Tέλος εποχής για τον Μπάιντεν: Το ραντεβού στο Ντέλαγουερ και η επόμενη ημέρα στους Δημοκρατικούς

Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τερμάτισε την εκστρατεία επανεκλογής του, εγκαινιάζοντας μια ξέφρενη κούρσα για την αντικατάσταση του, με φαβορί την αντιπρόεδρο, Κάμαλα Χάρις. Είναι η πρώτη φορά απο την εποχή του Λίντον Τζόνσον που ένας υποψήφιος αποχωρεί λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον Λευκό Οίκο
O Tζο Μπάιντεν με την σύζυγό του Τζιλ
Associated Press
9'

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα του 2024 για τον Λευκό Οίκο, τερματίζοντας την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από ένα καταστροφικό ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ που δημιούργησε αμφιβολίες για την καταλληλότητά του για το αξίωμα μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές. Ολοκληρώνει έτσι μια πολιτική καριέρα πέντε δεκαετιών, σηματοδοτώντας μια από τις πιο μνημειώδεις πολιτικές πτώσεις στην αμερικανική ιστορία.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», έγραψε ο Μπάιντεν σε μια μονοσέλιδη επιστολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να επιδιώξω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να αποχωρήσω και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου» είπε. Ο Μπάιντεν παρέδωσε τη σκυτάλη όπως ήταν αναμενόμενο στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για να τον αντικαταστήσει και αρκετοί εξέχοντες Δημοκρατικοί στηρίζουν ήδη την υποψηφιότητά της.

Το παρασκήνιο της αποχώρησης και η συνάντηση στο Ντέλαγουερ

Αφού αντιστάθηκε αρχικά στις εκκλήσεις πολλών Δημοκρατικών να εγκαταλείψει την προεδρική κούρσα και να κάνει χώρο για έναν νεότερο υποψήφιο, έλαβε τελικά τη μεγάλη απόφαση μετά από ένα «μακρύ» σαββατοκύριακο στο ησυχαστήριό του στο Ντέλαγουερ, περιστοιχισμένος απο λίγους και καλούς συνεργάτες που τον ακολούθησαν πιστά όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Μπάιντεν βρισκόταν στο εξοχικό του στο Rehoboth Beach του Ντέλαγουερ, με μικρό αριθμό συνεργατών συμπεριλαμβανομένου του επί χρόνια συμβούλου του Στιβ Ριτσέτι. Το Σάββατο, ο Μπάιντεν ζήτησε από τον Μάικ Ντόνιλον, έναν άλλο βοηθό που τον συμβούλεψε επί δεκαετίες, να τον επισκεφθεί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Στο Ντέλαγουερ, η «τριάδα» συζήτησε τις προοπτικές του προέδρου, όπως και το ποιος τον στήριζε και την κατάσταση της εκστρατείας. Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν μίλησε με την οικογένειά του και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει, λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Οι Ριτσέτι και Ντόνιλον βοήθησαν στη δημιουργία της δήλωσης και κατάρτισαν ένα σχέδιο για να ενημερώσουν άμεσα τους βοηθούς και τους συμμάχους. Οι ανώτεροι βοηθοί του Άννι Τομαζίνι και Άντονι Μπερνάλ ήταν επίσης μαζί με τον πρόεδρο το Σάββατο.

Την Κυριακή, ο Μπάιντεν τηλεφώνησε στη Χάρις, τον αρχηγό του προσωπικού Τζεφ Ζάιεντς και την πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας Τζεν Ο’Μάλεϊ Ντίλον ξεχωριστά για την απόφαση, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν τη διαδικασία. Στη 1:45 μ.μ., είχε μια κλήση με ανώτερους συμβούλους από τον Λευκό Οίκο και την εκστρατεία προτού δημοσιοποιήσει την επιστολή του στην πλατφόρμα X στις 1:46 μ.μ. Το δύσκολο έργο της εύρεσης αντικαταστάτη που θα αναμετρηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη αρχίσει.

Κανένας προεδρικός υποψήφιος κόμματος δεν έχει βγει ποτέ από την κούρσα τόσο αργά, τόσο κοντά δηλαδή στις εκλογές. Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον, πολιορκημένος από τον πόλεμο του Βιετνάμ, ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 1968 ότι δεν θα διεκδικούσε άλλη θητεία μετά τις προκριματικές εκλογές σε μία μόνο πολιτεία.

Πίσω στο 1968, εν μέσω της αυξανόμενης πολιτικής αναταραχής για τον πόλεμο του Βιετνάμ, ο Πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εκφώνησε μία ομιλία στην οποία δήλωσε ότι δεν θα επιδιώξει άλλη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ήταν η τελευταία φορά στην αμερικανική ιστορία που ένας εν ενεργεία πρόεδρος δεν επεδίωξε δεύτερη θητεία, πριν από τον Μπάιντεν. «Δεν θα επιδιώξω, και δεν θα δεχτώ, τον διορισμό του κόμματός μου για μία νέα θητεία ως πρόεδρός σας», είχε πει ο Τζόνσον.

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα;

Οι εκπρόσωποι που είχαν δεσμευτεί να ψηφίσουν τον Μπάιντεν πριν από το Συνέδριο γίνονται τώρα «αδέσμευτοι», πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να ψηφίσουν όποιον επιλέξουν. Ο Μπάιντεν έχει στηρίξει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως αντικαταστάτριά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά δεν υπάρχει ρητός κανόνας που να δεσμεύει τους ίδιους αντιπροσώπους να την στηρίξουν.

Οι εκπρόσωποι του Μπάιντεν που επρόκειτο να τον υποστηρίξουν τον Αύγουστο εγκρίθηκαν από την εκστρατεία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να είναι πιστοί στον πρόεδρο.

Πότε και πώς οι Δημοκρατικοί προτείνουν νέο υποψήφιο;

Το Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών ξεκινά στις 19 Αυγούστου. Οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να επιλέξουν τον υποψήφιό τους στο συνέδριο ή νωρίτερα. Πρόσφατα, πριν αποχωρήσει ο Μπάιντεν, τα στελέχη του κόμματος στόχευαν να ολοκληρώσουν την επίσημη υποψηφιότητα του Μπάιντεν έως τις 7 Αυγούστου σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Συνεδρίου

Τι γίνεται με την Κάμαλα Χάρις;

Η Χάρις δεν γίνεται αυτόματα υποψήφια μόνο και μόνο επειδή είναι αντιπρόεδρος - οι εκπρόσωποι έχουν ήδη επιλεγεί, επομένως είναι στην ίδια θέση με οποιοδήποτε άλλο άτομο. Ωστόσο, η θέση της στο Δημοκρατικό Κόμμα και οι διασυνδέσεις του Λευκού Οίκου θα μπορούσαν να την καταστήσουν φαβορί για το χρίσμα, ειδικά εφόσον εξασφάλισε την υποστήριξη του Μπάιντεν. Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα πρέπει ακόμα να πείσουν τους αντιπροσώπους να την ψηφίσουν.

Υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι;

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει μια σειρά από πολιτικούς αστέρες, όπως ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης του Ιλινόις Τζ.Μπ.Πρίτσκερ, ο κυβερνήτης του Mίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ και ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιζιτζ. Αλλά αν αυτοί οι άνθρωποι αρχίσουν να υποστηρίζουν δημόσια τη Χάρις, κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε τον δρόμο της αντιπροέδρου προς την υποψηφιότητα.

Τι γίνεται με τα κεφάλαια της εκστρατείας Μπάιντεν;

Η εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις έχει συγκεντρώσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό και οι ειδικοί στον τομέα της χρηματοδότησης της εκστρατείας λένε ότι τα μετρητά δεν μπορούν απλώς να μεταφερθούν σε άλλον υποψήφιο μόνο και μόνο επειδή ο Μπάιντεν αποχώρησε – εκτός αν η νέα υποψήφια είναι η Χάρις. Αν η Χάρις αναλάμβανε το χρίσμα, τα κεφάλαια που δωρήθηκαν για την εκστρατεία Μπάιντεν-Χάρις θα ήταν στη διάθεσή της, καθώς η ίδια και ο Μπάιντεν ήταν μαζί στην προεδρική κούρσα.

Εάν η Χάρις διαδεχθεί τον Μπάιντεν, «θα διατηρούσε πρόσβαση σε όλα τα κεφάλαια της επιτροπής και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την προεδρική υποψηφιότητά της», δήλωσε η Σάνα Πορτς, ανώτερη νομική σύμβουλος στο Campaign Legal Center.

Εάν ο Μπάιντεν αντικατασταθεί ως υποψήφιος από κάποιον άλλον εκτός από τον Χάρις, δήλωσαν οι δικηγόροι για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας, θα μπορούσε να κατευθύνει την εκστρατεία του για να μεταφέρει χρήματα στην Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών. Κάποιοι πρότειναν ότι η εκστρατεία του θα έπρεπε να διευθετήσει χρέη και ίσως ζητηθεί να προσφέρει επιστροφές χρημάτων για δωρεές που προορίζονταν για τις γενικές εκλογές.

Τι συμβαίνει με τα σούπερ PAC υπέρ του Μπάιντεν;

Τα Super PAC μπορούν να δεχτούν απεριόριστα χρηματικά ποσά από δωρητές, οι οποίοι μπορούν να δώσουν εκατομμύρια κάθε φορά, σε αντίθεση με μια καμπάνια, η οποία αντιμετωπίζει όρια μεμονωμένων χορηγών. Ο εκλογικός νόμος απαγορεύει τον άμεσο συντονισμό μεταξύ των σούπερ PAC και των εκστρατειών, και τα super PAC δεν θα επηρεάζονταν άμεσα εάν ο Μπάιντεν τελείωνε την εκστρατεία του. Υπάρχουν πολλά σούπερ PAC που υποστήριζαν την προσπάθεια επανεκλογής του Μπάιντεν - κυρίως μια ομάδα με το όνομα Future Forward, καθώς και άλλα, όπως το Unite the Country.

Ο Μπάιντεν είπε ότι θα απευθυνθεί στο έθνος αργότερα μέσα στην εβδομάδα για να δώσει «λεπτομέρειες» σχετικά με την απόφασή του. Επίσης, σκοπεύει να φιλοξενήσει ούτως ή άλλως στον Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Τραμπ: Πιο εύκολο να νικήσω την Κάμαλα Χάρις

Λίγο αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι «ο Μπάιντεν δεν ήταν κατάλληλος για να θέσει υποψηφιότητα» για πρόεδρος και ότι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα είναι «πιο εύκολο να νικηθεί» τον Νοέμβριο. εκλογή.

«Όλοι οι γύρω του, συμπεριλαμβανομένου του γιατρού του και των ΜΜΕ, γνώριζαν ότι δεν ήταν ικανός να γίνει πρόεδρος και δεν ήταν», έγραψε ο Τραμπ στο δίκτυό του Truth Social την Κυριακή. «Υποφέραμε πολύ λόγω της προεδρίας του, αλλά θα επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει κάνει πολύ γρήγορα. Θα κάνουμε την Αμερική Μεγάλη Ξανά!» πρόσθεσε.

Δημόσια, οι σύμβουλοι και οι σύμμαχοι της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ είπαν στους δημοσιογράφους ότι δεν ανησυχούν για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν τη Χάρις, επειδή μπορούν απλώς να τη συνδέσουν με το ιστορικό του Μπάιντεν στην εξουσία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και τον πληθωρισμό.

Λένε ότι θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την Χάρις, και οποιονδήποτε από τους άλλους υποψηφίους που προτείνονται ως εναλλακτικές λύσεις για τους Δημοκρατικούς, ως «περισσότερο αριστερούς» από τον Μπάιντεν σε διάφορες πολιτικές.

Σχετικές ειδήσεις