Καρχαρίες εθισμένοι στην κοκαΐνη απειλούν κολυμβητές - Πώς άρχισε η κατανάλωση ναρκωτικών

Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι πραγματικότητα
2'

Θετικοί σε κοκαΐνη βρέθηκαν καρχαρίες που κολυμπούν στα νερά γύρω από τις ακτές της Βραζιλίας.

Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν μια μελέτη για το Ίδρυμα Oswaldo Cruz ερεύνησαν 13 καρχαρία τύπου «βραζιλιάνικου μυτερού» που ελήφθησαν από τον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό κοντά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ανακάλυψαν ότι όλοι είχαν υψηλά επίπεδα του ναρκωτικού στους μυς και το συκώτι τους με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόνους αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής που θα έχουν οι θηρευτές, με την κοκαΐνη να βλάπτει την όρασή τους και να επηρεάζει τις κυνηγετικές τους ικανότητες.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science of the Total Environment, αναφέρει ότι το ναρκωτικό εισέρχεται στο σύστημά τους μέσω των καρτέλ που διακινούν την κοκαΐνη, σύμφωνα με την βρετανική Telegraph.

Μια άλλη πιθανότητα που εξετάζεται είναι οι καρχαρίες να έφτασαν στα ναρκωτικά μέσω των περιττωμάτων χρηστών ναρκωτικών τα οποία διοχετεύονται στα νερά μέσω μη επεξεργασμένων λυμάτων.

Τον Ιούλιο του 2023, θαλάσσιοι βιολόγοι προειδοποίησαν ότι καρχαρίες στα ανοιχτά της Φλόριντα έχουν... πρόσβαση στα ναρκωτικά καθώς η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί «διάδρομο» για την μεταφορά της κοκαΐνης.

Σε ένα ντοκιμαντέρ για το Discovery's Shark Week, ο εμπειρογνώμονας στη θάλασσα Τομ Χιρντ εξέτασε εάν οι καρχαρίες στην περιοχή θα μπορούσαν να είχαν επηρεαστεί από ναρκωτικά που συχνά πετάγονται στο νερό από λαθρέμπορους ναρκωτικών για να αποφευχθεί ο εντοπισμός.

Ο Χιρντ και η ομάδα ερευνητών του παρατήρησαν περίεργη συμπεριφορά και κίνηση μεταξύ των καρχαριών και μάλιστα ανακάλυψαν ότι όταν έριξαν μια συσκευασία που έμοιαζε με κοκαΐνη στο νερό, τα αρπακτικά όρμησαν προς το μέρος και το κατασπάραξαν...