Απογοητευμένοι οι δωρητές των Δημοκρατικών με την Κάμαλα Χάρις - Γιατί δεν τους έπεισε

Χωρισμένοι σε τρία «στρατόπεδα» εμφανίζονται οι δωρητές των Δημοκρατικών λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ
AP
3'

Απογοητευμένοι εμφανίστηκαν περίπου 300 δωρητές των Δημοκρατικών σε διαδικτυακή σύσκεψη που είχαν με την Κάμαλα Χάρις, η οποία έγινε την Παρασκευή, κάνοντας λόγο για «αποτυχία». Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενίσχυση της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Ειδικότερα, ένα από τα πρόσωπα που συμμετείχε στη σύσκεψη, σύμφωνα με το NBC, μίλησε για «άσχημα οργανωμένη και βιαστική συνάντηση». «Πλήρης αποτυχία με κακό σχεδιασμό» ήταν το σχόλιο ενός άλλου δωρητή που μίλησε ανώνυμα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τη συνάντηση είχε οργανώσει η Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλιον, η επικεφαλής της εκστρατείας του Μπάιντεν και όχι η ομάδα που διαχειρίζεται τα οικονομικά της εκστρατείας. Στο εικονικό ραντεβού συμμετείχαν δωρητές οι οποίοι έχουν διαφορετικές απόψεις για τον Μπάιντεν και την εκστρατεία του: κάποιοι από αυτούς θεωρούνται πιστοί υποστηρικτές του, άλλοι δεν έχουν πειστεί για το μέλλον της εκστρατείας ενώ υπάρχουν και πολλοί με απόψεις που κινούνται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άκρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Κάμαλα Χάρις μίλησε με εξαιρετικά θετικά λόγια για τον πρόεδρο. Είπε ότι είναι αυτός που «βάζει την Αμερική στην πρώτη θέση» και ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες να κερδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστεύω στα βάθη της καρδιάς μου, σας ζητώ να το πάρετε μαζί σας όταν τελειώσει αυτή η συνάντηση και να το πείτε στους φίλους σας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Στη συνέχεια όμως, όταν πήραν τον λόγο οι δωρητές η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε κατά πολύ. Ένας μάλιστα είπε ανοιχτά ότι η συνάντηση «ήταν γελοία» ενώ άλλη μία πηγή είπε στο NBC ότι η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν κακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρεώνεται στην Κάμαλα Χάρις.

Αυτό που εξόργισε πολλούς από τους δωρητές που συμμετείχαν ήταν ότι τους κάλεσαν για να τους περάσουν το μήνυμα της συστράτευσης πίσω από τον Μπάιντεν, την ώρα που αυτοί αναζητούν τρόπους να μιλήσουν υπέρ της αποχώρησής του.

Κινήσεις για τα ξεκινήσει ο αγώνας της Κάμαλα Χάρις

Την ίδια ώρα, που ο Τζο Μπάιντεν αναρρώνει από τον κορονοϊό, προκειμένου να συνεχίσει τον προεκλογικό του αγώνα, υπάρχουν πληροφορίες πως γίνονται κινήσεις έτσι ώστε να στηθεί ο προεκλογικός μηχανισμός της Κάμαλα Χάρις σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν παραιτηθεί από τον αγώνα υπέρ της.

Το NBC αναφέρει ότι πρόσωπα που είχαν υποστηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον και τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς το 2016 έχουν σχηματίσει μία ομάδα που προωθεί την υποψηφιότητα της Χάρις για το 2024.

Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να στρατευτούν υπέρ της Κάμαλα Χάρις σε περίπτωση που αποχώρησε ο Μπάιντεν είπε στο NBC ο Ματ Ορτέγκα που είχε εργαστεί ως επικεφαλής των ψηφιακών επικοινωνιών για την εκστρατεία της Κλίντον.

Χωρισμένοι οι Δημοκρατικοί

Τέλος, οι Δημοκρατικοί φαίνεται να είναι χωρισμένοι σε τρία τμήματα επισημαίνει το NBC. Ένα στρατόπεδο είναι αυτό των υποστηρικτών του Μπάιντεν, το δεύτερο είναι αυτό των όσων πιστεύουν ότι πρέπει να τον αντικαταστήσει στον προεκλογικό αγώνα η Χάρις ενώ υπάρχει και μία τρίτη ομάδα που ζητά μία ανοιχτή διαδικασία επιλογής υποψηφίου ενόψει του συνεδρίου των Δημοκρατικών που θα γίνει τον Αύγουστο στο Σικάγο.

Σχετικές ειδήσεις