Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κούρσα για την Προεδρία

Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, με τον Τζο Μπάιντεν, υπό την ασφυχτική πίεση των περισσότερων στελεχών των Δημοκρατικών, να ανακοινώνει τελικά, λίγο πριν από τις 21:00 ώρα Ελλάδας, την παραίτησή του από υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ραγδαίες εξελίξεις στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε την παραίτησή του από την κούρσα για την Προεδρία
AP.
4'

«Αυτό είναι το καλύτερο για το κόμμα μου και τη χώρα». Με αυτά τα λόγια, μεταξύ άλλων, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, για τις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έτσι υπέκυψε στις σφοδρές πιέσεις, εντός και εκτός των Δημοκρατικών, να υποβάλλει την παραίτησή του, καθώς έπειτα κι από το αποτυχημένο για τον ίδιο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, ήταν πια κάτι παραπάνω από έκδηλο ότι θα είχε λιγοστές ελπίδες να κερδίσει τις εκλογές.

Στο μήνυμά του στο Χ που ανακοίνωσε την απόφασή του, ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει:

«Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια καταγράψαμε μεγάλη πρόοδο ως έθνος. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε κάνει ιστορικές επενδύσεις στο να ξαναχτίσουμε το έθνος μας, μειώνοντας το κόστος των φαρμάκων και διευρύνοντας σε αριθμό ρεκόρ τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τους Αμερικανούς.

Παρέχουμε την απαιτούμενη φροντίδα σε 1 εκατομμύριο βετεράνους που έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες. Περάσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια περί όπλων. Ορίσαμε την πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα σε ανώτατο δικαστήριο και περάσαμε τους πιο σημαντικούς νόμους για την κλιματική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι είναι σήμερα. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς τον αμερικανικό λαό. Μαζί υπερκεράσαμε την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεγάλη ύφεση. Έχουμε προστατέψει και διατηρήσει τη δημοκρατία μας. Έχουμε αναζωογονήσει και ενδυναμώσει τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας κι ενώ ήταν η πρόθεση μου να επιδιώξω μια επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων ως πρόεδρος για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξηγήσω την απόφασή μου. Για τώρα εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για αυτούς που δούλεψαν τόσο σκληρά για την επανεκλογή μου. Ευχαριστώ την Καμάλα Χάρις που ήταν εξαιρετική συνεργάτιδα και να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω ότι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα για την Αμερική που δεν μπορεί να το κάνει, όταν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει απλά να θυμόμαστε ότι είμαστε οι ΗΠΑ».

Πίεση από τους Δημοκρατικούς

Νωρίτερα σήμερα, απογοητευμένοι εμφανίστηκαν περίπου 300 δωρητές των Δημοκρατικών σε διαδικτυακή σύσκεψη που είχαν με την Κάμαλα Χάρις, κάνοντας λόγο για «αποτυχία». Σκοπός της σύσκεψης ήταν η ενίσχυση της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Κάμαλα Χάρις μίλησε με εξαιρετικά θετικά λόγια για τον πρόεδρο. Είπε ότι είναι αυτός που «βάζει την Αμερική στην πρώτη θέση» και ότι οι Δημοκρατικοί έχουν ελπίδες να κερδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ. «Αυτό είναι κάτι το οποίο το πιστεύω στα βάθη της καρδιάς μου, σας ζητώ να το πάρετε μαζί σας όταν τελειώσει αυτή η συνάντηση και να το πείτε στους φίλους σας. Θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Στη συνέχεια όμως, όταν πήραν τον λόγο οι δωρητές η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε κατά πολύ. Ένας μάλιστα είπε ανοιχτά ότι η συνάντηση «ήταν γελοία» ενώ άλλη μία πηγή είπε στο NBC ότι η οργάνωση της εκδήλωσης ήταν κακή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρεώνεται στην Κάμαλα Χάρις.

Αυτό που εξόργισε πολλούς από τους δωρητές που συμμετείχαν ήταν ότι τους κάλεσαν για να τους περάσουν το μήνυμα της συστράτευσης πίσω από τον Μπάιντεν, την ώρα που αυτοί αναζητούν τρόπους να μιλήσουν υπέρ της αποχώρησής του.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή