Μεξικό: Φράουλες, σμέουρα, μούρα απογειώνουν τις εξαγωγές

 Ξεπέρασαν τα μούρα σε όγκο εξαγωγών ακόμη και τη μπίρα και την τεκίλα

Φράουλες μούρα
PIXABAY
2'

Ποιος θα το περίμενε αλλά τα «μούρα» με πρώτη τη φράουλα ξεπέρασαν στο Μεξικό σε όγκο εξαγωγών, ακόμη και τη μπίρα και την τεκίλα.

Το γεγονός ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Μεξικού, σύμφωνα με το fruitnews, Victor Manuel Villalobos. Οι εξαγωγές μούρων, στις οποίες ο κύριος όγκος αποτελείται από φράουλες, ανήλθαν στους 560 χιλιάδες τόνους.

Οι φράουλες είναι το πιο δημοφιλές μούρο μεταξύ των Μεξικανών παραγωγών. Τα βατόμουρα και τα σμέουρα καλλιεργούνται επίσης σε μεγάλες ποσότητες στη χώρα.

Τη δεκαετία 2010 έως το 2020. - η συγκομιδή αυτών των τριών τύπων μούρων στο Μεξικό σχεδόν τριπλασιάστηκε - από 257 χιλιάδες τόνους σε 754 χιλιάδες τόνους και οι εξαγωγές αυξήθηκαν 5 φορές.

Η φράουλα καλλιεργείται στο Μεξικό στις περιοχές Michoacan, Guanajuato και Baja California. Ως αποτέλεσμα, τα μούρα έχουν γίνει το μεγαλύτερο αγροτικό προϊόν της χώρας σε όγκο εξαγωγών, ξεπερνώντας το αβοκάντο, τη μπύρα και την τεκίλα.

Η Ελλάδα παράγει φράουλα και είναι εξαγωγικό προϊόν και κυρίως καλλιεργείται στην περιοχή της Ηλείας σε θερμοκηπιακή παραγωγή.

Όπως και τα περισσότερα φρούτα η φράουλα αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών αλλά και άλλων βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι είναι κατάλληλη και για την καρδιά, για τον μεταβολισμό και την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού ενώ συμβάλλει στην επιδιόρθωση βλαβών του DNA.

Ωστόσο, την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή φράουλας έχει η Κίνα κι ακολουθούν οι ΗΠΑ με το Μεξικό να ανεβαίνει σταθερά. Έπονται στην πρώτη δεκάδα παραγωγής η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή