Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν καθώς αποχωρεί από την προεδρική κούρσα

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει επανεκλογή το 2024. 

Διαβάστε αναλυτικά τη δήλωση του Τζο Μπάιντεν καθώς αποχωρεί από την προεδρική κούρσα
Getty Images
2'

Ο 81χρονος Πρόεδρος των ΗΠΑ έριξε τη «βόμβα», δηλώνοντας ότι είναι το «καλύτερο προς συμφέρον του κόμματός του και της χώρας», να μην θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές για την επανεκλογή του.

Ολόκληρη η ανακοίνωση.

«Τα προηγούμενα 3,5 χρόνια καταγράψαμε μεγάλη πρόοδο ως έθνος. Σήμερα οι ΗΠΑ έχουν την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε κάνει ιστορικές επενδύσεις στο να ξαναχτίσουμε το έθνος μας, μειώνοντας το κόστος των φαρμάκων και διευρύνοντας σε αριθμό ρεκόρ τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας για τους Αμερικανούς.

Παρέχουμε την απαιτούμενη φροντίδα σε 1 εκατομμύριο βετεράνους που έχουν εκτεθεί σε τοξικές ουσίες. Περάσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια περί όπλων. Ορίσαμε την πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα σε ανώτατο δικαστήριο και περάσαμε τους πιο σημαντικούς νόμους για την κλιματική αλλαγή.

Οι ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι είναι σήμερα. Τίποτα δεν θα είχε γίνει χωρίς τον αμερικανικό λαό. Μαζί υπερκεράσαμε την πανδημία και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεγάλη ύφεση. Έχουμε προστατέψει και διατηρήσει τη δημοκρατία μας. Έχουμε αναζωογονήσει και ενδυναμώσει τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας κι ενώ ήταν η πρόθεση μου να επιδιώξω μια επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας μου να αποσύρω την υποψηφιότητά μου και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων ως πρόεδρος για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα για να εξηγήσω την απόφασή μου. Για τώρα εκφράζω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου για αυτούς που δούλεψαν τόσο σκληρά για την επανεκλογή μου. Ευχαριστώ την Καμάλα Χάρις που ήταν εξαιρετική συνεργάτιδα και να εκφράσω την εγκάρδια εκτίμησή μου στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν.

Πιστεύω ότι σήμερα δεν υπάρχει τίποτα για την Αμερική που δεν μπορεί να το κάνει, όταν είμαστε ενωμένοι. Πρέπει απλά να θυμόμαστε ότι είμαστε οι ΗΠΑ».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή