεις» της «πραγματικής αθωότητας» και ανέτρεψε την καταδίκη της. Ωστόσο, σύμφωνα με το AS Press, η απελευθέρωσή της πολεμήθηκε ως την τελευταία στιγμή.

«Ήταν πολύ εύκολο να καταδικάσεις ένα αθώο άτομο και πολύ πιο δύσκολο από ό,τι θα έπρεπε να ήταν να την βγάλεις έξω, ακόμη και σε σημείο να αγνοηθούν οι δικαστικές εντολές», είπε ο δικηγόρος της Σιν Ο' Μπράιεν. «Δεν θα έπρεπε να είναι τόσο δύσκολο να απελευθερώσεις έναν αθώο».