ΗΠΑ: Πρόγραμμα από το αγρόκτημα στο σχολείο για χιλιάδες μαθητές

Στόχος η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών των παιδιών και η επαφή με τους τοπικούς παραγωγούς και τα τοπικά προϊόντα 
PIXABAY
2'

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών επιχειρούν οι αρμόδιοι του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ με ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 14,3 εκατ. ευρώ, με τίτλο: «Από το Αγρόκτημα στο Σχολείο», με διττό στόχο να βελτιωθούν οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών και να αυξηθεί το εισόδημα των τοπικών παραγωγών.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξετυλίγεται σε 154 έργα σε 43 πολιτείες. Ενώ είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα τώρα γενικεύεται με στόχο 1,9 εκατ. παιδιά να τρώνε πιο νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα και ταυτόχρονα να στηριχθούν οι παραγωγοί στις τοπικές και περιφερειακές ενότητες.

Το πρόγραμμα το ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Τομ Βίλσακ και στόχο έχει να μειωθεί η φτώχεια και να αυξηθεί η υγιεινή διατροφή ως το έτος 2030. Οι αρμόδιοι εκτιμούν πως έτσι θα μειωθεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας, που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην Αμερική. Ήδη πάνω από 67.000 σχολικές μονάδες συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Σχολικά γεύματα με τοπικά τρόφιμα

Εκτός από τη χορήγηση επιχορηγήσεων, το USDA ολοκλήρωσε πρόσφατα κανονισμούς που ενθαρρύνουν περισσότερα σχολεία να αγοράζουν τα τρόφιμά τους από τοπικούς παραγωγούς.

Τα σχολεία έχουν πλέον τη δυνατότητα να απαιτούν τα μη επεξεργασμένα γεωργικά προϊόντα που καλλιεργούνται τοπικά, να εκτρέφονται ή να αλιεύονται όταν κάνουν αγορές για προγράμματα σχολικών γευμάτων, διευκολύνοντας τα σχολεία να αγοράζουν τοπικά τρόφιμα.

«Το αγρόκτημα στο σχολείο» ανοίγει ευκαιρίες για τα παιδιά να μάθουν για τη διατροφή και τη γεωργία μέσα από πρακτικές εμπειρίες, όπως φύτευση, πότισμα και συγκομιδή φρούτων, λαχανικών και βοτάνων. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος:

  • Το 54% των μαθητών που εξυπηρετούνται από αυτά τα έργα είναι επιλέξιμοι για δωρεάν σχολικά γεύματα ή σε μειωμένη τιμή.
  • Πάνω από το 1/3 (35%) των βραβευθέντων έργων εξυπηρετούν αγροτικές περιοχές.
  • Οκτώ έργα καθοδηγούνται και εξυπηρετούν κοινότητες Αμερικανών Ινδιάνων ή Ιθαγενών της Αλάσκας.

.