Παγκόσμιος συναγερμός για τις φριτέζες αέρα - Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα

Μέσα σε ένα χρόνο έχουν ανακληθεί πάνω από 2,6 εκατ. φριτέζες αέρα λόγω πυρκαγιάς και πρόκλησης εγκαυμάτων.
4'

Τα Air Fryers έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα σαν μια ιδιαίτερα δημοφιλή συσκευή κουζίνας, ειδικά για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους και θέλουν να μαγειρεύουν φαγητό με γεύση «τηγανητό», αλλά χωρίς τις θερμίδες από το τηγάνισμα σε λάδι. Κάθε σύγχρονη κουζίνα που… “σέβεται τον εαυτό της” διαθέτει μία φριτέζα αέρα.

Αυτή η νέα τάση έχει οδηγήσει και στη κατασκευή δεκάδων μοντέλων από διάφορες εταιρείες με το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς air fryer να αποτιμάται το 2022 σε 708,53 δισ. δολάρια και από 759,54 δισ. το 2023 αναμένεται να φτάσει τα 1324,68 δισ. μέχρι το 2031 σύμφωνα με την έρευνα αγοράς στη skyquest.

Ωστόσο, οι ηλεκτρικές δυσλειτουργίες και η κακή καλωδίωση μπορεί να θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια και μάλιστα εκατομμύρια φριτέζες αέρα έχουν ανακληθεί μέσα σε μόλις ένα χρόνο, αφού εκατοντάδες άνθρωποι ανέφεραν τραυματισμούς από εγκαύματα, πυρκαγιές φριτέζας, υπερθέρμανση, λιώσιμο και άλλες επικίνδυνες δυσλειτουργίες.

Από το Μάρτιο του 2023 έως και τον Μάρτιο 2024 έχουν ανακληθεί συνολικά πάνω από 2,6 εκατ. φριτέζες αέρα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι αν και πρόκειται για επώνυμες και γνωστές μάρκες η πλειονότητα παρασκευάζεται στην Κίνα.

Τα προβλήματα που οδηγόυν στις ανακλήσεις

  • Υπερθέρμανση: Πολλές φριτέζες αέρος έχουν ανακληθεί λόγω της ανεπιθύμητης τάσης τους να υπερθερμαίνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το λιώσιμο ή τη διάλυση των εξαρτημάτων τους. Ηυπερθέρμανση μπορεί να οδηγήσει σε κινδύνους πυρκαγιάς, όπως φάνηκε στις ανακλήσεις των μοντέλων Insignia και Cosori, όπου οι αναφορές έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα air fryer αναφλέγονταν ή έβγαζαν καπνό.
  • Ηλεκτρικές δυσλειτουργίες: Η ελαττωματική καλωδίωση και οι κακές ηλεκτρικές συνδέσεις συμβάλλουν σημαντικά στις ανακλήσεις. Για παράδειγμα, η Cosori ανακάλεσε αρκετές φριτέζες αέρος λόγω προβλημάτων καλωδίωσης που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υπερθέρμανση της συσκευής και πυρκαγιά.
  • Εξαρτήματα που λιώνουν: Αναφορές για λαβές που λιώνουν ή σπάνε κάτω από υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε ανακλήσεις, εγκυμονώντας κινδύνους εγκαυμάτων για τους χρήστες. Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό για τις φριτέζες αέρος Insignia, όπου το λιώσιμο των λαβών συνδέθηκε με περιστατικά υπερθέρμανσης.
  • Σπάσιμο τζαμιού: Ορισμένα air fryer έχουν γυάλινες πόρτες που μπορεί να σπάσουν όταν υπερθερμανθούν, δημιουργώντας κινδύνους για τραυματισμούς. Το ζήτημα αυτό επισημάνθηκε επίσης στις ανακλήσεις ορισμένων μοντέλων Insignia.
  • Ατέλειες σχεδιασμού: Δεν είναι λίγες οι φριτέζες αέρος που έχουν επικριθεί για αιχμηρές άκρες ή άλλα σημεία σχεδιασμού που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς κατά τον χειρισμό ή τον καθαρισμό τους. Σε κάποια μοντέλα, έχουν σημειωθεί αναφορές για τραυματισμούς από αιχμηρές μεταλλικές άκρες.

Σημάδια ότι το air fryer που έχετε μπορεί να έχει πρόβλημα υπερθέρμανσης

Για να διασφαλίσετε την ασφάλειά σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι η φριτέζα αέρος σας μπορεί να υπερθερμανθεί.

Ασυνήθιστες μυρωδιές, όπως καυστικές οσμές, μπορεί να υποδεικνύουν ότι η συσκευή υπερθερμαίνεται ή ότι καίγονται υπολείμματα φαγητού. Η παρουσία καπνού κατά τη λειτουργία είναι ένα άλλο σαφές σημάδι υπερθέρμανσης, που συχνά προκαλείται από την ανάφλεξη λίπους και την κακή στεγανοποίηση της συσκευής. Ορατές ζημιές, όπως το λιώσιμο ή ο αποχρωματισμός γύρω από τις λαβές ή τα κουμπιά ελέγχου, μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν προβλήματα υπερθέρμανσης. Το προβληματικό μαγείρεμα, όπου το φαγητό μαγειρεύεται ανομοιόμορφα ή διαρκεί περισσότερο από το συνηθισμένο, μπορεί να υποδεικνύει ότι το air fryer που χρησιμοποιείτε δυσκολεύεται να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία εντός του.

Εάν το εξωτερικό της φριτέζας αέρος θερμαίνεται υπερβολικά, ενδέχεται να μην αερίζεται σωστά, με αποτέλεσμα να προκαλείται υπερθέρμανση. Συχνές απενεργοποιήσεις της συσκευής κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μπορεί να συμβούν εάν ενεργοποιηθούν οι λειτουργίες ασφαλείας της φριτέζας αέρος λόγω υπερθέρμανσης. Τέλος, άλλες δυσλειτουργίες, όπως ελαττωματικός θερμοστάτης, μπορεί να προκαλέσουν υπερθέρμανση στη συσκευή, οπότε αν έχετε παρατηρήσει κάποιο απ’ αυτά τα ζητήματα, καλό είναι να επικοινωνήσε με τον κατασκευαστή ή να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία.