Νησιά Γκαλαπάγκος: Επέστρεψαν στην άγρια φύση 500 γιγάντιες χελώνες 5 διαφορετικών ειδών

Οι χελώνες ζούσαν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας προκειμένου να αναπαραχθούν, αλλά όταν διαπιστώθηκε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, οι ιθύνοντες τις επέστρεψαν στην άγρια φύση προκειμένου να βρουν τον δικό τους... ρυθμό
Galápagos Conservancy
1'

Το 2023 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τα νησιά Γκαλαπάγκος, καθώς επέστρεψαν στο φυσικό του περιβάλλον περισσότερες από 500 γιγάντιες χελώνες 5 διαφορετικών ειδών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα αξίας 6 εκατομμυρίων δολαρίων από υποστηρικτές με στόχο να επιστρέψουν στην άγρια ζωή σπάνια ενδημικά είδη πανίδας, τα οποία δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν υπό το καθεστώς της αιχμαλωσίας.

30 χελώνες Chelonoidis chatamensis επαναπατρίστηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον στο μικρότερο νησί San Cristobal, ενώ 97 αυτόχθονες χελώνες επιστράφηκαν στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Santa Cruz.

Στο μεγαλύτερο νησί της Ισαβέλλας, 350 χελώνες (214 C. guntheri και 136 C. vicina) επανεισάχθηκαν επιτυχώς στο φυσικό τους περιβάλλον έπειτα από έρευνα που διαπίστωσε ότι ο αριθμός τους δεν αυξανόταν σημαντικά.

Τον Μάρτιο, ο επαναπατρισμός 86 νεαρών χελωνών Chelonoidis hoodensis συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της κατανομής του είδους στον εγγενή βιότοπό τους. Σήμερα αριθμούν 3.000 στο Española ή στο Hood Island, μια θαυματουργή ανάκαμψη από τα 14 που βρέθηκαν εκεί τη δεκαετία του 1960.

Επίσης στην Española, τα άλμπατρος «πιάστηκαν» να πετούν σε 50 επιπλέον μέρη του νησιού. Αυτά τα μεγάλα πουλιά, με το τεράστιο άνοιγμα φτερών χρειάζονται άφθονο χώρο για να ξεκινήσουν το τρέξιμο πριν πετάξουν, ενώ τον ίδιο χώρο χρειάζονται και για «προσγειωθούν» από τον ουρανό.

*Με πληροφορίες από goodnewsnetwork

Σχετικές ειδήσεις